Filtrar por gênero

De Wereld | BNR

De Wereld | BNR

BNR De Wereld

Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.

656 - Hoe de pond een ons werd
0:00 / 0:00
1x
 • 656 - Hoe de pond een ons werd

  Oekraïne slaat stevig terug in de door Rusland geannexeerde provincies. Waar de grenzen van die geannexeerde gebieden lopen is het Kremlin trouwens niet precies duidelijk. Ondertussen wachten de Russische troepen in Oekraïne op de beloofde extra soldaten. Te gast is Mart de Kruif, generaal buiten dienst en voormalig commandant der strijdkrachten. 

  Luister ook | 'Landjepik door Poetin' vraagt om nieuwe sancties

  De u-bocht van Truss en Kwarteng

  De Britse regering ziet tóch af van het voornemen om topinkomens een belastingverlaging te geven. Dat moest ook wel, want de beurs stortte in en de pond was hard op weg nog maar een ons waard te zijn. Dat maakt de politieke draai van Liz Truss en haar minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, niet minder opmerkelijk. Peter de Waard redacteur bij de Volkskrant en voormalig correspondent in het Verenigd Koninkrijk is te gast

  Europa Update | Nóg een praatclub

  Leiders uit heel Europa komen samen in Praag voor de eerste bijeenkomst van de 'Europese Politieke Gemeenschap' -- een initiatief dat eerder dit jaar al was aangekondigd door president Emmanuel Macron. Europaverslaggever Geert Jan Hahn is er ook. Hij vraagt aan premier Markt Rutte vraag wanneer de bijeenkomst wat hem betreft nou een succes is. 

  Luister ook |#77: Een nieuw Europees 'clubje'

  Postma in Amerika | Een opmerkelijk campagneschandaal 

  Een flink schandaal in een van de campagnes deze week, en wel bij Herschel Walker, de Republikeinse kandidaat voor de senaat in Georgia. Walker is een  American football-held zonder politieke ervaring, naar voren geschoven door niemand minder dan Donald Trump. En nu blijkt dat Walker niet zo'n goede kandidaat is. 

  Luister ook | Amerika Podcast


    

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  Thu, 06 Oct 2022
 • 655 - Oekraïne ochtend update 06/10/2022

  De New York Times schrijft vandaag dat de Amerikaanse overheid denkt dat Oekraïne achter de aanslag op de dochter van Kremlin ideoloog Alexander Doegin van afgelopen augustus zit. Dit nieuws is bevestigd door verschillende bronnen aan de New York Times, maar de krant is wel de enige bron die het opschrijft. Belangrijk om in ogenschouw te nemen is dat we ook niet weten uit wélke Oekraïense hoek deze aanslag precies komt.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  Thu, 06 Oct 2022
 • 654 - Oekraïne ochtend update 05/10/2022

  De Russische troepen in Oost- en Zuid-Oekraïne komen steeds verder onder druk te staan door het succesvolle Oekraïense tegenoffensief. Verschillende bronnen, uit Kiev en Rusland zelf, laten zien dat steeds meer Russische soldaten zich terugtrekken uit de gebieden. 

   

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  Wed, 05 Oct 2022
 • 653 - Oekraïne ochtend update 04/10/2022

  ‘Het is onwaarschijnlijk dat Rusland nucleaire wapens gaat inzetten’, aldus de Britse minister van Defensie Ben Wallace. Deze uitspraak kwam nadat de woordvoerder van het Kremlin zei alleen kernwapens te gebruiken als ze zelf daarmee worden aangevallen. China en India, twee landen waar Rusland op hoopt te kunnen leunen, hebben aan het Kremlin duidelijk gemaakt dat het gebruik van kernwapens écht te ver gaat.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  Tue, 04 Oct 2022
 • 652 - Oekraïne ochtend update 30/09/2022

  Gisterenavond heeft Vladimir Poetin twee decreten getekend waarin hij de regio’s Cherson en Zaporizja erkent als onafhankelijke gebieden. Vanuit verschillende hoeken worden de acties van Poetin veroordeeld. Zelfs de Turkse president Erdogan heeft erop aangedrongen om te onderhandelen, in plaats van te annexeren.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  Fri, 30 Sep 2022
Mostrar mais episódios