Podcasts by Category

Hahn in Europa | BNR

Hahn in Europa | BNR

BNR Nieuwsradio

Europaverslaggever Geert Jan Hahn neemt je mee op reis door Europa. Van de Brusselse bubbel tot aan de oorlog in Oekraïne. Met elke werkdag een verrassend verslag. Volg Geert Jan en blijf scherp

552 - Volt op Vrijdag: 03 mei 2024
0:00 / 0:00
1x
  • 552 - Volt op Vrijdag: 03 mei 2024

    Elke vrijdag een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'. 

    Op vrijdag 3 mei met Marieke Koekkoek, Tweede Kamerlid voor Volt Nederland.

    Volt Volgen:

    BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt maandenlang de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024.

    Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave? 

    Contact?

    Hahn at BNR punt nl

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Fri, 03 May 2024
  • 551 - Discussie over China in Europa nog niet met één mond besproken

    Geert Jan Hahn bespreekt president Xi's bezoek aan Frankrijk, Hongarije en Servië. Met wie gaat hij daar praten? En waarom?

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Thu, 02 May 2024
  • 550 - Hahn en Hammelburg: 2 Mei 2024

    Hamas hint op het afwijzen van een staakt-het-vuren en Von der Leyen is op weg naar Libanon voor een migratiedeal. We bespreken het met Bernard Hammelburg en Geert Jan Hahn.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Thu, 02 May 2024
  • 549 - 2. Een gebutst imago

    Oorlog is terug in Europa. Toen Rusland op 24 februari 2022 Oekraïne binnenviel, werd Europa ruw wakker geschud uit een lange droom: de overtuiging dat de toekomst vredig en veilig zou zijn, en oorlog op het continent een achterhaald scenario. 

    Na de val van de Muur werden legers drastisch ingekrompen en defensiebudgetten naar beneden bijgesteld. Militaire macht leek niet meer zo noodzakelijk. Maar de Russische agressie heeft het belang van een serieuze defensiecapaciteit weer op de kaart gezet in Europa.  

    In deze podcast duiken we in de Franse defensiemacht. Want Frankrijk is op militair gebied een beetje een buitenbeentje binnen de Europese Unie: een land met een sterk leger, dat militaire bases onderhoudt over de hele wereld - van Gabon tot Polynesië en Frans Guyana. Dankzij een uitgebreide defensie-industrie is Frankrijk minder afhankelijk van andere landen voor het leveren van wapens. En bovendien: Frankrijk beschikt zelfstandig over kernwapens,  als enige lidstaat in de Europese Unie, sinds het vertrek van de Britten. 

    Maar dat imago als militaire grootmacht liep de afgelopen jaren ook flinke deuken op. Zoals toen Australië een miljardendeal voor de levering van Franse onderzeeers plots torpedeerde. Wat voor Frankrijk de ‘deal van de eeuw’ moest worden, liep uit op een vernedering. Canberra verbrak niet alleen het contract met Frankrijk, het lanceerde ook meteen een nieuwe samenwerking met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het Franse stokpaardje van strategische autonomie een knauw. De Franse belangen, maar ook die van de EU als geheel, zijn er in het geding.    

    Ook zagen Franse troepen zich gedwongen tot vertrek uit voormalige koloniën in Afrika, als gevolg van een reeks staatsgrepen. En dan is er nog de kritiek op de Franse steun in de oorlog in Oekraïne, die volgens de veelvuldig aangehaalde statistieken van het Duitse Kiel Instituut zou achterblijven bij die van Europese bondgenoten.  

    Waar is Frankrijk als defensiemacht nog toe in staat, en is het Franse leger wel toegerust op de huidige tijd? En hoe verhoudt het sterke imago zich tot de relatief beperkte wapenleveranties van Frankrijk aan Oekraïne?  

     

    Over de maker: 

    Eline Huisman (1988) woont en werkt sinds 2021 in Parijs als correspondent Frankrijk voor onder meer de Volkskrant. Voorheen werkte ze als onderzoeksjournalist bij platform Investico en dook ze in de wereld van lobbyen, waarover ze samen met Ariejan Korteweg het boek Lobbyland, de geheime krachten in Den Haag(De Geus, 2016/ 2022) schreef.   

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 01 May 2024
  • 548 - Hahn en Hammelburg: 30 April 2024

    Een akkoord over een staakt-het-vuren in Gaza komt steeds dichterbij. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken en zijn Britse collega Cameron dringen er bij Hamas op aan om akkoord te gaan met een zoals zij dat zelf noemen 'een zeer gul voorstel'. Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg vertelt wat hij weet over het voorstel zoals dat nu op tafel ligt.

    Oekraïne geeft een miljard euro uit aan verdedigingslinies. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn bespreekt of dat ze gaat helpen en of de lidstaten wel zullen leveren nu Rusland terrein wint.

     

     

     

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Tue, 30 Apr 2024
Show More Episodes