Filtrar por gênero

In het Rijksmuseum

In het Rijksmuseum

Rijksmuseum

Hoe meer je weet, hoe meer je ziet. In deze podcast vertellen conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken van het Rijksmuseum en hun makers. Als voorproefje of ter herinnering, achteraf. Maar deze podcast is zo gemaakt dat hij ook los van een museumbezoek te beluisteren is.

57 - 18de eeuw: bloemschilder Henriëtte Knip
0:00 / 0:00
1x
 • 57 - 18de eeuw: bloemschilder Henriëtte Knip

  Ze werd onderscheiden met zilveren medailles van de academies in Parijs en Amsterdam en voor haar werk werden zowel in Nederland als Frankrijk hoge bedragen neergeteld. Met haar bloemstillevens verdiende ze genoeg geld om haarzelf en haar familie te onderhouden. En haar werk is prachtig. En toch kent bijna niemand meer Henriëtte Geertruida Knip. Ten onrechte, vindt Jenny Reynaerts, conservator schilderijen. Aan Janine Abbring vertelt ze waarom. De podcastserie in het Rijksmuseum is powered by ING.

  Wed, 19 Jan 2022 - 23min
 • 56 - 18de eeuw: de standaardmeter

  De voet, de el, de duim, de morgen. Vóór het metrieke systeem werd ingevoerd had ieder land en daarin iedere regio een eigen manier om dingen te meten. Aan het eind van de 18de eeuw kwam er in Frankrijk een behoefte om in heel Europa één meetsysteem te hanteren; dat was toch veel eenvoudiger? Hoe men tot de meter kwam en waarom een meter een meter is, vertelt conservator Maria Holtrop in deze aflevering van In het Rijksmuseum. Wil je meer weten? Ga dan naar rijksmuseum.nl/podcast In het Rijksmuseum is powered by ING

  Wed, 5 Jan 2022 - 21min
 • 55 - 18de eeuw: borstvoeding

  In het Rijksmuseum hangen heel veel portretten: zelfportretten, familieportretten, kunstenaarsportretten, groepsportretten en nog meer. Er is echter één familieportret waarbij de vrouw des huizes zich liet afbeelden zoals je zelden ziet. Ze laat zich afbeelden terwijl haar ze haar kind de borst geeft. Presentator Janine Abbring spreekt hierover met conservator kostuum Bianca du Mortier. Wil je meer weten? Ga naar Rijksmuseum.nl/podcast De podcastserie In het Rijksmuseum is powered by ING

  Wed, 22 Dec 2021 - 24min
 • 54 - BONUS: Slavernij

  In 2021 was de tentoonstelling Slavernij te zien in het Rijksmuseum. Een tentoonstelling waarin het slavernijverleden in voormalig Nederlandse koloniale gebieden centraal stond, en de weerslag van dat verleden op het Nederland van toen en nu. Presentator Jörgen Raymann gaat in gesprek met Hoofd Geschiedenis en conservator van de tentoonstelling Valika Smeulders, en met Gijs Stork, een van de sprekers van de audiotour. Samen kijken ze terug op de tentoonstelling. Wat waren hun ervaringen? Daarnaast kijken ze samen naar de toekomst. Hoe blijven de verhalen die in de tentoonstelling te zien waren blijvend zichtbaar in de verhalen die het Rijksmuseum vertelt? De online verhalen van de Slavernij-tentoonstelling zijn te vinden op rijksmuseum.nl/slavernij Bij de tentoonstelling verscheen ook een catalogus, getiteld ‘Slavernij’. Te koop via de webshop van het museum: https://www.rijksmuseumshop.nl/nl/slavernij-nl De podcast ‘In het Rijksmuseum’ is powered by ING.

  Fri, 10 Dec 2021 - 26min
 • 53 - 18de eeuw: Vrouw met kind op de arm

  Ze kijkt wat afwezig langs je heen: een vrouw met een kind op haar arm. Een middeleeuws Mariabeeld? Daar lijkt het beetje op, maar ze staat in de vitrine tussen spullen uit Kanton, in een van de zalen gewijd aan de 18de eeuw. Wie is deze vrouw, wat weten we over haar en haar kind? En over dit beeldje? Lydia Randt, conservator in opleiding, ging op zoek naar het verhaal achter dit beeld, en ontdekte dat het anders zit dan we dachten. Ze praat erover met host Janine Abbring.

  Wed, 8 Dec 2021 - 28min
Mostrar mais episódios