Filtrar por gênero

Digitaal | BNR

Digitaal | BNR

BNR Nieuwsradio

Digitale technologie zit overal en beïnvloedt onze levens continue. Joe van Burik en Ben vander Burg spreken daarover elke woensdag met prominente gasten uit de tech-wereld, van onderzoekers en ondernemers tot politici en beslissers, in BNR Digitaal. 

Digitale technologie heeft op alle facetten van ons leven impact. BNR Digitaal houdt je op de hoogte van het laatste nieuws in de snel veranderende techwereld. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe reeks techwetten uit Europa: De Digital Services Act (DSA), Digital Markets Act (DMA) en AI Act. Welke impact heeft deze wetgeving op techbedrijven binnen en buiten ons continent? Loopt Europa voorop of zitten we onze eigen innovatie dwars?

Hoe zien de techreuzen van de toekomst eruit? Blijft Apple dominant op de markt voor smartphones? Wat is de volgende stap van 'ons eigen' ASML uit Veldhoven?  Maakt Mark Zuckerberg zijn droom van het Metaverse waar? En wie kan Nvidia nog bedreigen als het gaat om de beste AI-chips in datacenters?

In BNR Digitaal is er aandacht voor een breed scala aan onderwerpen. Van AI naar regelgeving, van chips naar het metaverse en van de games-industrie naar  Iedere week met de beste experts en beslissers uit hun werkveld. In een aantal uitgebreide gesprekken wordt de luisteraar wekelijks bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van technologie.

 

Het programma

BNR Digitaal begon in 2011, onder leiding van Herbert Blankesteijn, als voortzetting op zijn vorige programma bij BNR; 'De Elektronische Eeuw'. In 2022 droeg hij het stokje over aan presentator Joe van Burik en co-host Ben van der Burg.

BNR Digitaal opent iedere week met een kort gesprek tussen Joe en Ben, waarin zij kort bespreken wat hen bezig houdt. Daarna is er ruimte voor een langer 'hoofdgesprek', waarin het belangrijkste technologienieuws van die week centraal staat. Eén of twee prominente gasten schuiven aan.

De tweede helft van het programma staat in de meeste gevallen in het teken van twee kortere gesprekken over andere techdossiers, met kenners en beslissers.  In de periodieke rubriek 'De Zoekopdracht' gaat een redacteur of presentator van BNR Nieuwsradio specifiek op onderzoek voor BNR Digitaal, bijvoorbeeld door een evenement te bezoeken of vanuit hun eigen kennis te komen vertellen.

Ook verschijnt er zo nu en dan een extra BNR Digitaal, om extra verslag te doen van grote gebeurtenissen in de techwereld, zoals het verschijnen van de Apple Vision Pro of de turbulente Twitter-overname van Elon Musk.

In het Nationaal AI Debat, een spin off van BNR Digitaal, gaan de belangrijkste AI-kenners- en ontwikkelaars met elkaar in gesprek over de toekomst van deze disruptieve technologie.

 

Over het team

Joe van Burik volgt en analyseert de belangrijkste ontwikkelingen in tech, met scherpte, tempo en humor. Je hoort hem dagelijks op BNR Nieuwsradio met het belangrijkste nieuws in de Tech Update, en elke woensdagmiddag als presentator van BNR Digitaal met Ben van der Burg. In het bijzonder volgt Joe al twee decennia de wereld van videogames, waarover hij met bevlogen collega's en gasten praat in de podcast All in the Game. Eerder werkte hij als auto(sport)journalist voor diverse andere media en schreef het boek Formule 1 voor Dummies.

Ben van der Burg is IT-ondernemer en voormalig topschaatser. Ben is bezeten door technologie en wordt enthousiast van gadgets, elektrische auto's, goede businessmodellen en de toekomst. Naast BNR Digitaal is hij wekelijks te horen als presentator van De Technoloog. Ook schuift hij regelmatig aan bij Vandaag Inside, Op1 of andere talkshows, om te praten over het laatste nieuws rond technologie.

Daniël Mol is redacteur van BNR Digitaal. Hij voegde zich in 2022 bij het team en is ook redacteur van de Cryptocast en De Technoloog.

739 - Nvidia-topman verklaart enorme voorsprong in AI-race bij ons
0:00 / 0:00
1x
  • 739 - Nvidia-topman verklaart enorme voorsprong in AI-race bij ons

    Hoe heeft Nvidia zijn gigantische voorsprong in de AI-race bereikt? Dat krijgen Joe van Burik en Ben van der Burg te horen in deze aflevering van BNR Digitaal.

    Nvidia profiteerde de afgelopen jaren van de gigantische AI-hype. Niet door het beste taalmodel te maken, maar vooral door het leveren van de 'picks and shovels', het gereedschap waar de AI-hype op draait. De H-100 GPU's van het bedrijf zijn niet aan te slepen voor grote en kleine AI-bedrijven.

    En daarin ligt Nvidia ook nog eens drie tot vier jaar voor op de concurrentie, weten experts en het bedrijf zelf. Want AMD, maar ook de grote techreuzen azen op een deel van die hele grote Nvidia-taart. De laatste twee jaar is Nvidia ook uitgegroeid tot één van de grootste bedrijven ter wereld. Hoe is de cultuur bij het bedrijf, onder leiding van Jensen Huang, sinds de AI-hype veranderd?

    BNR Digitaal spreekt met Jaap Zuiderveld, Vice President EMEA bij Nvidia.

    Punt NL naar punt US?
    Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) dreigt naar de servers van Amazon Web Services te verhuizen. En dat is een probleem vinden verschillende cloud-experts én sinds deze week Minister Adriaansens ook. Maar waarom is dit nu zo'n groot probleem? En waarom trekt SIDN eigenlijk naar een Amerikaanse partij? Zijn er geen Europese alternatieven? En wat moet er gebeuren om die in de komende jaren wél te ontwikkelen?

    Dat vragen we aan onafhankelijk tech-expert Bert Hubert.

    Techreuzen overal onder vuur

    In de VS en de EU liggen grote techbedrijven maar weer eens onder vuur. De Europese Commissie start in ieder geval drie grootschalige onderzoeken naar Apple, Meta en Google op basis van de Digital Markets Act. Deze 'poortwachters' zouden de nieuwe techwet niet goed naleven, ondanks maatregelen op al hun platformen. De onderzoeken van de Europese Commissie vallen samen met een grote zaak in de VS. Daar sleept het Amerikaanse Ministerie van Justitie Apple voor de rechter in een grote mededingingszaak over zo'n beetje alle activiteiten van het bedrijf. Apple zou van 'superapps' tot Carplay in overtreding zijn.

    De overeenkomsten en verschillen tussen deze grote zaken hoor je van Martijn Michael, Juridisch Adviseur IT bij ICTrecht.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 27 Mar 2024
  • 738 - Duik mee in de toekomst van tech, die in Delft ontwikkeld wordt

    Hoe wordt op de TU Delft gewerkt aan uitvindingen die de wereld veranderen? Dat ontdekken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze aflevering van BNR Digitaal, met collega/redacteur Daniël Mol.

    Leren verantwoord omgaan met een smartphone en social media blijft een uitdaging. Voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. En helemaal als ouder van een kind ben je hier constant mee bezig. Beeld & Geluid in Hilversum springt daar deze week op in met het My First Smartphone Festival, waar je meer leert over omgaan met de digitale wereld. Want er gaat nog een hele hoop fout.

    Want wanneer geef je een kind zijn eerste smartphone? Welke leeftijd is het meest bepalend voor de digitale ontwikkeling? En wat moet een kind nu wel en niet op een smartphone kunnen doen.

    Dat leggen we voor aan Chiara de Jong, postdoctoraal onderzoeker aan de Erasmus Universiteit en Sanne Kanis, oprichter van kinder-podcastmaker Abel Studios.

    Een kijkje in de kraamkamer van de toekomst
    De redactie van dit programma had een drukke dag; op de dag van de uitzending waren Joe van Burik en Daniël Mol te gast bij de TU Delft. Niet alleen omdat Nederlandse bedrijven schreeuwen om meer technisch talent, maar ook om de laatste ontwikkelingen in de deep tech te bekijken. Want het fundamenteel onderzoek van vandaag is de state of the art-technologie van morgen (over 15 jaar). Welke toepassingen zien we over jaren terug in de machines van ASML? Hoe zien de clean rooms van de universiteit eruit? En welke startups sleutelen er allemaal aan onze technische toekomst?

    Redacteur Daniël Mol ging op 'zoekopdracht', nam alles van het bezoek bij de TU Delft op en vertelt erover in de studio in Amsterdam. 

    Gratis leren programmeren
    Dat het aan technisch onderwijs schort is inmiddels wel duidelijk. Er zijn veel meer vacatures dan technische talenten. Eén van de werkvelden waar het tekort het grootst is, is dat van de programmeur. De stichting Codam zag dat ook en besloot gratis programmeerles aan te bieden, voor ieder niveau en met- of zonder vooropleiding. De conclusie: iedereen kan leren programmeren en daarna waarschijnlijk ook werk vinden.

    Hoe dat werkt en of dat nou gaat lukken vragen we aan Roos Peters, co-director bij Codam. 

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 20 Mar 2024
  • 737 - Leidt 'TikTok-verbod' in VS ook tot hardere aanpak in de EU?

    Het Huis van Afgevaardigden stemde woensdag in met een gedwongen verkoop van TikTok aan een Amerikaanse partij. Daar waren Joe van Burik en Ben van der Burg deze week 'live' bij in BNR Digitaal. Als ByteDance niet akkoord gaat met de verkoop, dan volgt er een totaalverbod op TikTok in de VS. Zo ver zal het mogelijk niet komen, omdat het Chinese bedrijf zich ook juridisch kan verzetten, waarbij een verkoop of verbod tijdelijk kan worden opgeschort.

    Het nieuws rond TikTok komt in een week waar het al flink rommelt in de juridische techwereld. Want ook de DMA is officieel van kracht geworden. Met de Digital Markets Act wil de Europese Unie de macht van de (voornamelijk Amerikaanse) techreuzen breken. Bijkomend effect is dat dit de ruimte vrijmaakt voor Europese techbedrijven om op een gelijk speelveld te opereren. Zo is er een mooie rode draad te zien tussen de heibel rond TikTok en de invoering van de DMA.

    Hoe deze dossiers zich de komende tijd gaan ontwikkelen en wat de toekomst van TikTok in de VS is, horen we van Geert Jan Koning, onafhankelijk tech-jurist. 

    Dit wil je écht niet wéten
    Moderne technologie omringt ons overal, en is dus ook dé manier om ons te volgen. En daar maken overheden, met name hun geheime diensten, steeds meer gebruik van. Zeker nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de Tijdelijke wet cyberoperaties, die de inlichtingendiensten MIVD en AIVD een stuk meer macht geven.

    Hoe ver dat gaat, en welke intriges je beleeft als je daarin gaat wroeten, lees je in het boek ‘Dit wil je écht niet wéten’, van onderzoeksjournalist Huib Modderkolk.

    De Nederlandse missie in de VS
    Een Nederlandse delegatie is deze week 'op missie' in Austin, voor het toonaangevende tech, muziek en filmfestival South by Southwest. Met een mix van beleidsmakers (waaronder Staatssecretaris Van Huffelen), ondernemers en andere betrokken hoopt Nederland zichzelf op de kaart te zetten. Dit jaar zet onze missie vol in op 'immersive experiences', waar Nederland volgens onze gast héél goed in is. 

    Wat heeft Nederland te zoeken in Austin? En hebben we daar, nu het evenement bijna afgelopen is, een goede indruk achtergelaten? Dat vragen we aan Barbera Wolfensberger, Directeur Generaal Cultuur en Media bij het Ministerie van OCW en 'missieleider' op SXSW. 

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 13 Mar 2024
  • 736 - Willen we (meer) ASML('s)? Dit moet er allemaal veranderen

    ASML-topman Peter Wennink reageerde vol woede op de houding van de Nederlandse overheid over de tech-sector, juist tijdens het State of Dutch Tech-event van Techleap. Joe van Burik en Ben van der Burg maakten deze speciale aflevering op locatie om te bespreken wat er moet veranderen om ASML te behouden - en vooral nog veel meer van zulke bedrijven te laten ontstaan.

    State of Dutch Tech van Techleap
    ASML moet met 'Operatie Beethoven' het chipmachinebedrijf binnen de landsgrenzen houden. Het is tekenend dat dat nieuws juist op de dag naar buiten komt dan ook het State of Dutch Tech event van Techleap plaatsvindt in Den Haag.

    Daar wijst een rapport aan dat techbedrijven, vooral start-ups en scale-ups, het moeilijk hebben. Waarom stagneren de investeringen, zijn goede mensen steeds moeilijker te vinden en helpt de overheid daar niet echt bij? Komt dat door de macro-economische omstandigheden, of kent het ondernemingsklimaat in Nederland ook zijn eigen, serieuze problemen. Waarom gaat het met deeptech-bedrijven (waarvan ASML een groots uitgegroeid voorbeeld is) juist wel goed in Nederland? En wat moet de Nederlandse techwereld dan vragen van een nieuw kabinet? 

    Dat bespreken we met Constantijn van Oranje, ‘special envoy’ van Techleap (aanjager van de Nederlandse tech-sector) en Eva de Mol, mede-oprichter van investeringsmaatschappij CapitalT.

    HuggingFace
    De Frans-Amerikaanse AI-start up Hugging Face wil AI democratiseren, onder meer door een platform te bieden waarop ontwikkelaars aan open-source modellen kunnen sleutelen. En met succes, want Hugging Face is na investeringen van onder meer Google en Nvidia zo'n 4,5 miljard dollar waard. Hoe kijkt het bedrijf naar de AI-boom van nu? En lukt dat democratiseren wel, in een wereld waar zoveel belangen meespelen? Want er zijn maar weinig markten zo competititief als die van AI op dit moment. OpenAI, Microsoft, Google, Amazon (AWS) en nog een hele rits nieuwe bedrijven strijden om hét beste AI-model af te leveren.   

    Dat vragen we aan Thomas Wolf, mede-oprichter en Chief Science Officer van Hugging Face.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 06 Mar 2024
  • 735 - Slimme camera's in de winkel of bij jou thuis, mag dat nou wel?

    Slimme camera's moesten in winkels, zoals supermarkten, voorkomen dat we dingen stelen. En we hangen ze ook op voor onze huizen. Of dat eigenlijk wel mag, bespreken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze aflevering van BNR Digitaal.

    Steeds meer Nederlanders meer hebben een slimme deurbel, die vaak (illegaal) gericht is op de openbare weg. En daar kan de politie bij, als ze dat willen. Onlangs trok de Autoriteit Persoonsgegevens aan de bel. De waakhond kreeg in 2023 ruim 1000 meldingen van mensen die zich zorgen maakten over privacyschendingen door slimme deurbellen. Is daar wel een oplossing voor? En in de supermarkt moeten slimme camera's met bewegingsherkenning voorkomen dat er gestolen wordt. Wat moeten we daarvan vinden, vooral in de context van privacy- en AI-wetgeving?  

    Dat vragen we aan Lisette Meij, tech-juriste en oprichter van Lime Legal.  

    Twitch
    Twitch is niet alleen bekend als hét livestreaming-platform, vooral voor gamers. Inmiddels is het veel meer dan dat en hebben allerhande content creators een plek op het platform. Dat roept ook vragen op, want hoe gaat het platform straks om met AI-gegenereerde content, zeker na de presentatie van AI-videomodel Sora. Het platform organiseert ook het internationale event TwitchCon. Dat komt eind juni voor het eerst naar Rotterdam, na onder meer een editie in Amsterdam in 2022.

    Daarover, maar vooral ook over hoe Twitch zich probeert de onderscheiden van grootheden als YouTube en TikTok, praten we met Dan Clancy, CEO van Twitch, onderdeel van techreus Amazon.

    Reddit
    Reddit gaat naar de beurs. Komende maand moet 'de voorpagina van het internet', zoals de website zichzelf noemt, genoteerd worden aan de Amerikaanse beurs. En dat is de eerste beursgang van een socialmediaplatform sinds Pinterest in 2019. In 2021 probeerde Reddit al een beursgang op poten te zetten, toen tegen een waardering van 10 miljard dollar, maar het bedrijf kreeg op het laatste moment koudwatervrees. Nu is het beursklimaat toch echt gunstig genoeg, maar analisten en Reddit-gebruikers twijfelen sterk aan het verdienvermogen van het platform. Sinds de oprichting in 2005 maakte Reddit immers nog nooit winst. 

    BNR Digitaal-redacteur Daniël Mol is actief op Reddit sinds 2011 en zocht alles uit inzake deze beursgang, die niet geheel toevallig volgt na een deal van zestig miljoen dollar met Google om met de inhoud op het platform op AI-modellen te trainen.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 28 Feb 2024
Mostrar mais episódios