Podcasts by Category

Paraula de mestra

Paraula de mestra

Mariona Molina

Paraula de mestra és un podcast on parlo i entrevisto a especialistes del món de l'educació i dels habits saludables en els infants (nutrició, activitat física i benestar emocional) per ampliar el coneixement de les famílies i dels docents en temes relacionats amb el món educatiu, així com també fomentar una bona salut dels nens i nenes. Podeu trobar els episodis a Spotify, Apple Podcast, Google Podcast i Ivoox.

32 - x31 | Valors de fer esport
0:00 / 0:00
1x
  • 32 - x31 | Valors de fer esport

    En aquest episodi parlem amb el Pere Alastrué. Ell és psicòleg infantil i juvenil de l'esport i lidera un equip de professionals de la salut a la seva clínica Equip Alastrué.

    Amb en Pere conversem sobre:

    Beneficis de fer esport en edat infantil Valors generals de fer esport Practica de l'esport de manera reglada i regular Exercici i rendiment cognitiu. És positiu obligar a deixar l'esport als fills si no els hi va bé a nivell acadèmic? Diferències entre esports d'equips i individuals Paper i actituds de l'entrenador Paper i actituds dels pares i mares Competitivitat. Té beneficis? Pot ser saludable? Seguir practicant esport en l'adolescència. Com crear l'hàbit?


    🏀 Seguiu al Pere!

    📲 Instagram: @equipalastrue 

    📲 Twitter: @alastrupere

    🌎 www.alastruepsicolegs.com

    👩‍🏫 Seguiu-me!

    🌎 www.paraulademestra.com 

    📲 Instagram: @mariona_molina_

    📲 Twitter: @paraulademestra, @mariona_molina_

    Wed, 07 Dec 2022 - 29min
  • 31 - x30 | L'art d'explicar històries

    En aquest episodi parlem amb la Bea Pérez, de Va de Cuentos, una associació per a la promoció de l'acompanyament emocional i la literatura infantil. També tenen una llibreria infantil, cursos de formació i esdeveniments de Contacontes. 

    Amb la Bea parlem sobre: 

    Què significa l'Storytelling o l'art d'explicar històries? Claus per explicar bé les històries? Un nen que llegeix de petit, llegirà de gran? Serveix l'exemple dels pares? Qualsevol llibre és bo per ser explicat? Quin llibre triar? Què cal tenir en compte segons l'edat dels nens i nenes?  Educació emocional i contes. Les històries ajuden a canalitzar les emocions?  La narració oral fomenta la lectura? Influeix en l'aprenentatge de la lectura i l'escriptura?  Literatura infantil. Tendències? Temàtiques actuals? 


    📚 Seguiu a la Bea! 

    📲 Instagram: @vadecuentos 

    🌎 www.vadecuentos.com

    🌎 Cursos de formació 


    👩‍🏫 Seguiu-me!

    🌎 www.paraulademestra.com 

    📲 Instagram: @mariona_molina_

    📲 Twitter: @paraulademestra, @mariona_molina_

    Wed, 09 Nov 2022 - 36min
  • 30 - x29 | Masticació, dolor i estrès

    En aquest episodi parlem de dolor, estrès, mandíbula i exercici amb el Jordi Padrós, fisioterapeuta especialitzat en la regió mandibular. Actualment veu pacients a Barcelona i Manresa amb problemes de mandíbula, mal de cap i altres problemes de la regió de les cervicals i la boca. És professor de la Universitat de Manresa, coordinador de la comissió del col·legi de fisioterapeutes de dolor orofacial i trastorns temporomandibulars i està fent un doctorat sobre cefalees i exercici. 

    Ens centrem en esbrinar com d'important és el bon desenvolupament de la mandíbula des de que naixem, alhora que descobrim que l'activitat física, sobretot si la fem des de petits, ens pot ajudar a paliar el dolor i l'estrès també en l'edat adulta. 

    🌎 www.fisiopadros.com

    📲 Twitter: @fisiopadros

     

    👩‍🏫 Seguiu-me! 

    🌎 www.paraulademestra.com  

    📲 Instagram: @mariona_molina_ 

    📲 Twitter: @paraulademestra, @mariona_molina_

    Wed, 19 Oct 2022 - 38min
  • 29 - x28 | Alimentació infantil

    En aquest episodi parlem amb la Júlia Farré, dietista i nutricionista del Centre de nutrició i psiconutrició Júlia Farré de Barcelona. Compagina la seva tasca com a nutricionista a la consulta amb aparicions en diferents mitjans de comunicació.  

    Gràcies a tot el seu coneixement en l'alimentació dels més petits, en aquest capítol aprenem, gràcies a la Júlia, diversos temes relacionats enquè i com han de menjar els nens i nenes i també ens dona punts de vista molt pràctics i de primera mà sobre com gestionar, com a mares o pares, les diferents situacions al voltant de l'alimentació amb els fills i filles. La Júlia en té dos i explica com s'ho fa per superar el dia a dia amb ells.

    🎙Quins temes tractem?

    Importància de l'alimentació en els primers anys de vida. Són les nostres preferències alimentàries innates? Maneres d'alimentar els nostres infants Baby-led-weaning (BLW). Què és? El BLW pot ajudar a fer que les nostres preferències alimentàries siguin més saludables? Desplaça el BLW a la lactància materna? És compatible amb la lactància artificial?Per què tenim cada cop més nens amb obesitat? casi un 40%? Podria ser el BLW, un mètode preventiu de l'obesitat? Alimentació al llarg de la infància i adolescència. Què necessiten? Hem de prohibir als nens que mengin certs aliments? Com ensenyem als infants uns hàbits d'alimentació saludables? Ambient obesogènic Dieta vegatariana o vegana en infants


    En Centre Júlia Farré també hi tenen una Acadèmia on imparteixen diferents cursos. En aquests moments en tenen un en marxa sobre alimentció infantil i Baby Led Weaning (BLW) molt interessant!


    🥑 Seguiu a la Júlia!

    📲 Instagram: @julia_farre_moya

    🌎 Centre de nutrició i psiconutrició Júlia Farré

    🌎 Acadèmia Júlia Farré


    👩‍🏫 Seguiu-me!

    🌎 www.paraulademestra.com 

    📲 Instagram: @mariona_molina_

    📲 Twitter: @paraulademestra, @mariona_molina_


    Wed, 28 Sep 2022 - 28min
  • 28 - x27 | Influència dels hàbits saludables en la salut dels infants

    Després d’uns mesos d’aturada, iniciem el curs escolar amb la intenció de reprendre aquest projecte, amb el qual tinc moltes ganes de seguir compartint i aportant idees, recursos, consciència i arguments de perquè és important que els infants i les seves famílies tinguin i adquireixin uns bons hàbits saludables, els quals beneficiin la seva salut.

    En aquest episodi ens centrarem en l’origen de tot el que hem estat divulgant fins ara. Veurem perquè són importants els hàbits, sobretot el dels nens, nenes i adolescents i en quina situació està la nostra societat a dia d’avui.  


    📚 Bibliografia:

    ALADINO (2019). Estudio de Vigilancia del Crecimiento, Alimentación, Actividad Física, Desarrollo Infantil y Obesidad. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. AECOSA.https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/nutricion/observatorio/Informe_Aladino_2019.pdf Bawaked, R., Fernández-Barrés, S., González-Palacios, S., Guxens, M., Irizar, A., Lertxundi, A., Navarrete-Muñoz, E.M., Romaguera, D., Schröder, H., Sunyer, J., Vioque, J. & Vrijheid, M. (2019) Impact of lifestyle behaviors in early childhood on obesity and cardiometabolic risk in children: Results from the Spanish INMA Birth Cohort Study. Pediatric Obesity, 15(3) https://doi.org/10.1111/ijpo.12590 Blanco A., Blasco G., Cereijo L., Díaz-Olalla J.M., Díez J., Fontán-Vela M., Franco M., Gullón P., Haro A., Rapela A., Valero I. & Valiente R. (2022). Influence of home/school environments on children's obesity, diet, and physical activity: the SUECO study protocol. Gac Sanit. 36(1), 78-81. https://doi.org/10.1016/j.gaceta.2021.04.005 Hayhoe R., Rechel B., Clark A.B., Gummerson, C., Smith, S.J.L. & Welch AA. (2021) Cross-sectional associations of schoolchildren’s fruit and vegetable consumption, and meal choices, with their mental well-being: a cross-sectional study. BMJ Nutrition, Prevention & Health. http://dx.doi.org/10.1136/bmjnph-2020-000205 López-Silva, P. & Bustos, P. (2017). Clarificando el rol de la mentalización en el desarrollo de las funciones ejecutivas. Universitas Psychologica, 16(4). https://doi.org/10.11144/Javeriana.upsy16-4.crmd OMS (2020). Directrices de la OMS sobre actividad física y hábitos sedentarios.Organización Mundial de la Salud. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/336656/9789240015128-eng.pdf PASOS (2019).Estudio pionero sobre la actividad física y estilos de vida de losniños/as y adolescentes en España. Gasol Foundation. https://www.gasolfoundation.org/wp-content/uploads/2020/08/Estudio-PASOS-2019.pdf Suni, E. (2021). How Much Sleep Do We Really Need?National Sleep Foundation. https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need Swinburn, B., Egger, G. & Raza, F. (1999). Dissecting Obesogenic Environments: The Development and Application of a Framework for Identifying and Prioritizing Environmental Interventions for Obesity. Preventive Medicine, 89(6), 563-570. https://doi.org/10.1006/pmed.1999.0585
    Wed, 07 Sep 2022 - 11min
Show More Episodes