Podcasts by Category

Zápisník zahraničních zpravodajů

Zápisník zahraničních zpravodajů

Český rozhlas

Každý týden přinášíme hodinku reportáží o místech exotických i blízkých – vždy ale něčím zvlášť zajímavých, reportáže o málo známé historii. Nabízíme nové pohledy na známé dějiny, povídání o obdivuhodných příbězích a osudech, a to doslova ze všech koutů planety.

Všechny díly podcastu Zápisník zahraničních zpravodajů můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz.

2470 - Největší komiks na světě je starý 650 let. Tapiserie Apokalypsy si sama prošla apokalypsou
0:00 / 0:00
1x
  • 2470 - Největší komiks na světě je starý 650 let. Tapiserie Apokalypsy si sama prošla apokalypsou

    Středověký hrad ve francouzském Angers ukrývá nevšední poklad. Není totiž ze zlata ani z drahokamů. Více než stometrová tapiserie Apokalypsy ze 14. století je svého druhu největší na světě. I proto je zapsaná na seznam kulturního dědictví UNESCO a místní o svém světovém unikátu mluví jako o největším středověkém komiksu.

    Thu, 25 Apr 2024 - 03min
  • 2469 - Vězně vystřídali potápěči. Z vězeňské kolonie v estonské vesnici Rummu je oblíbený turistický cíl

    Je to 11 let, co v estonské vesnici Rummu přestala fungovat vězeňská kolonie. Stát ve státě, kde platila vlastní pravidla, se ale v poslední době mění z šedého, nehostinného místa na zónu odpočinku a sportu. Skupina nadšenců tam vybudovala muzeum, kavárnu, kemp a starají se i o místní pláž. U vězení se totiž nachází zaplavený vápencový lom, ze kterého dodnes trčí těžební stavby.

    Wed, 24 Apr 2024 - 03min
  • 2468 - „Jsem lokální šílenec.“ Slovenský manažer už sedmým rokem rekonstruuje středověký hrad

    Bartolomej Gönczy si koupil za zhruba dva a půl milionu korun ruiny hradu i s restaurací nad městečkem Královský Chlumec na východním Slovensku. Restauraci a část hradu začal okamžitě bořit, protože neodpovídají původnímu středověkému charakteru. Vyhodil tak do vzduchu dost peněz a ještě hodně vyhodí, odhaduje to tak na 25 až 30 milionů korun. Rekonstrukci hradu Csonkavár totiž provádí ve spolupráci s archeology a plní si tak svůj sen.

    Tue, 23 Apr 2024 - 03min
  • 2467 - Nová ponorka každých 56 hodin? Projekt obřího bunkru nacistického námořnictva byl od začátku utopií

    Nacisté řečnili o nadřazenosti Němců a o takzvané rasové čistotě, v posledních letech války ale z Německa paradoxně udělali mimořádně pestrou zemi. Z celé Evropy totiž sváželi vězně a zajatce na takzvané nucené práce. Kousek za přístavem Brémy kvůli tomu vznikla i jedna megalomanská stavba – ponorkový bunkr Valentin. Byl těsně před dokončením, když se k němu spojenci probili. Obří areál si později přebrala spolková armáda a měla v něm skladiště.

    Fri, 19 Apr 2024 - 03min
  • 2466 - Tradice ve stínu betonu. Kulturní centrum v Addis Abebě bojuje o svou záchranu jako David s Goliášem

    Bouřlivý rozvoj mívá i svou odvrácenou stránku. Nové infrastruktuře, silnicím i moderním budovám musí ustoupit to, co na jejich místě bylo dřív. Své o tom vědí obyvatelé čtvrti Kazanchis v etiopském hlavním městě Addis Abebě. Přízemní stavby s hliněnými stěnami a střechami z vlnitého plechu tam mizí před výškovými kancelářskými budovami a novými hotely. Kulturní centrum Fendika betonu odolává. Alespoň zatím…

    Thu, 18 Apr 2024 - 03min
Show More Episodes