Filtrer par genre

Jurnal RFI

Jurnal RFI

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

4287 - Zelenski vrea de la aliati asistenta exact cum a primit Israelul. De ce nu se poate
0:00 / 0:00
1x
  • 4287 - Zelenski vrea de la aliati asistenta exact cum a primit Israelul. De ce nu se poate

    Ucraina va cere NATO acelaşi nivel de asistenţă antiaeriană de care beneficiază Israelul. Cererea va fi facuta de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski care va solicita o reuniune a Consiliului Ucraina-NATO pentru a obţine mai multă protecţie din partea aliaţilor Kievului.

     

    Econonomist: inflatia isi va continua trendul descendent

    Potrivit ultimelor evaluări BNR, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni, insa într-un ritm încetinit faţă de anul 2023. Profesorul de economie Cristian Paun explica faptul ca preturile au ajuns deja sus iar puterea de cumparare fiind scazuta asta va tempera cresterile rapide de pret in perioada urmatoare. 

    Eurobarometru: cetatenii europeni, interesati sa participe la elegerile pentru PE

    Șapte din zece cetățeni din UE spun că este probabil să voteze la viitoarele alegeri europene de peste doua luni, cu 10 puncte procentuale mai mult decât în același moment înainte de votul din mai 2019. În ceea ce-i privește pe alegatorii romani, trei sferturi dintre acestea spun că cel mai probabil vor vota la scrutinul din 6-9 iunie. 

    Din luna mai se vor face transplanturi de ficat si la Cluj-Napoca

    De luna viitoare, vor putea fi făcute transplanturi de ficat și la Cluj-Napoca. Centrul de Transplant Hepatic de la Cluj a fost lansat, oficial, astăzi, și este cel de-al treilea centru de stat din România care este autorizat să facă astfel de operații.

    Wed, 17 Apr 2024
  • 4286 - Jurnalul de miercuri, 17 aprilie 2024, 17h00

    Jurnal de știri

    Wed, 17 Apr 2024
  • 4285 - Încrederea publicului în presă, în cădere liberă (Studiu)

    „Anul 2024 a găsit presa din România într-una dintre cele mai grele perioade ale ei", semnalează Centrul pentru Jurnalism Independent in raportul starea mass-media din România în pragul anului super-electoral 2024.

    Raportul analizează cât de pregătită este presa din România să își îndeplinească mandatul public în 2024, unul dintre cei mai importanți ani pentru democrația românească.

    Cifrele arată că încrederea publicului în presă a plonjat de la un confortabil 80% în anii ‘90, la 32% în 2023, cel mai scăzut nivel de încredere de până acum. 

    Motivele sunt diverse - țin de deprofesionalizarea jurnaliștilor, un trend accelerat față de 2021 sau de banii publici care controlează o parte importantă a mass-media, după cum explica Cristina Lupu de la CJI.

    Cristina Lupu: Raportul surprinde că presa, în marea ei parte, o duce foarte prost, că avem niște insule care o duc bine. Unele o duc bine doar financiar, nu neapărat și jurnalistic. Altele, care încearcă să facă jurnalism și încearcă să își facă meseria în interese public, se confruntă cu multe probleme și o parte dintre ele vin din lipsa de susținere financiară. Cred că asta este principala concluzie, că avem un peisaj media, care pe de o parte are foarte mulți bani pe care nu îi vedem, dar despre care știm că există. Ăia sunt banii politici, banii care intră de la partidele politice sau de la autoritățile publice. În același timp, avem foarte puțini bani din zona comercială sau din zona și mai importantă din perspectiva noastră, a CJI, a oamenilor care plătesc pentru jurnalism și conținut jurnalistic.

    Reporter: Dacă ar fi să căutăm vinovați, cine s-ar face vinovat de starea presei din România astăzi?

    CP:Aș zice că toată lumea, că e o combinație de la politicienii cărora le este foarte simplu să cumpere presă. Unul din lucrurile care se întâmplă în România mai mult decât în alte țări este că partidele politice folosesc subvenția de la bugetul de stat pentru funcționarea partidelor pentru cumpărare de conținut editorial, care apare nemarcat. Avem o publicitate care e publicitate, dar care nu apare marcată ca publicitate. Asta e o primă problemă.

    În același timp, avem și o vină a acelei părți a profesiei care acceptă să primească bani de la politicieni și să nu marcheze conținutul editorial. Avem și o vină a noastră, a oamenilor care am ajuns la concluzia că nu mai avem nevoie de jurnalism și că toți jurnaliștii sunt la fel, proști și corupți și nu mai vedem valoarea jurnalismului, așa că nu prea mai plătim pentru conținut sau nu donăm pentru conținut decât cu foarte puține excepții notabile, importante. Asta e în continuare o problemă.

    În momentul în care pierzi încrederea publicului în halul în care s-a întâmplat acum, anul ăsta electoral devine foarte complicat pentru că dacă oamenii nu au încredere că jurnaliștii sunt cei care pun întrebări în numele lor, dacă nu au încredere că jurnaliștii sunt cei care trebuie să pună presiune pe politicieni ca ei să le răspundă la întrebări, ne putem trezi într-un simulacru de dezbatere publică și politică. Într-un an în care avem nevoie de dezbatere și de informație în spațiul public. Noi ne-am întrebat foarte tare în ideea că dacă o să arătăm cât de greu îi este presei, cât de vulnerabilă este, câte probleme are ea însăși, dacă nu facem mai mult rău jurnaliștilor.

    Ne-am dat dat seama că este posibil ca unii dintre oamenii care ne citesc sau care ne ascultă să zică că toți sunt la fel, dar în același timp mi se pare important să spunem că nu sunt toți la fel. Am avut niște subiecte extrem de importante anul trecut care au apărut în spațiul public pentru că jurnaliștii au scris despre ele și le-au documentat. În raport, colegii din presă au menționat investigația făcută de Buletin de București și Centrul de Investigații Media referitoare la azilele groazei, așa cum o știu oamenii, despre condițiile care erau în acele azile.

    Cred că tipul ăsta de materiale și tipul ăsta de reacții ne arată câtă nevoie avem în continuare să înțelegem că jurnalismul este important pentru noi ca oameni și nu este doar ceva despre care unii oameni vorbesc și că noi, de fapt, nu avem nevoie pentru că ne informăm de pe Facebook, Instagram, TikTok și YouTube. Au spus-o și colegii din zona de jurnalism alternativ, de jurnalism independent, investigațiile și proiectele jurnalistice nu sunt suficiente să facă bine pacientul bolnav. Ai nevoie de presă mainstream, de presă mare, de presă cu audiență mare care să se asigure în fiecare zi că cetățenii sunt informați și nu manipulați. Nouă asta ne lipsește în momentul ăsta, această informare constantă în presa mare. Există niște instituții media care fac asta în continuare, o fac bine în ciuda tuturor presiunilor și a problemelor, dar sunt foarte puține.

    Rep: Situația presei din România este gravă doar pentru noi sau și din afară privit lucrurile nu arată foarte bine?

    CP:O vreme, presa din România părea că o duce mult mai bine decât ceilalți, mai ales dacă te uitai în jur la Polonia, la Ungaria, la Slovacia. Dar pare că nici noi nu mai facem lucrurile la fel de bine. În momentul acesta cei de la International Press Institute, ca parte a unei acțiuni de reacție rapidă, urmează să vină în România într-o acțiune de monitorizare pentru a se uita la cum arată presa din România. Ei au făcut deja o serie de interviuri.

    Au lansat și ei un raport în care semnalează aceleași probleme. E important să vedem că toată lumea vede această capturare a presei prin intermediul banilor publici drept o vulnerabilitate foarte mare, blocarea accesului la informații, faptul că jurnaliștii sunt hărțuiți prin procese de tip SLAPP. Și ăsta este un lucru foarte important. Încerci să îi dai în judecată pe jurnaliști cerându-le sume mari ca să îi sperii și pe ei, dar și pe alții care ar putea să scrie despre tine. Cei din afară și organizațiile internaționale de libertate a presei se uită la situația din România. Cred că asta ar trebui să ne îngrijoreze un pic mai tare. 

    ......................................................................................................

    Raportul a fost realizat în perioada noiembrie 2023 - martie 2024, prin cercetare calitativă, la care au participat jurnaliști și editori din redacții din toată țara, atât din presa centrală, cât și locală.

    Wed, 17 Apr 2024
  • 4284 - Oana Giurgiu, sau cum să faci documentar respectând regulile jurnalismului și adevărul istoric

    Înainte să lucreze în industria filmului, Oana Giurgiu este absolventă de drept și jurnalism, a fost reporter și producător prin mai multe televiziuni. Întâlnirea cu cinema-ul s-a produs în 2005, când a lucrat la „Moartea domnului Lăzărescu” (film de Cristi Puiu, premiat la Cannes). De atunci a fost producător și co-producător pentru zeci de filme. A fondat în 2001 Festivalul TIFF, împreună cu regizorul Tudor Giurgiu și criticul Mihai Chirilov. Oana Giurgiu este invitata emisiunii RFI360.

    Oana Giurgiu a regizat documentare de televiziune înainte de a începe o carieră în cinematografie. A obținut un premiu Gopo debutând în regie cu documentarul istoric „Aliyah DaDa”, proiectat în 2015 la Astra Film Sibiu. A făcut parte din echipa care a lansat prima televiziune de muzică din România, Atomic TV, și a lucrat în organizarea mai multor evenimente de muzică, modă și sporturi extreme. Oana Giurgiu este producătoare de film și directoarea executivă a Festivalul Internațional de Film Transilvania, iar pe 18 aprilie, își împărtășește experiențele si provocările, în cadrul evenimentului "HerStory - Woman Shaping the Narrative", la Modul Cărturești.  

    "Cred că e foarte important să faci lucruri organic, că iți vin organic, pe care le faci pentru că te macină, pentru că te interesează, pentru că vrei să afli mai mult sau pentru că vrei să spui ceva, și atunci, cred că nu trebuie să aștepți. Eu tot timpul spun că tu ești cel care iți evaluezi lucrurile primul."

    Așadar, prin 2015, premiul Gopo încă de la debut pentru un documentar istoric, realizare care a durat 5 ani. La fel s-a întâmplat și la următorul documentar. Ce anume explică durata lungă de realizare a unui astfel de produs? Atenția jurnalistului Oană Giurgiu sau respectul acordat istoriei prin munca de documentare și producție?

    "Partea de jurnalist iți dă oarecare rigoare și niște obligații, ai trecut totuși prin niște educație deontologica, asta te face să nu ratezi niște lucruri. Mi s-a întâmplat să mă întorc asupra unui film când era deja gata, pentru că greșisem niște cifre și m-am gândit că astea rămân ca un document, și oamenii se vor lua după ele, asta va fi o problemă. Atunci am supărat toți tehnicienii implicați, pentru că a trebuit să schimb. În al doilea rând, partea de curiozitate a documentarii. Trebuie să-ți iei niște timp. Chiar scriam un interviu apropo de "Libertate" și mă întrebau cum s-a scris scenariul, nu l-am scris eu, l-au scris Cecilia Stefanescu și Tudor Giurgiu și a presupus enorm de multă documentare, m-am gândit că va fi greu, dar nu atât de greu, pentru ei. Nu iți permiți să greșești asta în fața publicului."

    În 2024  încă mai vedem pe platformele de streaming filmul "Libertate" regizat de Tudor Giurgiu, dar produs de Oana Giurgiu. Mai este important astăzi să aflăm cine, ce și cum?

    "Eu cred că tot timpul contează, indiferent cât de mult te întorci în istorie, să lămurești niște lucruri și să-ți definești practic poziția, contextul, să cunoști exact cine și al cui ești, și de unde te tragi. Nu e niciodată târziu. Eu am un subiect la care vreau să mă întorc care s-a petrecut acum 1500 de ani, ce o să mai găsesc eu după perioada asta, nu știu, dar până și asta mi se pare ceva important, e nelămurit. Vreau să mă lămuresc."

    Pe 18 aprilie, Modul Carturesti din București găzduiește sezonul doi din seria "HerStory - Woman Shaping the Narrative", Oana Giurgiu fiind invitata ediției a 4-a. Și după cum spun organizatorii acestui eveniment, "continuăm să aducem în prim plan poveștile unor femei de succes.", dar cum definește Oana Giurgiu succesul?

    "În primul rând succesul nu îl împart pe genuri, apoi, succesul cred că înseamnă să fi tu mulțumit de tine, de ce faci, cât mai mult. Am mai spus-o zilele trecute, e un interviu cu Alfred Hitchcock care e întrebat ce înseamnă fericire, și el spune, nu o să citez exact că nu mai știu, dar el spune, fericirea înseamnă să nu te tulbure nimic altceva și să fi concentrat la creație. Ce spune el acolo este că îl deranjează scandalurile și cearta și i se pare că e complet lipsită de sens. Cam așa și cu noi, dacă putem să ne concetram la lucrurile care ne plac și să îți urmărești pasiunile, să ai vreme de ele, asta mi se pare un lucru de mare succes în viața unui om. Nu cred că succesul poate fi valorificat nici în premii, nici în bani. Dacă la capătul zilei tragi linie și te-ai ales cu ceva și ești pe plus, e un succes."

    Wed, 17 Apr 2024
  • 4283 - Jurnalul de miercuri, 17 aprilie 2024, 13h00

    Jurnal de știri

    Wed, 17 Apr 2024
Afficher plus d'épisodes