Nach Genre filtern

Presa internaţională

Presa internaţională

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

1905 - Tentativa de asasinat în Slovacia: premierul Robert Fico a fost împușcat
0:00 / 0:00
1x
  • 1905 - Tentativa de asasinat în Slovacia: premierul Robert Fico a fost împușcat

    Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost impuscat si transportat la spital. Fico a revenit la putere în toamna anului trecut, iar în februarie, în ciuda protestelor, parlamentulde la Bratislava a votat modificarea Codului penal şi desfiinţarea Biroului procurorului special, care investiga infracţiunile grave şi corupţia, o decizie criticată de Bruxelles. De când Fico a venit la putere, Slovacia a inceput sa critice sprijinul occidental pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei.  

    Rusia recapturează satul Robotine din sudul Ucrainei 

    In Ucraina situatia de pe front se deterioreaza. Soldatii Kievului incearca sa reziste asaltului feroce al armatei ruse  în nord-estul regiunii Harkov, în operațiune fiind implicați 30.000 de militari. De asemenea, este așteptată o ofensivă în regiunea Sumi, potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei. Presedintele Zelenki isi anuleaza vizitele din Spania si Portugalia. 

     Guvernul Republicii Moldova a aprobat planul de reintegrare a țării

    Luna trecuta a fost organizat la Chisinau primul forum privind reintegrarea , de la care insa reprezentantii Tiraspolului au lipsit.  Vicepremierul responsabil pentru reintegrare, Oleg Serebrian, considera ca integrarea Transnistriei ar trebui corelata cu integrarea europeana iar dosarul transnistrean este puternic conectat cu razboiul din Ucraina.   

    Statele Unite cer Georgiei să „schimbe cursul” după adoptarea unei legi controversate privind „influența străină”

    Proiectul de lege a provocat proteste masive ale opoziţiei, dintre care unele au fost reprimate. Legea va merge acum la președintele pro-european al Georgiei, care foarte probabil își va folosi dreptul de veto pentru a respinge actul legislativ dar Parlamentul de la Tbilisi poate trece peste vetoul sau.    

    Wed, 15 May 2024
  • 1904 - Jurnalul de miercuri, 15 mai 2024, 17h00

    Jurnal de știri cu Dan Andreșescu

    Wed, 15 May 2024
  • 1903 - Roda del Mundo, serie de întâlniri cu lăutarii lumii la București

    Din noiembrie 2023, la București își dau întâlnire muzicieni excepționali din diferite colțuri ale pământului, cântând pentru prima dată într-o „roda”, căutând conectarea, armonia și, în cele din urmă, creația. Pe 15 mai, Club Control găzduiește 'Rona del Mundo VII: Roda de Mujeres: România, Algeria, Panama, Oceanul Indian'. Invitați să vorbească despre seria Roda Del Mundo, Larisa Perde de la Șaraimanic, și jurnalistul care a văzut aproape toate episoadele din Roda del Mundo, Iulian Ignat.  

    'Rona del Mundo VII: Roda de Mujeres: România, Algeria, Panama, Oceanul Indian' (bilete), este o întâlnire a Femeilor Lumii inspirată de energia tornadei noastre, Rona Hartner.  Patru Femei din patru colțuri diferite de pe Pâmânt vor cânta cu o Femeie Cer. Lavinia Răducanu, Souad Asla, Yomira John, Kaloune, Rona Hartner. Cinci bărbați le vor însoți în această întâlnire a Femeii Pământ și cer, Cyril Atef (Franța/Iran) – tobe, Marin Alexandru – vioară, Daniel Bușnea – fluier/clarinet/caval/tâlv, Ciprian Răducanu- bas, Gabriel Muzicaș – chitară.  

    'Ma întrebat multă lume când a văzut-o pe afiș pe Rona Hartner, -cum, Rona va canta, nu a murit?-, și le-am spus că nu, nu a murit, pentru că din pricina asta Rona a ales să fie artistă, ca să trăiască cât mai mult alături de noi. Da, este o întălnire specială pentru mine, ca femeie în primul rând, și îmi asum faptul că e o 'roda' personală, și cred că daca pornește de la mine și e dată mai departe precum o stafetă, să zic așa, cu siguranță multe alte femei se vor regăsi în toată povestea.'' spune Larisa Perde.

    Pe Larisa Perde toată lumea o știe ca promoter al muzicii lăutărești. A inventat Șaraimanic, o comunitate dedicată muzicii popoarelor - de la lăutarii din România la lăutarii lumii, comunitate care stă la baza concertelor Roda del Mundo. Iulian Ignat este jurnalist, autorul unei cărți ce strânge mai multe povești lăutărești, „Dadestar chaveste” înseamnă în limba romani „Din tată în fiu”.

    "Nu aveam absolut nicio idee preconcepută înainte de a vedea Roda del Mundo, nu știam ce se va întâmpla. Pentru că am văzut aproape toate aceste întâlniri îmi permit să spun că, cel puțin pentru mine, este cel mai frumos proiect muzical care s-a întâmplat în ultimii ani în România. Este un proiect care nu cred că s-a mai făcut la noi, și cumva este etapa a doua a muncii Larisei pentru că, vreau să o laud, ea a revitalizat cu ani în urmă scena muzicii lăutărești. Atunci când l-am ascultat prima oara pe Ionică Minune, după ce auzisem ani de zile de el, s-a întâmplat să-l ascult ca invitat la un festival ce se numea 'Nopți Albe de Acordeon'. A luat acordeonul, a cântat douăzeci de minute am rămas cu gura căscată. După recital l-am întrebat ce a cântat și mi-a spus că nu știe, a închis ochii și a cântat, nu știe să-mi spună cum se numește muzica. Pe urma l-am cunoscut, am făcut interviu cu el, și de-a lungul timpului îl tot întrebam, unde pot să vă ascult? -Pai Iulian, nu prea ai unde. Uite daca vrei, te invit la un botez unde cant eu.-, și am mers și l-am văzut acolo. Nu prea aveai unde, nici pe Marian Mexicanu', nici pe Mieluța Bibescu nu aveai unde să-l asculți, pe o scena, și Larisa a reușit lucrul asta, să le creeze o scena unde pot fi ascultați." spune jurnalistul Iulian Ignat de la revista Formula AS.

    Wed, 15 May 2024
  • 1902 - Înscrisurile „dușmănoase”

    Pentru Securitate, orice formă de protest era o mare problemă. Cu atât mai mult, protestul public, care risca să se extindă. Un „Plan de măsuri” din aprilie 1985 ne arată că în ultimii ani ai comunismului numărul cetățenilor români care recurgeau la această formă de protest crescuse. Sătui de foame, frig și teroare, tot mai mulți români trimiteau scrisori anonime de protest, scriau lozinci anticomuniste în locuri publice. Securitatea trebuia să oprească acest fenomen.

    Wed, 15 May 2024
  • 1901 - Jurnalul de miercuri, 15 mai 2024, 13h00

    Jurnal de știri

    Wed, 15 May 2024
Weitere Folgen anzeigen