Podcasts by Category

Ondertussen in de kosmos

Ondertussen in de kosmos

De Volkskrant

Alles wat zich afspeelt in de kosmos - en dus ook op planeet Aarde - wordt in deze podcast besproken door de wetenschapsredactie van de Volkskrant. Tonie Mudde, zijn verslaggevers en academici bekijken de wereld met een onderzoekende bril.

47 - Meteoriet of niet? De wetenschap (en lol) van ruimtestenen
0:00 / 0:00
1x
 • 47 - Meteoriet of niet? De wetenschap (en lol) van ruimtestenen

  Voor een stuk ruimtesteen hoef je allang niet meer naar de ruimte. Je kunt ze gewoon kopen, op internetveilingen. Hoewel de gramprijs voor die kosmisch hebbedingetjes oploopt tot vele malen die van goud, besloot wetenschapsredacteur George van Hal toch zes (kleintjes) te kopen. Maar: zijn ze ook écht? En: is dit zoiets als Pokemonkaartjes verzamelen, of kunnen wetenschappers er ook nog iets mee? Hij gaat erover in gesprek met planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet en presentator Tonie Mudde.   See omnystudio.com/listener for privacy information.

  Wed, 20 Oct 2021
 • 46 - Extra #2: Nijlpaarden op de Noordpool

  Ondertussen in het klimaat: In deze extra afleveringen spreekt Maarten Keulemans met wetenschappers in aanloop naar de klimaattop in Glasgow. Dat de mens voor 100% verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde staat inmiddels wel vast. De uitstoot van CO2 is in de gehele geschiedenis van de aarde nog nooit zo snel gestegen. Hoogleraar paleocceanografie Appy Sluijs onderzoekt hoe het klimaat er lang geleden uitzag en wat dit betekent voor de toekomst van ons klimaat. Miljoenen jaren geleden liepen er op de Noordpool nijlpaarden rond. Warmt de aarde dermate op dat deze geschiedenis zich zal herhalen? See omnystudio.com/listener for privacy information.

  Wed, 13 Oct 2021
 • 45 - Extra #1: KNMI-wetenschapper Geert Jan van Oldenborgh

  Ondertussen in het klimaat: in deze extra afleveringen spreekt Maarten Keulemans met wetenschappers in aanloop naar de klimaattop in Glasgow. Dat de mens voor 100% in de klimaatverandering inmiddels wel vast. KNMI-wetenschapper Geert Jan van Oldenborgh probeert al jaren de stuwende hand van de opwarming achter weersextremen wiskundig te vangen. Steeds vaker heeft hij beet. Bij Time vinden ze hem zelfs een van de meest invloedrijke bewoners van de planeet. See omnystudio.com/listener for privacy information.

  Wed, 06 Oct 2021
 • 44 - Pandemie en klimaatcrisis: meer overeenkomsten dan je zou denken

  Kunnen we iets van de coronacrisis leren om die andere grote mondiale crisis, de opwarmende aarde, beter aan te pakken? Jazeker! Virologen en klimaatonderzoekers zien tal van parallellen. Over waarschuwende wetenschappers, politici die niet verder kijken dan de volgende verkiezingen, en wat er ineens allemaal wél mogelijk is zodra iedereen het probleem serieus neemt. Met wetenschapsredacteuren Maarten Keulemans en Maartje Bakker. See omnystudio.com/listener for privacy information.

  Fri, 24 Sep 2021
 • 43 - Gaat de thoriumreactor het klimaat redden?

  Schone energie in oneindige hoeveelheden, waarvan de grondstoffen overal te vinden zijn. Dat is de belofte van de thoriumreactor. China gaat er nu een bouwen. Hoogste tijd om deze energiebron onder de loep te nemen. Presentatie: Tonie Mudde Gasten: Bard van de Weijer en George van Hal Eindredactie en montage: Daan Hofstee  Eindredactie: Corinne van Duin  Muziek: Rinkie Bartels Artwork: Sophia Twigt See omnystudio.com/listener for privacy information.

  Fri, 10 Sep 2021
Show More Episodes