Filtrer par genre

Presa internaţională

Presa internaţională

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

1697 - Vlad Voiculescu, candidat USR la PE, despre Cătălin Cîrstoiu și alegeri
0:00 / 0:00
1x
  • 1697 - Vlad Voiculescu, candidat USR la PE, despre Cătălin Cîrstoiu și alegeri

    Vlad Voiculescu spune că în cazul candidatului PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, există incompatibilități atât legale, cât și morale. Liderul USR București îl critică de asemenea pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

    Vlad Voiculescu îl critică pe Cătălin Cîrstoiu, după explicațiile date de acesta: ”Sunt o mulțime de incompatibilități, unele legale, altele morale (...). Ceea ce vedem este o anumită raportare la realitate, la adevăr, la medici, la instituții, raportare care e comună în PSD, este din ce în ce mai comună în PNL, este foarte comună baronilor din Sănătate”.

    Vlad Voiculescu a vorbit în interviul acordat RFI și despre alegerile europene: ”Alegerile europarlamentare de anul acesta sunt deosebit de importante, pentru că pentru prima dată în Europa, există pericolul ca naționaliștii, respectiv antieuropenii să poată să blocheze formarea unei majorități în Europa, unei majorități a partidelor proeuropene”.

    Fri, 19 Apr 2024
  • 1696 - Jurnalul de vineri, 19 aprilie 2024, 10h00

    Jurnal de știri

    Fri, 19 Apr 2024
  • 1695 - Grupul german Rheinmetall va construi o fabrică de obuze în Lituania

    Autoritățile lituaniene au semnat marți o scrisoare de intenție cu grupul german Rheinmetall care urmează să construiască în țară o fabrică de muniție pentru artilerie de 155mm, informează site-ul radioteleviziunii din Lituania.

    Documentul a fost semnat în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Vilnius de ministrul economiei și inovării, Ausrine Armonaite, ministrul apărării, Laurynas Kasciunas și de directorul pentru proiecte internaționale strategice al grupului german, Maximilian Froch, dar conținutul documentului nu a fost făcut public, arată sursa citată.

    Ministrul economiei a declarat că ”va fi unul dintre cele mai importante proiecte de investiții din istoria Lituaniei, care va contribui la creșterea economică a țării și la stabilitatea regională”.

    Se știe de asemenea că fabrica va fi construită în districtul Radviliskis, în apropiere de localitatea Baisiogala, situată aproximativ în centrul țării, pe un teren care aparține Universității lituaniene pentru științe medicale, precizează sursa citată. 

    ”Contribuția efectivă a Lituaniei la acest proiect va deveni mai clară după ce vom găsi aici parteneri. Toate întreprinderile lituaniene interesate sunt invitate să ne contacteze. Intenția noastră este de a crea un parteneriat pe termen lung”, a declarat la rândul său reprezentantul grupului german.

    Slovacia: Un sondaj care arată efectele populismului

    Peste 80% dintre cetățenii slovaci consideră că aderarea țării lor la Uniunea Europeană a avut efecte benefice, dar procentul celor care au o imagine pozitivă despre UE este în mod paradoxal semnificativ mai mic, reiese din datele ultimului Eurobarometru, citate de publicația Dennikn.

    Mai exact, la întrebarea ”Aderarea la Uniunea Europeană a avut efecte benefice pentru Slovacia?”, peste 80% dintre respondenți au spus că da, dar la întrebarea ”Aveți o imagine pozitivă sau una negativă despre UE?”, doar 48% au spus că au o imagine pozitivă, 17% una negativă iar 35% una neutră.

    De remarcat că percepția asupra UE s-a îmbunătățit față de anul trecut, când doar 33% dintre cetățeni au spus că au o imagine pozitivă, 32% una negativă și 35% una neutră.

    Întrebați dacă vor merge să voteze la alegerile europarlamentare din 6-9 iunie a.c., 62% dintre slovaci au răspuns ”Probabil da”. Înaintea alegerilor europarlamentare din 2019, în cadrul unui sondaj similar, 47% dintre slovaci spuneau că probabil vor participa la vot, dar prezența efectivă la urne a fost de doar 22% dintre cetățenii cu drept de vot, amintește sursa citată.

    Sondajul a fost efectuat în luna februarie a acestui an pe un eșantion de 1008 persoane.

    Slovacia va fi reprezentată de 15 parlamentari în viitorul Parlament European, cu unul mai mult față de actualul mandat.

    Polonia: Patru proiecte de lege pentru liberalizarea avortului

    Parlamentul Poloniei a decis să înființeze o comisie extraordinară care să examineze cele patru proiecte de lege care vizează liberalizarea avortului propuse de diferitele formațiuni politice și să decidă care dintre ele va intra efectiv în circuitul parlamentar, transmite Gazeta Wyborcza.

    În 2021 curtea Constituțională a Poloniei a decis, sub guvernarea PiS, că avortul nu este permis decât în trei situații: când sarcina pune în pericol viața mamei, când sarcina a rezultat în urma unui viol și când fătul este amenințat de o boală gravă.

    În timpul campaniei electorale pentru ultimele alegeri, care au dus la îndepărtarea de la putere a PiS, toate partidele actualei coaliții de guvernare au promis că vor lua măsuri pentru liberalizarea dreptului la vot, dar nu există un acord în legătură cu un anumit proiect de lege, fiecare dintre partide având propriul său proiect. Unul dintre partidele coaliției, Partidul Fermierilor, susține chiar, ca și fostul partid de guvernare PiS, organizarea unui referendum național pe această temă, înaintea adoptării unei legi.

    Ungaria: Programele europene Erasmus și Horizon în pericol

    În următoarele trei luni contractele de finanțare prin programele europene Erasmus și Horizon pentru 18 universități din Ungaria vor expira, ca urmare a modificărilor decise de guvernul Orban cu privire la regulile de funcționare ale instituțiilor de învățământ, și în special cu privire la procesul de numire în funcții a membrilor conducerilor universităților, scrie revista economică Heti Világgazdaság.

    Dacă guvernul nu ajunge la un acord cu Comisia Europeană în această perioadă, banii vor fi pierduți, și este puțin probabil ca un acord să fie stabilit, dat fiind că de luni de zile nu se face nici un progres, comentează sursa citată.

    Ultimele declarații ale administrației Orban pe acest subiect datează din luna ianuarie a.c.

    În absența unui acord, nu doar că studenții nu vor mai avea posibilitatea de a participa la programele de mobilitate europeană, dar foarte mulți cercetători vor fi privați de finanțare și de posibilitatea cooperării cu colegii lor europeni.

     

    Au contribuit la redactarea Revistei presei Europa Plus:                                               

    Raimonda Mc Geever - Lituania;                                              

    Hana Kovacikova - Slovacia;

    Kurek Miłosz - Polonia;                                            

    Eszter Papp - Ungaria

     

    Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

    Fri, 19 Apr 2024
  • 1694 - Dinamo este în finala Superligii de polo după o pauză de 11 ani

    Dinamo a învins pe CSM Oradea cu 10-9 (2-1 la general) și s-a calificat, după o pauză de 11 ani, în finala Superligii de polo, unde va da peste rivala Steaua, campioana ultimelor 8 sezoane. Se joacă după sistemul 3 din 5, iar primul meci are loc mâine în Ghencea. Veteranii Dragoș Stoenescu, 45 de ani, și Cosmin Radu.,42 de ani, dar și antrenorul Andrei Mateiași vorbesc la RFI despre performanța echipei lor.

    Fri, 19 Apr 2024
  • 1693 - Va permite America prăbușirea Ucrainei? Vot crucial la Washington

    După luni de întârziere, Camera Reprezentanților de la Washington este așteptată să voteze sâmbătă proiectele de lege cu privire la alocarea de fonduri pentru a ajuta Ucraina, Israelul și Taiwanul. Miza este deosebit de mare pentru Kiev, aflat în dificultate. Dar președintele Camerei, republicanul Mike Johnson, își riscă funcția. Presa internațională comentează situația.

    „Va permite America prăbușirea Ucrainei?” întreabă The Wall Street Journal. Președintele Camerei, republicanul Mike Johnson, a anunțat intenția de a organiza un vot asupra unei serii de proiecte de lege care vizează sprijinirea Ucrainei, Israelului și Taiwanului, precum și promovarea diferitelor priorități ale republicanilor în politica externă.

    „Este nevoie urgentă de acest lucru, deoarece poziția Ucrainei se deteriorează”, subliniază ziarul de afaceri, care prevede „o confruntare imprevizibilă în acest weekend, care ar putea decide atât soarta acestor măsuri cât și cariera politică a lui Mike Johnson”. El însuși un ultraconservator Mike Johnson, se confruntă cu ostilitatea aleșilor din dreapta radicală. Doi dintre ei cer înlăturarea lui. (Sursa: Courrier International).

    Potrivit BBC, proiectul de lege privind sprijinirea Ucrainei, în valoare totală de aproape 61 de miliarde de dolari, include arme și alte „echipamente letale”.

    Anunțul a venit în aceeași zi în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța depune „un efort important” pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei.

    Iar The New York Times scrie că planul lui Johnson a fost conceput „pentru a aduna doar cantitatea potrivită de sprijin în rândul democraților și republicanilor moderați, în fața opoziției conservatorilor duri față de fondurile pentru Ucraina, precum și a democraților de stânga, care nu doresc acordarea de ajutor necondiționat Israelului.

    Dar care este planul pentru Ucraina și Israel și cum va trece de Congres? The Guardian explică:

    După atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, Casa Albă și liderii democrați și republicani din Senat i-au cerut lui Johnson să aprobe pachetul de ajutor al Senatului.

    Duminică, el a declarat pentru Fox News că republicanii au înțeles „necesitatea de a fi alături de Israel”.

    În același timp – notează The Guardian - pe măsură ce ajutorul SUA pentru Ucraina a stagnat, poziția Kievului pe câmpul de luptă a ajuns într-o fază periculoasă.

    La Washington, alarma a crescut și la o audiere de miercuri, în care liderii Pentagonului au mărturisit că Ucraina și Israelul au nevoie disperată de arme.

    Iar istoricul Anne Applebaum explică în ziarul polonez Gazeta Wyborczamotivele pentru care ajutorul american pentru Ucraina a întârziat atât de mult:

    „Republicanii de frunte nu simpatizează cu mullahii, nu le reiau narațiunile și nu caută să treacă cu vederea afirmațiile lor scandaloase despre alte țări. Acest lucru permite administrației Biden să se grăbească în ajutorul Israelului, deoarece nu va urma o opoziție serioasă. În schimb, o parte a Partidului Republican, inclusiv candidatul său la președinție, simpatizează cu dictatura rusă, îi preia narațiunile și încearcă să fie indulgenți cu Rusia atunci când invadează și ocupă alte țări.”

    Fri, 19 Apr 2024
Afficher plus d'épisodes