Filtrar por gênero

De Technoloog | BNR

De Technoloog | BNR

BNR Nieuwsradio

Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg gaan wekelijks in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.

Technologie is overal. In onze broekzak, om ons heen en soms zelfs op ons hoofd. De Technoloog duikt iedere week in een nieuw aspect van deze eeuwig fascinerende wereld. De Technoloog schuwt geen enkel onderwerp. Van AI naar ruimtevaart, van chips naar het metaverse en van mobiele telefonie naar ICT-recht. Hoe veranderen nieuwe regels de technologische wereld om ons heen? En zijn die regels wel effectief? Technologie is niet neutraal. Een groot deel van de gadgets, software en andere toepassingen die we in Europa gebruiken komt ofwel uit de Verenigde Staten ofwel uit China. En dat is een probleem, weet ook de Europese Unie. Lukt het ons continent om een voet tussen de deur te krijgen en bijvoorbeeld te werken aan eigen oplossingen voor de cloud, chips of andere technologie?

En wat gaat technologie doen met onze manier van werken? Bijvoorbeeld door digitale transformatie, waarbij we op veel meer professionele manieren gebruik kunnen maken van technologie. Of verplaatsen we ons steeds meer naar spatial computing, waar bedrijven als Apple (met de Vision Pro) en Meta (met hun Quest-lijn) van dromen?

De Technoloog schuwt geen enkel onderwerp. Van AI naar ruimtevaart, van chips naar het metaverse en van mobiele telefonie naar ICT-recht. Iedere week met de beste experts en beslissers uit hun werkveld. In een nieuwsgierig gesprek van een uur krijgt de luisteraar wekelijks een mini-college over het desbetreffende onderwerp. De presentatoren proberen, samen met de luisteraar, iedere week nieuwe dingen te leren over technologie en innovatie.

 

Over de podcast

Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg bedachten De Technoloog na een uitzending van een ander programma: BNR Digitaal. Herbert wilde, samen met Ben, langer en uitgebreider doorpraten over technologie, zonder de restricties van een radioformat. De Technoloog werd geboren.

Aan het eind van ieder jaar interviewen Herbert en Ben traditiegetrouw elkaar. Over hun eerste techverhalen, hun belangrijkste momenten van het jaar of over de toekomst. In de zomer van 2023 vierde De Technoloog zijn 350ste aflevering.

 

Het team

Herbert Blankesteijn is oprichter en presentator van de De Technoloog. Vanaf 1982 doet hij verslag van de techwereld. Herbert is gek van internet, mobiliteit, ruimtevaart en slimme klimaatoplossingen. Naast De Technoloog begon Herbert ook het programma BNR Digitaal. Hij maakt nog wekelijks de Cryptocast en Space Cowboys voor BNR.

Ben van der Burg is IT-ondernemer en voormalig topschaatser. Ben is bezeten door technologie en wordt enthousiast van gadgets, elektrische auto's, goede businessmodellen en de toekomst. Naast De Technoloog is hij wekelijks te horen als co-host in BNR Digitaal. Ook schuift hij regelmatig aan bij Vandaag Inside, Op1 of andere talkshows, om te praten over het laatste nieuws rond technologie.

Mark Beekhuis is de vervangend presentator voor De Technoloog. Hij presenteert ook regelmatig andere programma's voor BNR Nieuwsradio en is tevens redacteur en podcastmaker voor die zender.

Daniël Mol is redacteur van De Technoloog. Hij voegde zich in 2021 bij het team en is ook redacteur van de Cryptocast en BNR Digitaal.

531 - Dronen op het allerhoogste niveau
0:00 / 0:00
1x
  • 531 - Dronen op het allerhoogste niveau

    Drones spelen een steeds belangrijkere rol in het maken van content. De kleine, vaak vliegende apparaatjes zijn veel goedkoper en ook beter dan een helikopter of grote kraan. En de technologie van die drones kan je heel erg ver pushen, ontdekken Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in deze aflevering.

    Te gast is Ralph Hogenbirk. Professioneel drone-piloot en onderdeel van de Dutch Drone Gods. Het Eindhovense bedrijf behoort tot de wereldtop als het gaat om dronevideo's. Maar hoe werkt dat nou? Wat komt er kijken bij filmen op dat niveau? Hoe zorg je dat drones opereren met de snelheid en wendbaarheid die je wil? De video van een drone die Max Verstappen in zijn F1-auto op hoge snelheid volgt ging de wereld over. Ook over die video hoor je in deze aflevering alles. 

    Gast

    Ralph Hogenbirk

    Links

    De Max Verstappen-video

    Video

    YouTube

    Hosts

    Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg

    Redactie

    Daniël Mol 

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Tue, 26 Mar 2024
  • 530 - De uitdagingen van ons elektriciteitsnet

    Hoe efficiënt zijn elektrische auto's, afgemeten tegen voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen?Te gast is Auke Hoekstra, onderzoeker en projectleider bij de TU Eindhoven op het gebied van duurzame energie en mobiliteit. Ook is hij oprichter en directeur van onderzoeksbureau Zenmo Simulations.

    De Technoloog blijft niet bij elektrische auto's deze week, maar komt met Auke te spreken over het hele energienet in Nederland.

    Gast

    Auke Hoekstra

    Links

     

    Video

    Geen video deze week, helaas

    Hosts

    Herbert Blankesteijn & Mark Beekhuis

    Redactie

    Daniël Mol 

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Tue, 19 Mar 2024
  • 529 - De kwantumcomputer, maar dan net even anders

    Bij een quantumcomputer haal je al snel het beeld van een grote constructie vol buizen voor de geest, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. In het oosten van het land sleutelt men al een tijd aan een fotonische quantumcomputer, een computer die 'gewoon' werkt op kamertemperatuur en nog tal van andere voordelen heeft.

    In deze Technoloog spreken Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn met Pim Venderbosch, software lead bij QuiX Quantum. QuiX is een spin-off van de Universiteit Twente en pioniert met deze andersoortige quantumcomputer. 

    Gast

    Pim Venderbosch

    Links

    QuiX Quantum

    Video

    Geen video deze week, helaas

    Hosts

    Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg

    Redactie

    Daniël Mol 

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Tue, 12 Mar 2024
  • 528 - Wat maakt het 'ongelofelijke' Nvidia nu zo bijzonder?

    Nvidia is hét bedrijf van 2024. De Amerikanen surfen als belangrijkste partij mee op de AI-hype en breken record na record met hun AI-chips. Te gast is Tomas Hochstenbach, chip-expert en redacteur componenten bij Tweakers. Hij gaat met Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek over de ontstaansgeschiendenis van het bedrijf. Want Nvidia bestaat al even, maar is zeker geen 'oudje' zoals we dat van Intel of ARM wel kunnen zeggen.

    Het bedrijf staat sinds het prille begin al onder leiding van Jensen Huang. De Taiwanese-Amerikaan greep al snel de leiding op de markt van PC-componenten voor games. Met de GeForce-lijn is Nvidia nog altijd marktleider, ondanks verwoede pogingen van onder meer AMD. Toch broedde het bedrijf al die tijd op een nieuwe slag. Die rond AI. Nvidia en Huang zouden veel hebben ingezet om ook op deze markt een leidende positie te veroveren. De kennis was immers al min of meer in huis. De GPU's die nu de berekeningen in AI-datacenters doen, zijn uit de kluiten gewassen gamingchips. 

    Daarmee doen we Nvidia wel wat tekort. Want ook op software gebied lopen de Amerikanen voorop. Bijvoorbeeld door softwareplatform CUDA, waarmee de GPU's van Nvidia het werk van processoren (of CPU's)  kunnen doen. De GPU's van Nvidia zijn doorgaans veel krachtiger, dus doen dat ook beter. En oja: CUDA werkt alleen met spullen van Nvidia. Er is ook op dit gebied concurrentie, maar CUDA is wel het beste platform, dat ook al een track record van jaren heeft. Wil je flink gaan rekenen met je datacenter vol GPU's, dan kom je al snel bij Nvidia uit. 

    De toekomst van het bedrijf is misschien minder zeker. De volgende ontwikkeling binnen de AI dient zich namelijk al aan: edge AI. Kort weg: de complexe AI-berekeningen op je eigen device doen, in plaats van contact zoeken met een datacenter (cloud) vol GPU's. Is dit een bedreiging voor Nvidia? De tijd zal het leren.

    Gast

    Tomas Hochstenbach

    Links

     

    Video

    Geen video deze week, helaas

    Hosts

    Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg

    Redactie

    Daniël Mol 

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Tue, 05 Mar 2024
  • 527 - Een college raketten: van Saturnus V naar het Starship van Elon Musk

    Ruimtevaart is eindelijk weer hip. Na het 'tijdperk' van de ruimtevaart in de jaren 60 en 70 lijken de innovaties zich nu weer snel op te volgen. En daadwerkelijk geïnnoveerd is er. Tussen de Saturnus V-raket die het Apollo programma van de grond hielp en -bijvoorbeeld- de Falcon 9 van Elon Musk zit een gigantische technologiesprong. Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn beschouwen in deze nieuwe Technoloog de wereld van de raket. Dat doen ze met Space Cowboy Michel van Baal.

    Gast

    Michel van Baal

    Links

    Meer raketten en ruimtevaart? Luister dan eens naar Space Cowboys van BNR

    Video

    Geen video deze week, helaas

    Hosts

    Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg

    Redactie

    Daniël Mol 

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Tue, 27 Feb 2024
Mostrar mais episódios