Filtrer par genre

De Universiteit van Vlaanderen Podcast

De Universiteit van Vlaanderen Podcast

Universiteit van Vlaanderen

Heb jij je al eens afgevraagd of we mensen onzichtbaar kunnen maken? Of Latijn leren tijdverspilling is? Of je voor eeuwig samen zal blijven met je lief? Topprofessoren uit de Vlaamse Universiteiten geven een antwoord op al deze vragen en nog veel meer via deze gratis colleges.


Heb jij ook een vraag voor ons? Bel dan naar 0480 60 82 11 en laat een berichtje achter op onze voicemail.


Wil jij ons meehelpen om onze podcast beter te maken? Vul dan onze enquête in: https://forms.gle/KRrLFZthjGikNCis7.


Deze podcast is Creative Commons (CC BY). Deel onze podcast dus zo veel als je wil, maar vergeet onze naam zeker niet te vermelden.

651 - Waarom is antibiotica zo slecht voor je darmen?
0:00 / 0:00
1x
  • 651 - Waarom is antibiotica zo slecht voor je darmen?

    In onze darmen zitten miljoenen bacteriën. En dat is goed, want die helpen mee voor de vertering van je eten. Iedereen heeft zo zijn eigen ecosysteempje van darmbacteriën, met verschillende soorten en aantallen. Bestaat er zoiets als de ideale darmflora? Daar is Jeroen Raes, microbioloog aan de KU Leuven, naar op zoek. Elke dag krijgt hij stalen stoelgang binnen om te onderzoeken. Er is alvast één ingrediënt dat zeker niet thuishoort in de perfecte darmflora en dat is: antibiotica!

    Gastspreker: Jeroen Raes Redactie: Helene Vanlathem Eindredactie: Katleen Bracke Montage: Alexander Van Vlierberghe Geluid: Wederik De Backer

    Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid.


    Sun, 21 Apr 2024 - 11min
  • 650 - Sinds wanneer zijn wetenschappers cool?

    Wetenschappelijk onderzoek is een werk van trial and error, van proberen en falen en dwalen, om hopelijk ooit te vinden waar je naar zocht. Of waar je net niét naar zocht. Helaas hebben veel wetenschappers vandaag het gevoel dat er geen tijd is, of mag zijn, voor dat zoeken en falen, terwijl je in de 16e eeuw net genoeg moést falen als je als wetenschapper au sérieux wilde genomen worden. Wetenschapsfilosoof Joris Vandendriessche (KU Leuven) neemt ons mee in de geschiedenis van het falen in de wetenschap.

    Gastspreker: Joris Vandendriessche Presentatie: Koen Fillet Redactie: Helene Vanlathem Eindredactie: Katleen Bracke Montage: Wederik De Backer

    Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid.

    Thu, 18 Apr 2024 - 14min
  • 649 - Waarom beginnen jongeren steeds later aan seks?

    Met enkele muisklikken krijg je tegenwoordig online de meest inspirerende pornofilms te zien. Maar dat betekent blijkbaar niet dat jongeren vandaag sneller met seksualiteit bezig zijn dan vorige generaties. Integendeel. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat anno 2024 'de eerste keer' op 17,5 jaar ligt. Meer dan een jaar later dan enkele jaren geleden. Seksuoloog aan de KU Leuven prof. dr. Paul Enzlin licht enkele mogelijke oorzaken toe.

    Thu, 11 Apr 2024 - 21min
  • 648 - Waarom is er in het universum steeds meer chaos?

    Hoe komt het dat je kamer altijd vanzelf rommelig wordt en nooit vanzelf weer netjes? Waarom kan je een Rubik's Cube niet per ongeluk oplossen maar wel per ongeluk kapot maken? En wist je dat glasscherven in theorie spontaan weer een glas kunnen vormen? Prof. dr. Christian Maes, theoretisch fysicus aan de KU Leuven, legt uit wat entropie is en hoe dit fenomeen alles in het universum (én in jouw huis!) domineert.

    Sun, 07 Apr 2024 - 10min
  • 647 - Is faalangst hebben normaal?

    Iedereen kent het gevoel wel: je staat te wachten om je mondelinge examen af te leggen en de hele wereld lijkt op dat moment even niet meer te draaien. De angst om te falen giert door je lijf. Maar niet iedereen heeft daar evenveel last van. Klinisch psycholoog aan de UGent prof. dr. Ernst Koster vertelt ons alles wat we nog niet wisten over deze veel voorkomende angststoornis.


    Gastspreker: Ernst Koster
    Presentatie: Koen Fillet
    Redactie: Alexander Van Vlierberghe
    Eindredactie: Katleen Bracke
    Montage: Wederik De Backer


    Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.

    Thu, 04 Apr 2024 - 13min
Afficher plus d'épisodes