Podcasts by Category

Podcasturile HISTORY

Podcasturile HISTORY

HISTORY Channel România

HISTORY Channel provoacă și duce mai departe noțiunea tradițională de „istorie”. Ascultă interviurile HISTORY cu invitați speciali (scriitori, sociologi, oameni de știință români), pe marginea emisiunilor difuzate.

34 - Dimitrie Cantemir, Actualitatea unei personalități enciclopedice pentru tinerii de astăzi
0:00 / 0:00
1x
  • 34 - Dimitrie Cantemir, Actualitatea unei personalități enciclopedice pentru tinerii de astăzi

    Acum 350 de ani, la 25 octombrie 1673, se năștea Dimitrie Cantemir, cel care avea să rămână în istorie nu doar ca domn al Moldovei, ci și ca un cărturar de seamă, care a ne-a lăsat mai bine de 130 de volume scrise: personalitate enciclopedică, nume revendicat deopotrivă de istorie, etnografie, politică, literatură, filosofie, pedagogie, muzică, geografie. HISTORY Channel și Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București vă prezintă o serie specială a Podcasturilor HISTORY, prilej pentru a actualiza portretul principelui cărturar. În al doilea episod al seriei, profesor universitar doctor Corina Adriana DUMITRESCU, președinte al Senatului Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, ne prezintă resorturile și semnificația unei opere cu adevărat monumentale. Podcast realizat de Alexandru Bohariuc.

    Thu, 30 Nov 2023 - 30min
  • 33 - Podcasturile HISTORY: Dimitrie Cantemir - precursor al Iluminismului european

    Acum 350 de ani, la 25 octombrie 1673, se năștea Dimitrie Cantemir, cel care avea să rămână în istorie nu doar ca domn al Moldovei, ci și ca un cărturar de seamă, care a ne-a lăsat  mai bine de 130 de volume scrise: personalitate enciclopedică, nume revendicat deopotrivă de istorie, etnografie, politică, literatură, filosofie, pedagogie, muzică, geografie.


    HISTORY Channel și Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București vă prezintă o serie specială a Podcasturilor HISTORY, prilej pentru a actualiza portretul principelui cărturar.


    În primul episod al seriei, istoria, politica și cultura se vor întâlni. Amfitrion la curțile celor 3 imperii ne va fi doamna profesor universitar doctor Corina Adriana DUMITRESCU, președinte al Senatului Universității Creștine "Dimitrie Cantemir" din București, reper bibliografic recunoscut pentru cantemirologie.


    Wed, 25 Oct 2023 - 29min
  • 32 - HERSTORY: Trei românce care au făcut istorie #podcast

    De #ZiuaFemeii, istoricul Mihaela Simina vă invită să descoperiți trei personalități istorice feminine mai puțin cunoscutedin România:

    🧗🏻‍♀️ 𝗘𝗹𝗲𝗻𝗮 𝗚𝗵𝗶𝗰𝗮 - una din primele femei alpinist din lume, prima care a urcat pe Vf. Mönch din Alpii Elvețieni, unde e arborat steagul României.

    👩🏻‍⚖️ 𝗦𝗮𝗿𝗺𝗶𝘇𝗮 𝗕𝗶𝗹𝗰𝗲𝘀𝗰𝘂  - prima româncă avocat și prima din lume doctor în Drept.

    👩🏻‍🏫 𝗦𝗮𝗯𝗶𝗻𝗮 𝗖𝗮𝗻𝘁𝗮𝗰𝘂𝘇𝗶𝗻𝗼-𝗕𝗿ă𝘁𝗶𝗮𝗻𝘂 - un model de personalitate feminină ideal de evocat oricând prin modul său de viață și prin activitatea sa.

    Ascultați Podcastul HERSTORY pe YouTube și pe principalele platforme de podcasting. Găsiți link-ul în bio!

    #8martie #ZiuaFemeii #HERSTORY2023

    Wed, 08 Mar 2023 - 16min
  • 31 - REGINA MARIA - Fapte și vorbe | Episodul 5 | Încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand

    👑 Deși se aflau la conducerea țării încă din 1914, Regele Ferdinand și Regina Maria au avut parte de o ceremonie oficială de încoronare abia în anul 1922, după ce războiul și toate socotelile de stat postbelice se încheiaseră. La sfârșitul conflictului mondial s-a înființat o Comisie a Încoronării din care făceau parte personalități precum marele muzician George Enescu și celebrul inginer Anghel Saligny. Orașul ales pentru eveniment a fost Alba-Iulia, unde se înfăptuise Marea Unire în 1918, iar pentru slujba religioasă a Încoronării a fost construită cunoscuta Catedrală a Încoronării din Alba Iulia, numită și Catedrala Reîntregirii. Planurile clădirii au fost realizate de arhitectul Victor Ștefănescu, iar execuția i-a revenit inginerului Tiberiu Eremia. Volumul de muncă, desfășurat în perioada 1921-1922, a fost imens, iar controversele legate de utilitatea și costurile construcției nu au lipsit.  

    🎙Mihaela Simina vă poartă într-o călătorie în timp, pe scena și în culisele Încoronării Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, în podcastul „Regina Maria: Fapte și Vorbe”. 

     🎧 Podcastul „Regina Maria: Fapte și Vorbe“ este o mini-serie audio HISTORY Channel realizată de istoricul Mihaela Simina pentru a marca 100 de ani de la încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand.

    Fri, 14 Oct 2022 - 10min
  • 30 - REGINA MARIA - Fapte și vorbe | Podcast | Episodul 5 | Teaser

    👑 Vreți să știți cum s-a desfășurat ceremonia Încoronării Reginei Maria și a Regelui Ferdinand?
    🎧 Vă invităm să aflați detalii mai puțin cunoscute de la ceremonia de la Alba Iulia în ultimul episod al podcastului „Regina Maria - fapte și vorbe”, vineri, de la ora 16:00, pe YouTube și pe platforma de podcasting preferată.
    👑 Mini-seria „Regina Maria - fapte și vorbe” este realizată de istoricul Mihaela Simina pentru a marca 100 de ani de la încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand.
    📺 Sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 22:00, umăriți în transmisiune specială documentarul-eveniment „Maria - Inima României”, la HISTORY Channel.

    Wed, 12 Oct 2022 - 00min
Show More Episodes