Filtrar por gênero

Verstilde Verhalen

Verstilde Verhalen

NPO Radio 1 / Omroep MAX

Ons land telt naar schatting 4.000 gedenktekens aan de Tweede Wereldoorlog. Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid presenteren NPO Radio 1 en Omroep Max: Verstilde Verhalen achter 12 oorlogsmonumenten uit alle delen van het land. Verstilde Verhalen wordt gemaakt door Ida Albertsboer, Marsha Walraven en Eelco Walraven.

14 - #12 - De man die Nederlands Onderduikers Paradijs creëerde in de polder
0:00 / 0:00
1x
  • 14 - #12 - De man die Nederlands Onderduikers Paradijs creëerde in de polder

    De provincie Flevoland bestond nog niet in de oorlog, maar de Noordoostpolder (NOP) wel. Die was nét drooggevallen en er waren veel landarbeiders nodig. Die kwamen er dankzij Bert Knipmeijer, personeelsfunctionaris bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders in Kampen, die hard op zoek ging naar jongemannen die in de polder wilden werken. Dat bleken niet allemaal boerenjongens met ervaring te zijn, maar ook veel mannen die de Arbeitseinsatz in Duitsland wilden ontlopen, en later ook mannen uit het Verzet. De naam van Knipmeijer was tóen in heel Nederland bekend. En nog altijd wordt zijn naam in één adem genoemd met het Nederlands Onderduikers Paradijs, de bijnaam die de NOP kreeg. Maar wie was deze Knipmeijer, voor wie uiteindelijk ver na zijn dood twee gedenksteentjes zijn geplaats, in zowel Emmeloord als Kampen? Hoe ging hij te werk? En wat dreef hem? In deze aflevering van Verstilde Verhalen vertellen biograaf Herman Broers en dochter Marian Knipmeijer het verhaal van een man die 25 duizend mensen legaal, maar ook illegaal, aan werk hielp. Ook is in de kantlijn het verhaal te horen van Harry van der Riet die, dankzij de baan die Knipmeijer hem bood, de oorlog overleefde. Geinterviewden: biograaf Herman Broers, Marian van den Brink-Knipmeijer en Chris van der Riet.

    Wed, 08 Apr 2020 - 30min
  • 13 - #11 - Het geheim van de psychiatrische kliniek in Wagenborgen

    In Wagenborgen, in Groningen, staat een monument op het voormalige terrein van de inrichting Groot Bronswijk. Daar zaten gedurende 130 jaar psychiatrische patiënten, maar ook prostituees, armen en gehandicapten. Deze kliniek is de hele oorlog ongemoeid gebleven, de Duitsers lieten deze patiënten dus met rust. De reden hiervoor is geheimzinnig. Bijzonder is dat er wel vier Joodse mensen in 1943 naar Westerbork, en later Sobibor zijn afgevoerd vanuit Groot Bronswijk. Twee mannen wilden de geschiedenis niet verborgen houden en doken de archieven in om te weten te komen wat er gebeurd is in de oorlog. Het gaat om Anne Koopmans uit Wagenborgen, en historicus René Schuurmans. Beiden verpleger geweest in de psychiatrie en te horen in deze aflevering van Verstilde Verhalen. De vier Joden, Betje Stoppelman en haar zus Sientje, Heintje Levie en Heiman Aptroot werden van de een op andere dag opeens op de bus gezet in Wagenborgen en afgevoerd. Na onderzoek blijkt het aannemelijk dat ze zijn geslachtofferd om de rest van de mensen in de kliniek met rust te laten. Directeur van de stichting, dokter Schaafsma, speelt hierin een rol. Welke rol is nog steeds onduidelijk. Wel had hij contact met de Duitsers in Groningen eens in de zoveel tijd, en was hij hoofd van het verzet in Wagenborgen. De hele oorlog heeft hij zijn kliniek, en alle 800 patiënten en honderden medewerkers weten te behoeden van de Duitsers. Op vier Joodse patiënten na.

    Wed, 01 Apr 2020 - 27min
  • 12 - #10 - Angst en moed bij NS personeel in Brabant

    Op veel stations in Nederland zijn kort na de Tweede Wereldoorlog kleine koperen plaquettes geplaatst voor omgekomen medewerkers van NS tijdens de oorlog. De oorzaak van hun overlijden is heel divers. Zo zijn er Joden die ontslagen werden en die omkwamen in vernietigingskampen, maar er kwamen ook NS-medewerkers om het leven door bombardementen (zowel Duitse als geallieerde aanvallen). De geschiedenis van de NS in de Tweede Wereldoorlog is een pijnlijke: het bedrijf werkte mee aan de transporten van de Joden, Roma en Sinti. Daarom is NS vorig jaar begonnen met het uitbetalen van vergoedingen aan de slachtoffers van die transporten. Hoe vonden de medewerkers van de spoorwegen het om indirect voor de Duitsers te moeten werken? Was er sprake van sabotage? Verzet? Of overheerste de angst? In deze aflevering van Verstilde Verhalen kijken we naar de verhalen achter twee van de NS plaquettes in Brabant: die in de locomotievenwerkplaats van de NS in Tilburg (tegenwoordig de LocHal) en op het station in Roosendaal. Geïnterviewden in deze podcast zijn: Jan Wouters (oud NS-medewerker die ervoor zorgde dat de plaquette van de werkplaats in Tilburg niet in een bureaula verdween), de 96-jarige Jack Vermeulen (oud NS medewerker in Tilburg) en spoorweghistoricus Marius Broos uit Roosendaal.

    Wed, 25 Mar 2020 - 29min
  • 11 - #9 - Het offer van Broekhuizenvorst op 10 mei 1940

    De eerste uren van de oorlog staan centraal in de negende aflevering van Verstilde Verhalen. In de vroege ochtend van 10 mei 1940 trekt het Duitse leger Nederland binnen. Sergeant Pierre Clevis en soldaat Grad Derks uit Broekhuizenvorst in Limburg worden ingezet om bij de Maas de vijand tegen te houden. Met minimale bewapening houden zij zo goed mogelijk stand in de kazematten. Pierre Clevis doet dat zo goed, dat het Duitse leger uiteindelijk in de middag een kanon inzet om hem uit te schakelen. De klap in Broekhuizervorst is groot als het overlijden van beide jongens wordt gemeld. Ondanks dat zij op verschillende plaatsen zijn omgekomen, worden zij naast elkaar begraven op de begraafplaats tegenover de ingang van de Rooms Katholieke kerk. Een jaar na hun overlijden, op 10 mei 1941, wordt er bij hun graf een monument geplaats. Het is betaald uit giften van de parochianen en door de Burgerwacht. Dat monument wordt in 2000 verplaatst naar de zijkant van de kerk. Vanaf dat moment wil Jeu Derikx weten wat er met de lichamen van beide jongens is gebeurd. Uiteindelijk wordt er onderzoek gedaan en blijken de mannen nog in het oude graf te liggen. Zij worden in mei 2018 met militaire eer herbegraven op het Militaire Ereveld Grebbeberg.

    Wed, 18 Mar 2020 - 24min
  • 10 - #8 - De spitfiremissie van prins Bernhard boven Walcheren

    In deze aflevering van Verstilde Verhalen gaan we terug naar de eerste oorlogsjaren. Nederland is bezet, maar Nederlands Indië is nog vrij. Prins Bernhard wendt zich daarom tot het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger) om vliegers te vinden die willen meedoen aan een luchtoorlog, samen met de RAF (Royal Air Force). Er wordt een fonds opgericht om Spitfires aan te schaffen, en 3 KNIL-vliegers worden ‘uitverkoren’ om aan deze missie mee te doen: Jan Bruinier, Theo Buys en Bram Pennings. Hun eerste grote missie is een aanval op Duitse stellingen op Walcheren in Zeeland. Die missie wordt één van de vliegers noodlottig. Dankzij de verslagen van overlevenden, en het uitgebreide archief van de stichting Wings to Victory, kunnen nabestaanden decennia later precies achterhalen wat er gebeurd is. Er is geen monument voor de omgekomen piloot in Zeeland, maar hij staat vermeld op het monument voor luchtvarenden op de luchtmachtbasis Soesterberg in de provincie Utrecht.

    Mon, 09 Mar 2020 - 28min
Mostrar mais episódios