Filtrar por gênero

Zápisník zahraničních zpravodajů

Zápisník zahraničních zpravodajů

Český rozhlas

Každý týden přinášíme hodinku reportáží o místech exotických i blízkých – vždy ale něčím zvlášť zajímavých, reportáže o málo známé historii. Nabízíme nové pohledy na známé dějiny, povídání o obdivuhodných příbězích a osudech, a to doslova ze všech koutů planety.

Všechny díly podcastu Zápisník zahraničních zpravodajů můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz.

2481 - Židovské komunitě v Dublinu slouží tóra z Brandýsa nad Labem. Památka tamních židů tak žije dál
0:00 / 0:00
1x
  • 2481 - Židovské komunitě v Dublinu slouží tóra z Brandýsa nad Labem. Památka tamních židů tak žije dál

    Židovská obec v Brandýse nad Labem vznikla před pěti sty lety a v době svého největšího rozkvětu byla velmi početná. Lidé židovského vyznání tvořili skoro desetinu obyvatel města. Tragický konec přišel během nacistické okupace Československa. Památka Židů z Brandýsa nad Labem ale žije dál, dokonce až v irském Dublinu.

    Fri, 10 May 2024 - 03min
  • 2480 - Arles je město památek, fotografie, Vincenta van Gogha a nově také kresby – od klasiky po satiru

    Kresba byla ve výtvarné tvorbě dlouhou dobu popelkou vedle malby a sochařství. Teď má už druhým rokem svůj vlastní festival v jihofrancouzském městě Arles dosud spojeném především s obrazy Vincenta van Gogha nebo slavnou fotografickou přehlídkou. V letošním ročníku festivalu dokonce najdeme i československou stopu.

    Thu, 09 May 2024 - 03min
  • 2479 - Česká kulturní zahrada v Clevelandu vzdává hold národním velikánům

    Známý podnikatel a jeden z nejbohatších Američanů v dějinách John Rockefeller věnoval v roce 1896 Clevelandu zalesněné údolí na východě průmyslového města k vybudování veřejného parku. V něm postupně vyrostly desítky zahrad uctívajících kulturní velikány národů, které tvoří pestrou směs obyvatel Clevelandu. Českou zahradu tu najdete už bezmála 90 let.

    Wed, 08 May 2024 - 03min
  • 2478 - Americká rodina s československými kořeny vyměnila pohodlný život za dobrodružství na moři

    V maltské Gziře nedávno kotvil katamarán s neobvyklou posádkou. Pětičlenná americká rodina s česky znějícím příjmením, si koupila loď a už skoro rok s ní brázdí vody Středozemního moře. Otec rodiny Peter Šedivec přitom čerpá z výletů na lodi se svým tatínkem Josefem, který utekl z Československa v roce 1969.

    Tue, 07 May 2024 - 03min
  • 2477 - Divočina uprostřed metropole. Bukurešť si ubránila mokřadní oázu před Ceausescem i developery

    V rumunském hlavním městě Bukurešti žijí necelé dva miliony lidí. A podle oficiálních statistik na ně připadá skoro jeden a půl milionu aut. Město se každý den noří do dopravního chaosu. Ale v jeho srdci najdeme taky nečekanou oázu klidu. Národní park Vacarest je s rozlohou přes 180 hektarů jedním z největších městských chráněných území v Evropě.

    Sun, 05 May 2024 - 03min
Mostrar mais episódios