Filtrer par genre

Cryptocast | BNR

Cryptocast | BNR

BNR Nieuwsradio

Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.

De Cryptocast bestaat uit een A-deel en een B-deel. In deel A nemen Herbert Blankesteijn en Daniël Mol het belangrijkste cryptonieuws van de week door. Deze aflevering wordt ook wekelijks uitgezonden op BNR Nieuwsradio. De Cryptocast legt het doorgaans ingewikkelde cryptonieuws begrijpelijk uit en plaatst het in de context van de echte wereld, voorbij coins en blockchains. Wat zijn de belangrijkste headlines van de afgelopen week? Hoe kijken regeringen wereldwijd naar de ontregelende opmars van cryptovaluta? Welke bedrijven lopen voorop in deze revolutie? En hoe positioneert Nederland zich in al dit geweld?

Bert Slagter belt wekelijks in voor een prijsanalyse op de radio. Hoe staat het ervoor op de altijd bewegelijke cryptomarkt? Hoe interacteren Bitcoin, Ethereum en de andere munten met de rest van de financiële wereld? En welke impact heeft de rest van de economie juist weer op de cryptomarkt?

In deel B zoeken Herbert Blankesteijn en een co-host van dienst de verdieping op met één gast uit de wereld van cryptovaluta, economie of technologie. Hoe veranderen deze ontwikkelingen ons economisch verkeer van de toekomst?

Want: cryptovaluta worden steeds volwassener en zullen niet meer verdwijnen. Financiële instellingen bemoeien zich in steeds grotere mate met bitcoin. Inmiddels kan je niet alleen via gereguleerde cryptobedrijven, maar ook via traditionele beleggingsproducten beleggen in crypto. Daarmee krijgt Bitcoin een plek in het traditionele financiële systeem.

Ook andere blockchaintechnologie heeft een steeds grotere impact op onze samenleving. Grote groepen mensen krijgen toegang tot het financiële systeem door stablecoins, bitcoin of andere cryptovaluta. Dat geldt niet zo zeer voor de westerse wereld, maar juist voor alle landen daarbuiten. Adoptie van cryptovaluta stijgt het snelst in zogeheten 'lower middle income'-landen, vaak met onzekerheid op politiek of economisch vlak als ondergrond.

Centrale banken wereldwijd zitten ook niet stil. De uitrol van digitaal centrale bankgeld wordt steeds realistischer. Het ontstaan van een 'CBDC', in welk land of continent dan ook, is een direct gevolg van de revolutie die cryptovaluta teweeg heeft gebracht. Daarom doet de Cryptocast met open blik verslag van de verschillende overheidsprojecten die achter deze oude munten in een nieuw jasje zitten.

Met kritische interviews geeft de Cryptocast kleur en duiding aan de volatiele maar altijd kleurrijke cryptowereld.

Het team

Herbert Blankesteijn is oprichter en presentator van de Cryptocast. Vanaf 1982 doet hij verslag van de techwereld. Bitcoin behandelde hij voor het eerst in 2011, tijdens een uitzending van BNR Digitaal. Hij begon de podcast in februari 2018, samen met Madelon Vos en Boris van de Ven.

Daniël Mol is redacteur en co-host van de Cryptocast. Hij is sinds 2017 met Bitcoin bezig en kwam in 2021 bij het team van de Cryptocast.

Bert Slagter is co-host en de prijsanalist bij de Cryptocast. Hij schreef in 2021 het boek 'Ons Geld is Stuk', is host bij Satoshi Radio en analist bij kennisplatform Bitcoin Alpha.

 

Disclaimer

De inhoud van de Cryptocast is geen financieel advies. Beleg altijd op basis van je eigen overwegingen en onderzoek.

627 - Crypto Update: Aftellen naar de halving
0:00 / 0:00
1x
  • 627 - Crypto Update: Aftellen naar de halving

    De grote gebeurtenis van deze week is natuurlijk de halving. Met de stand van nu gaat block 840.000 (wanneer de halving daadwerkelijk plaats zal vinden) ergens tussen vrijdagavond en zaterdagochtend gemined worden. Het vierjaarlijkse evenement wordt gevierd in bitcoinland en is bijzonder omdat miners nog maar de helft van de beloning voor het minen van een block krijgen. Een halving ging historisch gepaard met een stijging van de prijs, een aantal maanden later. Het is nog maar afwachten of dat nu ook gaat gebeuren. Na vier halveringen neemt het absolute effect immers af.

    We blijven nog even bij het halveren, want de Amerikaanse Grayscale Bitcoin ETF is inmiddels de helft van zijn vermogen kwijt. Jarenlang vormde Grayscale met een gesloten thrust de enige manier om Bitcoin op de 'beurs' te kopen. Na de goedkeuring van de Amerikaanse Bitcoin Spot ETF's kon Grayscale niet anders dan hun product ook omvormen. Maar BlackRock, Fidelity en al die andere grote vermogensbeheerders bieden hun ETF aan met véél minder lopende kosten, waardoor steeds meer klanten bij Grayscale vertrekken. Het verschil tussen 1,5% of 0,2% per jaar is ook wel heel groot. En de Bitcoin ETF's in Hong Kong lijken op goedkeuring te kunnen rekenen van de toezichthouder aldaar. Het is opnieuw een groot financieel centrum dat handel in Bitcoin mogelijk maakt.

    Sam Bankman-Fried gaat in beroep tegen de 25 jaar celstraf die hij twee weken geleden van de rechter kreeg opgelegd. Daarmee komt er een tweede seizoen in het drama rond de FTX-topman. Hij gaat in beroep tegen het vonnis en de schuldigverklaring. Hij is dus van mening dat hij niet schuldig is en nooit miljoenen investeerders heeft gedupeerd. 

    Deze week in de Cryptocast

    Arnold Hubach, vriend van de show en bitcoinnomade, is nu in dienst gegaan van Mi Primer bitcoin ofwel My First Bitcoin, een wereldwijde organisatie die onderwijs geeft in bitcoinzaken en daar ook leermiddelen voor ontwikkelt in allerlei talen. My First Bitcoin is ontstaan in El Salvador en zit nu in veel Zuid- en Midden-Amerikaanse landen maar ook bijvoorbeeld in Spanje, Engeland, India en verschillende Afrikaanse landen. Deze podcast nog wel gewoon in het Nederlands.

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Thu, 18 Apr 2024
  • 626 - Tienduizenden studenten krijgen nu al Bitcoinles en jij kan meedenken | 320 B

    Sinds 2021 is Bitcoin een wettig betaalmiddel in El Salvador. Sindsdien gebeurde er een hoop. Bitcoin kwam in een flinke bear market terecht, president Bukele werd herkozen en steeds meer Bitcoin-initiatieven beginnen zich te ontwikkelen in het Latijns-Amerikaanse land. Eén van die initiatieven is My First Bitcoin (Mi Primer Bitcoin). De organisatie biedt, zonder commercieel verdienmodel, bitcoineducatie aan voor de bevolking van El Salvador. En met succes: inmiddels kregen tienduizenden studenten 'Bitcoinles' en is het Salvadoraanse Ministerie van Onderwijs ook aan boord.

    Te gast is Arnold Hubach, die sinds kort onderdeel is van My First Bitcoin en zich bezig houdt met het opbouwen van een wereldwijde gemeenschap. Want de ambities van My First Bitcoin zijn wereldwijd en natuurlijk ook open-source. Iedereen kan het boekje met theorie en opdrachten downloaden van Github en op hun eigen manier inzetten. Aan het eind van het boekje krijgen studenten, bijvoorbeeld in El Salvador, een diploma.

    Wat kan je met zo'n diploma? En hoe ziet het curriculum van My First Bitcoin er sowieso uit? Want het uitleggen van Bitcoin en alle theorie die er omheen zit, is nog zo eenvourig niet. Worden de leerlingen ook onderworpen aan een practicum? En waar haalt My First Bitcoin de leraren eigenlijk vandaan? Of het geld om goed onderwijs aan te bieden. Allemaal vragen waar in deze podcast een antwoord op komt.

    We hebben het ook kort over Blockhunters, het bitcoin-bordspel dat Arnold Hubach al een tijd aan het ontwikkelen is. De opgave voor het definitieve prototype ligt inmiddels bij de spellenmaker en dus krijgt Blockhunters definitief vorm. Herbert kon het spel al eerder testen en deelt zijn ervaringen ook in deze podcast (spoiler: hij verloor kansloos). 

    Gasten

    Arnold Hubach

    Krijn Soeteman

    Links

    My First Bitcoin

    Mooie video over het bitcoinonderwijs in El Salvador

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Tue, 16 Apr 2024
  • 625 - Dit is de impact van de Bitcoin halving | 320 A

    Het gaat deze week gebeuren: de vierde bitcoinhalving. Daarmee gaat de subsidie voor de miners, en daarmee de inflatie van Bitcoin, opnieuw door de helft. Vanaf block 840.000 krijgen miners nog maar 3,125 Bitcoin voor het vinden van een nieuw blok. De impact van de halving neemt op papier dus af, maar tegelijkertijd wordt deze vierjaarlijkse gebeurtenis ook meer 'gevierd' en doen media er meer verslag van.

    Die hype komt voor een deel ook omdat voorgaande halvings altijd gepaard gingen met een prijsstijging. De halving was traditioneel het startschot voor een bullmarkt, die een flink aantal maanden later dan een hoogtepunt bereikt. Waar is dat effect aan te wijten? En heeft het wel daadwerkelijk met de halving te maken? Eerder gingen we met blockchainanalist Rational Root al dieper in op het effect van de halving.

    Ondertussen heeft de SEC een nieuw cryptobedrijf op de korrel. Het gaat om Uniswap Labs, de Amerikaanse onderneming die het decentrale Uniswap-protocol verder probeert te ontwikkelen. De SEC gaf afgelopen week een 'Wells Notice' af, waarmee de toezichthouder laat zien dat er een onderzoek is afgerond en er overtredingen zijn geconstateerd. Uniswap Labs reageert strijdlustig en geeft aan dat het klaar is om te 'vechten'. Uniswap is daarmee de zoveelste partij die onderdeel wordt van de crypto-oorlog van de SEC. In 2023 nam het bedrijf al 46 bedrijven op de korrel. Dat is opvallend: want er is nog altijd geen duidelijke wetgeving rond crypto en effecten in de Verenigde Staten. Onder meer Coinbase (ook onder vuur van de SEC) maakt zich daar al jaren druk om.

    De zaak doet op een manier ook denken aan het gedoe rond Tornado Cash, dat onder meer in Nederland speelt. Daar staat ontwikkelaar Alexey Pertsev terecht voor zijn bijdrage aan de decentrale mixingdienst, waar onder meer Noord-Koreaanse hackers gretig gebruik van maakten. Kan je ontwikkelaars van zo'n decentrale dienst verantwoordelijk houden voor de activiteiten die plaatsvinden op het protocol? Co-host is Daniël Mol.

    Gasten

    Daniël Mol

    Links

    De race voor de 'epic sat'

    Uniswap krijgt 'Wells Notice'

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Tue, 16 Apr 2024
  • 624 - Crypto Update: Memecoins... één op de zes is fout

    Coinbase ligt onder vuur vanwege de grote hoeveelheid memecoins op Base, de tweede laag van het bedrijf bovenop Ethereum. Base geniet grote populariteit van handelaren in die memecoins, maar een deel van die projecten zijn ook schaamteloze scams. Cointelegraph becijferde dat het ging om één op de zes projecten en dat is behoorlijk veel. Het cryptomedium concludeert dat uit een representatieve steekproef.

    Zo kan je bij sommige projecten bijvoorbeeld niet verkopen, geldt er een 'verkooptarief' van bijna 100% of is het smart contract niet verifieerbaar. Coinbase zelf reageert koeltjes en zegt hun tweede laag base te ondersteunen en de bouwers die daarop werken. Dat is op zich logisch: het mes van decentraliteit snijdt aan twee kanten. Waardeloze projecten of scams kan je dan ook niet 'zomaar' tegenhouden. 

    Ondertussen waarschuwt de AFM voor drie Nederlandse crypto-apps die gebruikers ' te eenvoudig' zou laten handelen in cryptovaluta. De AFM zegt niet om welke partijen het gaat, al is wel duidelijk dat het om Nederlandse partijen gaat. Volgens de toezichthouder stimuleren alle apps riskant gedrag. Dat zit hem onder meer in popus die de klant attent maken op een waardestijging en die suggereren dat je meer moet kopen, of bijvoorbeeld een financiële beloning geven bij het aanbrengen van vrienden. 
    De waarschuwing van de AFM is opmerkelijk omdat al deze praktijken niet verboden zijn en ook nog weleens willen voorkomen in handelsapps buiten de cryptowereld. Per 1 januari gaat de Europese cryptowet MiCAR gelden en daar is de AFM toezichthouder voor. Misleidende reclame mag dan niet meer, maar voor apps is niets geregeld. 

    Onder de Europesecryptowet MiCAR had de implosie van FTX misschien wel nooit plaatsgevonden. Deze week werd duidelijk dat John Ray, de man die het faillisement van de cryptobeurs afwikkelt, zich goed laat betalen. Hij rekent een uurtarief van 1575 dollar. En gaf naar schatting 1,3 miljoen euro per dag uit aan accountants en juristen. Het mag wat kosten.  

    Deze week in de Cryptocast

    Crypto en belasting. Onze expert van de week is fiscaal jurist Koen Neutgens en we hebben het over kwesties als: kun je ontkomen aan vermogensbelasting op crypto door te verhuizen naar Portugal of Dubai, het jubelton is afgeschaft, kun je dat alsnog bereiken met crypto, en is het voordelig om op 31 december je crypto te verkopen en het op 2 januari terug te kopen. Spoiler alvast: je moet je niet rijk rekenen.

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast

     

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Thu, 11 Apr 2024
  • 623 - Zo werkt belasting betalen over je crypto | 319 B

    In Nederland betalen we belasting over ons vermogen, waarbij de Belastingdienst geen onderscheid maakt tussen reguliere aandelen of cryptovaluta. Tot zover het simpele deel, want de wereld van box 3 is aan verandering onderhevig. Na het 'Kerst Arrest' van december 2021 zijn er namelijk nieuwe regels voor het heffen van vermogensbelasting. Er is niet langer één fictief rendement. De Belastingdienst maakt nu onderscheid tussen schulden, spaargeld en overige beleggingen. Ook dat systeem, opgetuigd met een herstelwet, is mogelijk niet houdbaar. Als dat het geval is (in augustus 2024 krijgen we meer duidelijkheid) dan zouden cryptobezitters hun definitieve aangifte over 2022 (het jaar van de bearmarket) misschien weleens kunnen aanvechten.

    Te gast is Koen Neutgens, fiscaal jurist bij HVKStevens en gespecialiseerd in crypto en belasting. Met hem spreken we over de best practices binnen het huidige systeem, de peildatum van 1 januari en alle andere dingen waar je rekening mee moet houden. 

    Daarnaast komt er, mogelijk vanaf 2026, een nieuw belastingstelsel voor box 3. Met de 'vermogensaanwasbelasting' moet het daadwerkelijke rendement belast gaan worden. Al zitten daar nog wat haken en ogen aan, want dit rendement 'maak' je ook als je je beleggingen niet verkoopt. Een goed jaar voor Bitcoin kan je dus zomaar een flinke belastingaanslag opleveren. Gaat dit systeem er komen? En hoe dan verder?

    Ook hebben we het over de interessante niche-cases die uniek zijn voor crypto. Hoe toon je bijvoorbeeld aan dat je niet meer bij je bitcoin kan, terwijl dat eerder wel het geval was? Hoe beoordeel je NFT's, die als 'kunst aan de muur' misschien wel belastingvrij zouden moeten zijn, maar natuurlijk ook makkelijk als belegging kunnen worden beschouwd. En heeft het zin om, voor het beschermen van je crypto-vermogen, te verhuizen naar Portugal, Dubai of een andere plek? 

    Gasten

    Koen Neutgens

    Daniël Mol

    Links

    HVKStevens

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Tue, 09 Apr 2024
Afficher plus d'épisodes