Filtra per genere

Wetenschap Vandaag | BNR

Wetenschap Vandaag | BNR

BNR Nieuwsradio

Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?

1858 - Werken we beter samen als we eerst synchroniseren?
0:00 / 0:00
1x
 • 1858 - Werken we beter samen als we eerst synchroniseren?

  Als we vooraf synchroniseren - door bijvoorbeeld precies dezelfde warming up te doen - werken we dan beter samen?

  Sociaal psycholoog Tom Frijns van de Universiteit Utrecht probeerde dat uit te zoeken tijdens het Betweter Festival met behulp van een juich-experiment. Hij vertelt hoe het in elkaar zat en deelt alvast wat hele voorzichtige voorlopige resultaten. 

  Het langere gesprek met Frijns over synchronisatie is hier terug te luisteren: BNR x Betweter: Wat vertelt ons lichaam over wie we aardig vinden?

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  Thu, 06 Oct 2022
 • 1857 - BNR x Betweter: Wat vertelt ons lichaam over wie we aardig vinden?

  Sociaal psycholoog Tom Frijns is geïnteresseerd in synchronisatie en de invloed daarvan op samenwerken. Tijdens het Betweter Festival kon je zijn experiment al van ver horen.

  Kan vooraf synchroniseren, door bijvoorbeeld eenzelfde sportoefening te doen, zorgen voor een betere samenwerking? En verschilt het dan nog wat de opdracht is waarbij samengewerkt moet worden?

  Lees hier meer over het Betweter Festival. De (heel erg) voorlopige resultaten van het experiment hoor je in deze aflevering van Wetenschap Vandaag: Werken we beter samen als we eerst synchroniseren?

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  Thu, 06 Oct 2022
 • 1856 - BNR x Betweter: Komt een boodschap met humor beter aan?

  Onderzoekster Madelijn Strick bestudeert de rol van humor bij het overbrengen van een boodschap. Tijdens het Betweter Festival krijgt ze daarbij hulp van professionele comedians.

  We bespreken ook eerder onderzoek dat ze deed in de reclame- en onderwijswereld. Wanneer is humor gebruiken daar een goed idee? En hoe pak je dat dan precies aan?

  Lees hier meer over het Betweter Festival.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  Wed, 05 Oct 2022
 • 1855 - Nobelprijs Scheikunde: chemische klikverbindingen voor moleculaire bouwstenen

  De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat dit jaar naar drie onderzoekers voor hun werk binnen de klikchemie: het op een gecontroleerde manier aan elkaar verbinden van moleculaire bouwsteentjes.

  Onderzoekers Carolyn Bertozzi (Verenigde Staten), Morten Meldal (Denemarken) en Barry Sharpless (Verenigde Staten), hebben met hun werk allen bijgedragen aan een methode waarmee nieuwe medicijnen en materialen mogelijk werden.

  Waar Meldal en Sharpless de eerste goed werkende klikverbinding voor elkaar kregen, zorgde Bertozzi voor een verbinding die biologische processen niet verstoorde en die gevolgd kon worden, waarmee onder andere het bestuderen van celprocessen en het afleveren van medicijnen in het lichaam mogelijk werd.

  Sharpless heeft hiermee zijn tweede Nobelprijs gewonnen. Hij ontving hem ook al eens in 2001. Meer lezen over de winnaars: The Nobel Prize in Chemistry 2022.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  Wed, 05 Oct 2022
 • 1854 - Nobelprijs Natuurkunde: onderzoek naar quantumverstrengeling

  De Nobelprijs voor de Natuurkunde gaat dit jaar naar drie onderzoekers voor hun belangrijke bijdrage aan het veld van de quantummechanica. 

  De experimenten van de Amerikaan John F. Clauser (79), de Franse Alain Aspect (75) en Oostenrijker Anton Zeilinger (77) hebben bijgedragen aan het testen en vormen van theorieën rondom quantumverstrengeling. Ze legden de basis voor de toepassingen waar nu aan gewerkt wordt. Zoals quantumcomputers en het extreem goed versleutelen van informatie.

  Lees hier meer over de winnaars: The Nobel Prize in Physics 2022.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  Tue, 04 Oct 2022
Mostra altri episodi