Filtra per genere

De Wereld | BNR

De Wereld | BNR

BNR Nieuwsradio

Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.

1289 - 'Reacties op UNRWA-rapport zijn weifelend'
0:00 / 0:00
1x
  • 1289 - 'Reacties op UNRWA-rapport zijn weifelend'

    Het VN-aanbevelingsrapport voor UNRWA is gepresenteerd. Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg bespreken de reacties en zetten uiteen wat in dat rapport van de voormalig Franse buitenlandminister Colonna staat, en wat niet. 

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 24 Apr 2024
  • 1288 - Opinie | Studentenprotest

    Op Amerika’s Ivy League elite-universiteiten zijn pro-Palestijnse demonstraties zo uit de hand gelopen, dat de politie ingrijpt. De situatie wordt grimmiger, en de razernij richt zich steeds meer op de Joodse studenten. Met zwaar antisemitische kreten als ‘genocide voor de Joden’ en ‘Joden, ga terug naar Polen.’ En een bizar gevolg: stevige averij voor Biden, en daarmee automatisch een stijgende koers voor Trump. Bizar, omdat de demonstranten allesbehalve Republikeinen zijn.

    Op Harvard ging het er hard aan toe, op Yale en New York University werden grote groepen gearresteerd, Columbia en NYU sloten de deuren voor studenten en zetten de colleges voor de rest van het schooljaar online voort. Het merendeel van de actievoerders ziet zichzelf als linkse Democraten, en verwijt Biden dat hij de banden met Israël niet verbreekt, of op z’n minst alle militaire hulp stopzet.

    De kennis over het Israëlisch-Palestijnse conflict is onder de demonstranten gering, de machtsverhoudingen in Israël, op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza snappen ze niet helemaal, maar de emotie is er niet minder om. Dat heeft veel te maken met het begrip ‘kolonist,’ wat ze associëren met dezelfde vorm van onderdrukking als zwarte Amerikanen hebben meegemaakt, en nog steeds meemaken. De Palestijn, met zijn donkere huid, is het slachtoffer van de kolonist. Die is Joods, en daarmee zijn alle Joden, wereldwijd, medeplichtig aan onderdrukking, massamoord en genocide. Voor feiten is geen ruimte, voor kennis is geen belangstelling. De razernij vliegt rond als een centrifuge.

    Trump profiteert

    Trump noemt het, met een van zijn stopwoordjes, een ‘disgrace,’ een schande. En voegt daaraan toe: allemaal de schuld van Biden.’ Geen idee wat hij bedoelt. Is Bidens steun voor Israël fout? Nee, want daar is Trump juist vóór. Voor de activisten doet het er niet toe, de woorden ‘de schuld van Biden’ klinken goed. Dat wil niet zeggen dat de brigades van pro-Palestijnen en antisemieten op Trump gaan stemmen. Maar wel dat ze níet voor Biden gaan. Trump, een Netanyahu-man, verliest er geen stem door. Er is bijna geen grotere ironie denkbaar.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 24 Apr 2024
  • 1287 - 'Geen aanleiding om aan te nemen dat Rusland dit volhoudt'

    Veel analisten en experts worden steeds somberder over de vooruitzichten voor Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Militair historicus Christ Klep denkt daar echter anders over. Volgens hem overschatten we Rusland. 'Er is geen aanleiding om aan te nemen dat Rusland dit vol kan houden'. Hij is te gast bij Bernard Hammelburg.

    Luister ook |‘Internationaal Gerechtshof heeft de standaard voor genocide heel hoog gelegd’

    Klep denkt ook dat we de successen van Oekraïne niet genoeg op waarde schatten. 'Het lukt Rusland niet om Oekraïne te bezetten, en kijk naar wat er op de Zwarte Zee is gebeurd. Oekraïne houdt met relatief eenvoudige middelen stand.' De Westerse vrees voor een groter conflict met Rusland vindt Klep ook overdreven. Hij refereert aan admiraal Rob Bauer van de NAVO die de situatie van nu vergelijkt met de meidagen van 1940. 'Die parallel gaat niet op.' Europa-verslaggever Geert Jan Hahn kijkt naar de Europese top waar wordt gesproken over nieuwe wapenleveranties voor Oekraïne.

    Lees ook |EU staat volledig buitenspel in conflict Iran-Israël, 'strategie ontbreekt volkomen'

    Russisch koorddansen tussen Israël en Iran

    Rusland en Iran zijn de afgelopen jaren steeds hechter met elkaar geworden, maar de Russen hebben erg terughoudend gereageerd op de Iraanse aanval op Israël, want dat land is voor Rusland ook belangrijk. Die vriendschapsband met Iran gaat al ver terug maar is met de burgeroorlog in Syrië nieuw leven ingeblazen. In Israël spreekt één op de vijf mensen nog altijd Rusland, vanwege de roots die in dat land liggen. Te gast is oud-diplomaat en voormalig ambassadeur in o.a. Rusland en China Ron Keller.

    Luister ook |Amerika Podcast

    Van 'Sleepy Joe' naar 'Sleepy Don' | Postma in Amerika

    Voormalig president Trump moest zich deze week verantwoorden in de New Yorkse rechtbank. Hoewel hij altijd wijst naar het slechte voorkomen van president Biden lukte het hem deze week zelf niet om de ogen open te houden. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Thu, 18 Apr 2024
  • 1286 - 'Zelenski spreekt tegen de EU, maar praat tegen Biden'

    Bernard Hammelburg bespreekt dat NAVO-chef Jens Stoltenberg wapensteun vindt aan Oekraïne belangrijker vindt dan de NAVO-norm. Hij geeft antwoord op de vragen: Waarom doet hij deze uitspraak? Wat betekent dit uiteindelijk voor Oekraïne? Ten slotte bespreekt Bernard Hammelburg de steunplannen van House Speaker Mike Johnson.


     

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Thu, 18 Apr 2024
  • 1285 - Opinie | Ayatollah zonder kleren

    ‘Take the win,’ was het advies van Joe Biden aan Bibi Netanyahu, na de met succes afgeslagen massale Iraanse drone- en raketaanval op Israël. Het was een goed advies, overgenomen door de G-7 en talrijke andere wereldleiders. Iran kan wel net doen alsof het opzettelijk niet al te hard wilde toeslaan, maar de moellahs weten dondersgoed dat ze spijkerhard zijn vernederd. De ayatollah had geen kleren aan.

    De Gazaoorlog heeft geleid tot verdeeldheid. Ondanks de aanleiding, de grootste moordactie tegen Joden sinds de Holocaust, op 7 oktober, richt de woede van de wereld zich vooral op het Israëlische antwoord en het Palestijnse leed in Gaza. Dat heeft een golf van antisemitisme losgemaakt die griezelige vormen aanneemt, zoals de krankzinnige actie tegen zangeres Lenny Kuhr en de weigering van een Leids theater om Joodse artiesten toe te laten.

    Maar de confrontatie tussen Israël en Iran heeft niets met Palestijnen te maken. Iran ziet Israël vooral als een vijandelijk doel, dat deel uitmaakt van een grotere alliantie: de Golfstaten, Saoedi-Arabië en Jordanië, plus Israël en de VS. Allemaal aartsvijanden van Iran, net als de EU. De moord op een Iraanse dissident , in 2017 in Den Haag, was een van vele terroristische aanslagen waarbij Iran een visitekaartje achterliet.

    Volgens de Amerikaanse TV-zender NBC overweegt Israël komend weekend represailles uit te voeren op Iraanse doelen en stellingen van Hezbollah in Libanon en Syrië. Geen slim plan, op een moment waarop een groot deel van de wereld Iran veroordeelt. Dat is politieke thermiek waarop de Israëliërs prima kunnen drijven, en effectiever dan toe te geven aan de impuls om Iran een lesje te leren. 

    Netanyahu wrijft gemakkelijker zout in de Iraanse wonden door van de daken te schreeuwen dat Israël het land een ongelofelijke genadeklap heeft toegebracht, geholpen door Amerika, het VK, Frankrijk, Jordanië en Saoedi-Arabië, dan door zijn land in een nieuwe oorlog te storten. Wraak leidt tot een vendetta met Iran, en het is kortzichtig om aan te nemen dat Iran bij een volgende aanval op Israël opnieuw wordt verpletterd. Iran heeft nog een hoop in huis, zoals hypersonische kruisvluchtwapens en geavanceerde ballistische raketten. Laat het verder lopen - het was een goed advies van Joe Biden. ´Take the win.´

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 17 Apr 2024
Mostra altri episodi