Podcasts by Category

Uit de Ivoren Toren

Uit de Ivoren Toren

LDE Centre for Sustainability

Een podcast van de universiteiten Leiden-Delft-Erasmus. Welke keuzes hebben we in de energietransitie? Is de circulaire economie een oplossing voor alle duurzaamheidsproblemen? Hoe kunnen we ons voorbereiden op klimaatverandering? Luister naar onze podcast Uit de Ivoren Toren om meer te weten komen over deze maatschappelijke onderwerpen. Wij plukken wetenschappers uit de Ivoren Toren om het te hebben over allerlei duurzaamheidsthema’s. Luister naar de podcast van de universiteiten Leiden, Delft en Erasmus en help wetenschappers uit de Ivoren Toren!

68 - Waterstof, wat kunnen wij ermee?
0:00 / 0:00
1x
  • 68 - Waterstof, wat kunnen wij ermee?

    Duurzame energie - het blijft een lastig probleem. Hoe kunnen we er voor zorgen dat we genoeg schone energie op de juist plek en juiste tijd hebben? Zijn er andere oplossingen naast zon- en windenergie? In deze aflevering zullen we het hebben over de rol van waterstof. Wat is waterstof en wat kunnen we er mee in Nederland? Luister naar ons gesprek met prof. dr. Ad van Wijk en Lidewij van Trigt om meer te weten te komen!

    Sound design en eindmontage door Michiel van Poelgeest van Klaenk.

    Meer over de sprekers vind je op onze website

    Tue, 12 Mar 2019 - 14min
  • 67 - Hoge torens vangen veel wind

    Steden raken overvol. We willen er wonen, werken, recreëren en ons makkelijk van A naar B kunnen verplaatsen. De laatste jaren zien we overal om ons heen woontorens als paddenstoelen de lucht in schieten. Zijn die woontorens wel de oplossing voor de woningnood? En voor wie bouwen we die dure torens eigenlijk? Voor en tegenstanders staan recht tegenover elkaar. Volgens de ene bouwkundige is dit dé oplossing voor onze woningnood, terwijl ander hoofdschuddend toekijkt hoe het aanblik van de stad compleet veranderd en  vreest voor anonimiteit in steden. 

    In deze aflevering  gaan wij in gesprek met prof. dr. Ellen van Bueren, hoogleraar stedelijke ontwikkeling aan de TU Delft - faculteit Bouwkunde.  We zullen ingaan op de vraag wat hoogbouw doet voor de sociale cohesie in een stad en of hoogbouw wel duurzaam kan.

    De fragmenten die in dit stuk voorkomen komen van AT5 en van het VPRO programma Tegenlicht.
    Het stuk over Sjoerd Soeters: AT5 https://youtu.be/8qjMk_W6blo
    Het stuk over Winy Maas: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/city-for-sale.html
     

    Thu, 11 Apr 2019 - 17min
  • 66 - Circulaire groei: feit of fabel?

    Wat hebben donuts, voetbal, meer vrije tijd en de economie met elkaar te maken? Luister daarvoor naar onze nieuwe aflevering “Circulaire groei - feit of fabel?"

    In deze aflevering legt prof. dr. Arnold Tukker, wetenschappelijk directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability uit wat de circulaire economie is, waarom wij niet oneindig kunnen groeien en waarom wij momenteel nog steeds niet zonder groei kunnen. Ook doet hij een oproep aan de politiek: “als het blijft leuk politiek scoren en proefprojecten, dan gaan we het niet redden. De politiek moet nieuwe randvoorwaarden stellen en keuzes durven te maken.”



    Wed, 01 May 2019 - 21min
  • 65 - Graven voor groene energie

    Je denkt dat je goed bezig bent met zonnepanelen op het dak, een elektrische auto en aandelen in een windmolenpark. En dan kopte het NRC in januari 2018 het volgende:

    "Onze groene energie verwoest elders de natuur." En verder staat er: “Door de energietransitie in het Westen stijgt de vraag naar grondstoffen als nikkel en kobalt." 

    Wat zijn de gevolgen van onze grondstoffenhonger en waar komen die grondstoffen vandaan? Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat we de schade voor mens en natuur minimaliseren?

    Deze vragen stellen wij aan dr. René Kleijn, industrieel ecoloog en universitair hoofddocent aan het Centrum voor Milieuwetenschappen in Leiden. René Kleijn is gespecialiseerd in kritieke materialen en kan ons precies uitleggen hoe de achterkant van de energietransitie eruit ziet, waar onze grondstoffen vandaan komen en welke maatregelen wij moeten treffen om het proces overal duurzamer te maken. 



    Thu, 16 May 2019 - 19min
  • 64 - Voedselbossen: voor spek en bonen?

    “Hoe ziet onze landbouw er over 100 jaar uit? Daar gaan de Europese verkiezingen over”, stelt onderzoeker en bioloog Maarten Schrama in deze nieuwe podcast aflevering.

    Want dat de landbouw anders moet, daar zijn we het inmiddels over eens. Hoe het anders moet, daar verschillen de wetenschappers en politici sterk van mening. En in midden van het debat staan de voedselbossen: een landbouwmethode die haaks staat op de huidige ideeën over efficiënte voedselproducten. Kunnen we voedselbossen wel serieus nemen? Is het niet een leuke hobby waar boeren hoofdschuddend bij weglopen? 

    Wij dwalen in deze aflevering in de voedselbossen en brengen je naar het hart van het voedselvraagstuk: hoe produceren we op een duurzame manier genoeg voedsel? 



    Sun, 02 Jun 2019 - 21min
Show More Episodes