Podcasts by Category

Český rozhlas - Věda

Český rozhlas - Věda

Český rozhlas

Pro fanoušky vědeckých objevů a technických zajímavostí.

Všechno z tématu Věda můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz.

3963 - Magazín Experiment: Uhasí a ještě chrání. Nová hasební deka by při menších požárech mohla nahradit hasicí přístroj
0:00 / 0:00
1x
  • 3963 - Magazín Experiment: Uhasí a ještě chrání. Nová hasební deka by při menších požárech mohla nahradit hasicí přístroj

    Zapomenuté jídlo na sporáku nebo nedbalost při kouření. Nejen to může způsobit požár. S jeho uhašením by nově mohla pomoci speciální hasební deka, na které se podíleli také vědci z Univerzity Karlovy. Nejenže rychle uhasí menší požár, ale chrání před ním také jako štít.

    Tue, 16 Apr 2024 - 03min
  • 3962 - Věda Plus: V Kovohutích Příbram zpracovávají vysloužilé lithiové baterie

    Jak náročná je jejich recyklace? - Jediný český studentský tým odjíždí na mistrovství světa ve sportovní robotice do amerického Houstonu. S jakým robotem? - Díky nové krabičce brněnských vědců bude možné nabíjení elektromobilů z celé ulice ve stejnou chvíli. Jak funguje? - Jaké změny čekají v nejbližší budoucnosti českou energetiku? A jak energetikům pomáhá umělá inteligence?

    Mon, 15 Apr 2024 - 25min
  • 3961 - Antivirus: Antivirus: Oběťmi nahých fotomontáží jsou i děti. Obrátit se můžete na Linku bezpečí

    Rychlý nástup generativní umělé inteligence přinesl i aplikace, které nabízí, že takzvaně svléknou osoby na reálných fotografiích. Takové nástroje jsou nyní snadno dostupné a bohužel je používají i děti školou povinné ke kyberšikaně.

    Mon, 15 Apr 2024 - 03min
  • 3960 - Planetárium: Američan Léon Clifton, první český „sériový“ detektiv a želvy z Aldabry – jak se mají v Evropě?

    Z pamětí amerického detektiva Léona Cliftona (4:19) – Mýty, omyly a novinky astronomie: Velká rudá skvrna na Jupiteru (23:58) – Jak se mají želvy obrovské v Evropě (29:14)

    Mon, 15 Apr 2024 - 39min
  • 3959 - Jihočeské nebe: Planety se schovaly, v dubnu uvidíte na obloze jen Jupiter. Měsíc je na další cestě k úplňku

    Co můžete pozorovat na dubnové obloze? Podle jihočeské astronomky Jany Tiché toho vlastně mnoho není. Měsíc pokračuje na své pouti, druhého dubna dosáhl poslední čtvrti, osmého dubna byl v novu, patnáctého doputuje do první čtvrti a čtyřiadvacátého nastane úplněk.

    Sun, 14 Apr 2024 - 04min
Show More Episodes