Filtra per genere

Jutranja kronika

Jutranja kronika

RTVSLO – Prvi

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Danes do 13h, Dogodki in odmevi, Po Sloveniji Radijski dnevnik in Zrcalo dneva. Naročite se lahko tudi na kratka poročila v podkastu Novice Radia Slovenija.

5127 - Španija, Irska in Norveška bodo danes priznale Palestino.
0:00 / 0:00
1x
  • 5127 - Španija, Irska in Norveška bodo danes priznale Palestino.

    Španija, Irska in Norveška bodo danes po napovedih priznale Palestino. Tej predvsem simbolni gesti v podporo miru v regiji se bo, kot kaže, kmalu pridružila tudi Slovenija. Vlada naj bi, kot je sinoči napovedal premier Robert Golob, predlog za priznanje v parlament poslala v četrtek. Ostali poudarki oddaje: - Francoski predsednik Macron na obisku v Nemčiji opozoril na nevarnost avtoritarnih teženj skrajno desnih strank in vlad v Evropi. - Sklepni del sojenja Donaldu Trumpu: danes zaključne besede obrambe in tožilstva. - Bo javni potniški promet odslej privlačnejši? Novoustanovljena družba obljublja povečano število odhodov in povezane vozne rede.

    Tue, 28 May 2024
  • 5126 - Tadej Pogačar, veliki zmagovalec kolesarske dirke po Italiji: Giro je v vrhu med mojimi zmagami

    Na cilju slovite kolesarske dirke po Italiji je bilo drugo leto zapored slišati Zdravljico. V Rimu, kjer je lani na najvišjo stopničko stopil Primož Roglič, je letos slovensko prevlado nadaljeval in še stopnjeval Tadej Pogačar. Prvemu kolesarju sveta je uspela dirka na robu popolnosti. V oddaji tudi: - Izraelska vojska napadla begunsko taborišče na območju v Rafi, ki naj bi bilo še varno - Na ljubljanski urgenci vnovičen zagon obnovitvenih del; trajala bodo predvidoma 18 mesecev - Začenja se teden gozdov, ki prinaša 50 dogodkov po vsej Sloveniji

    Mon, 27 May 2024
  • 5125 - Kolesarskega zvezdnika Tadeja Pogačarja do prve zmage na dirki po Italiji loči le še parada šampionov.

    Kolesarska dirka po Italiji bo drugo leto zapored pristala v slovenskih rokah. Potem ko je lani Primož Roglič dosegel prvo slovensko skupno zmago na tej dirki, ki ima že 115-letno zgodovino, bo letos z ogromno prednostjo zmago slavil Tadej Pogačar, ki je včeraj dosegel novo, že šesto etapno zmago. V oddaji tudi: - Izraelske sile kljub odločitvi Meddržavnega sodišča krepijo napade v Gazi. - Prvi državniški obisk francoskega predsednika po letu 2000 v Nemčiji. - V Cannesu za najboljšega izbran ameriški film Anora.

    Sun, 26 May 2024
  • 5124 - Vrstijo se odzivi na odločitev Meddržavnega sodišča o ustavitvi izraelske ofenzive v Rafi.

    Iz sveta se vrstijo odzivi na včerajšnjo zgodovinsko zavezujočo odločitev Meddržavnega sodišča v Haagu, da mora Izrael takoj zaustaviti vojaško ofenzivo v Rafi, saj bi ta lahko privedla do delnega ali popolnega uničenja Palestincev v Gazi. Številne države in organizacije so pozdravile odločitev sodišča, ob tem pa pozvale varnostni svet Združenih narodov, naj zagotovi njeno uresničitev. Izrael je medtem sporočil, da bo kljub odločitvi sodišča nadaljeval napade. V oddaji tudi: - V Zagrebu potekal največji regionalni festival trajnostnega razvoja Greencajt. - 75 let javnega radijskega programa v Kopru. - Luka Dončić ob trojnem dvojčku odločil drugo tekmo finala zahodne končnice v košarkarski ligi NBA.

    Sat, 25 May 2024
  • 5123 - Generalna skupščina Združenih narodov sprejela resolucijo o genocidu v Srebrenici, a soglasne podpore ni bilo

    Generalna skupščina Združenih narodov je včeraj sprejela resolucijo, s katero 11-ti junij določa za dan spomina na genocid v Srebrenici. Na ta dan leta 1995 se je začelo sistematično pobijanje bošnjaških muslimanov v tem mestu. V nekaj dneh so jih ubili 8 tisoč 372. Resolucija ni bila sprejeta soglasno, saj se z opredelitvijo genocida ne strinjajo vsi. Najbolj odločno dokumentu nasprotujejo Srbi, ki jih je v palači OZN predstavljal predsednik Aleksandar Vučić. Druge teme: - Meddržavno sodišče v Haagu bo razsodilo o zahtevi za prekinitev izraelske ofenzive v Rafi. - Stroka opozarja: Vsi gradbeni projekti bi morali biti prilagojeni podnebnim spremembam, najbolj trajnosten material za stavbe je les. - Polfinalna para svetovnega prvenstva elitne skupine v hokeju Kanada - Švica ter Češka - Švedska.

    Fri, 24 May 2024
Mostra altri episodi