Filtrar por gênero

De Jortcast

De Jortcast

NPO Radio 1 / AVROTROS

In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

677 - #481 - Over een Derde Wereldoorlog en Plaaggeest Pelosi
0:00 / 0:00
1x
 • 677 - #481 - Over een Derde Wereldoorlog en Plaaggeest Pelosi

  We spreken China-kenner Frans-Paul van der Putten (Clingendael) over de aanstaande wereldoorlog met het rijk van Kameraad Xi. Of valt het allemaal wel mee? En wat rijdt, vliegt en vaart er allemaal aan de kant van Taiwan én China? 

  Lees het rapport van het Pentagon over het Chinese en Taiwanese leger en dit artikel van Business Insider
  Tue, 09 Aug 2022 - 24min
 • 676 - #480 - Jortcast XL - Herman Pleij, deel II

  Opstand en revolte, de stad Amsterdam is er door getekend. Prof. Dr. Pleij weidt uit, van de Middeleeuwen die al volgepakt zaten met boerenopstanden, tot de wederdopers, het palingoproer en ‘geen woning, geen kroning’. Al varende door de grachten zien Pleij & Kelder de betrekkelijkheid van de hedendaagse opstootjes in. De immer relativerende Pleij toont ons dat we ondanks alle opstand en revolte toch wel degelijk steeds meer blijk van beschaving geven. Een geruststellende conclusie.

  Mon, 08 Aug 2022 - 31min
 • 675 - #479 - Jortcast XL: Herman Pleij, deel I

  Voortgestuwd door een elektromotortje tuffen dr Kelder en emeritus prof. dr. Herman Pleij over de grachten van Amsterdam. De Neerlandicus en cultuurhistoricus oreert over de roerige jaren '60 van Amsterdam, zijn studententijd daar, z'n eerste colleges als UvA-docent en zijn buitengewoon belangrijke verdienste tijdens de Maagdenhuisbezetting.

  Sat, 06 Aug 2022 - 48min
 • 674 - #478 - Brille in de beats van de heren Tupac, Boef en Jay-Z

  Van crimineel kwajongens-cultuurtje tot een Volwassen Genre. De heuse hiphop-doctor Steven Gilbers promoveerde op Tupac en geeft college over de muziekstijl die inmiddels (bijna) 50 jaar bestaat.

  Luister Stevens eigen muziek hier (Spotify)
  Thu, 04 Aug 2022 - 22min
 • 673 - #477 - Wij presenteren hét panacee tegen het personeelstekort...

  Kunnen robots ons uit de ravage op de arbeidsmarkt redden? Uw verslaggever zoekt met arbeidssocioloog dr. Fabian Dekker naar uitwegen voor het aanstaande personeelsinfarct.

  Tue, 02 Aug 2022 - 23min