Podcasts by Category

0101 Podcast

0101 Podcast

Oliver Kriška, Daniel Harcek

Podcast Zero One Zero One je zameraný na objavovanie fascinujúceho sveta technológií a ich uplatnenia v riešení biznisových výziev. Tento podcast je pre všetkých, ktorí majú záujem o to, ako technológie menia svet podnikania. V každej epizóde sa sústredíme na príbehy seniorov z technologického odvetvia, rozoberáme ich úspechy aj neúspechy a ukazujeme, ako tieto osobnosti formujú technologickú komunitu. V tomto podcaste nájdete nielen zaujímavé rozhovory, ale aj cenné lekcie a postrehy, ktoré môžu byť užitočné pre každého, kto sa chce dozvedieť viac o tom, ako technológia ovplyvňuje svet biznisu a ako môže prinášať pozitívne zmeny. Zero1Zero1 je tu pre každého, kto chce byť na čele technologického pokroku a inovácií. Budeme radi za akýkoľvek feedback, návrh na tému alebo hosťa. Kontaktovať nás môžete na info@podcast0101.dev

6 - Cloud áno alebo nie: Martin Hauskrecht (Head of Engineering Labyrinth Labs)
0:00 / 0:00
1x
  • 6 - Cloud áno alebo nie: Martin Hauskrecht (Head of Engineering Labyrinth Labs)

    🤫Jediný dôvod aby si odišiel z cloudu môže byť cena.

    Martin Hauskrecht z Labyrinth labs si po skončení vysokoškolského štúdia hľadal job pôvodne ako developer 👨‍💻. Narazil však na DevOps a Cloud a hneď vedel kde je jeho miesto. Hovorí že keď technológ nevie čo presne chce robiť a baví ho skúšať nové veci, DevOps je ideálny. Riešiš množstvo rôznych veci a výziev a priamo ovplyvňuješ produktivitu aj komfort vývoja. 

    Spolu s Danielom a Oliverom diskutujú o tom ako sa pozerať biznisovo aj architektonicky na cloud a na jeho výhody a nevýhody. A to aj v kontexte kontroverzie Big Cloud Exit. 

    🔒Neboj sa vendor lockinu. Zväz tradeoff medzi natívnymi službami cloud providera a tebou manažovanými službami. Často majú pomerne veľké tiers a vedia umožniť rapídny vývoj. Sleduj však cost a poznaj alternatívy ak pricing prestane byť v prospech biznisu. 

    ☁️Cloud rieši veľa problémov. Napríklad peakove workloady. Elasticitu, geografickú flexibilitu. Umožňuje rýchlejšie iterovat. Chceš nový región v Honk Kongu? Môžeš ho mať zajtra. 

    💸Málokto v cloude ušetrí peniaze. Pozeraj sa však na cloud cez perspektívu príležitostí čo odomyká. Zrýchlenie tíme to market. Elasticita. Flexibilita. Dynamickosť prostredia. Manažované služby. Najskôr adresuj svoj problém a potom optimalizuj bill.

    Stanov si teda svoj problém. Zváž si aký význam má pre teba rýchle nasadenie produktov a škálovateľnosti. A aj koľko toho zvládneš sám / v rámci kompetencií ktoré máš k dispozícii. 

    Martin zdieľa triezvy pohľad na to kedy cloud áno a kedy cloud nie. Čo je najdrahšie a kde šetriť. Aj to že by si mal automatizovať svoju infraštruktúru. Čo sa ešte ďalšie dozvieš? Alternatívy. Infrastructure as a code. Cloud kredity od vendorov. Cloud hopping. Hybridné riešenia. Privacy. Security. Observability. Lift and shift approach.

    Thu, 02 May 2024 - 1h 19min
  • 5 - Môj život je opensource: Peter Širka (CTO Total.js)

    "Na každý deň kódenia sa teším" Peter Šírka má na linkedin ako jednu z pozícii uvedené brutal web developer. A teda brutál je. Už 10 rokov robí open source a stále ho to baví. Do práce chodí s radosťou. V tejto epizóde diskutujú Oliver a Daniel s Petom o tom, ako vyzerala jeho open source cesta do teraz. Ak ešte nevieš, dozvieš sa čo Total.JS je a čo všetko vie. Aj čo je vlastne dôvod že je to Total.JS a nie Total.NET. Rovnako to aké vychytávky pre produktivitu developerov Total.JS ponúka a že obsahuje aj low-code funkcionalitu. Popri technológiách Peťo porozpráva aj o tom akým spôsobom sa vďaka open source dokáže živiť a aké priateľstva mu priniesol. Dočkáš aj aj odhalenia, či má Peťo aj skutočný život alebo len stále kódi. A ešte jedno posolstvo: rob ťažké veci. Do kódenia! ​💾​💻​ 🔗 - https://www.totaljs.com/ - https://t.me/totaljs/ - https://choosealicense.com/ - https://zed.dev/ - https://www.scaleway.com/en/ - https://fly.io/phoenix-files/elixir-and-phoenix-can-do-it-all/

    Fri, 15 Mar 2024 - 1h 22min
  • 4 - Startup popri práci: Martin Rázus (CTO Cequence.io)

    Cequence je contract lifecycle management software a Martin Rázus jeho CTO a spoluzakladateľ. S Oliverom a Danielom diskutujú o tom, ako v Cequence dokázali postaviť startup po večeroch a dostať ho do daily-job stavu. A to mu hovorili, že projekt pre enterprise zákazníkov nemôžu robiť v PHP. Kedy si uvedomil, že musí prestať byť programátor a prečo? Dozvieš sa aj, ako sa pripravujú na prechod na cloud, čo je motivácia a na čo myslieť pri korporátnych zákazníkoch. Tech stack, o ktorom budeš počuť, je DigitalOcean, Laravel, Forge, BetterStack a AWS. Martin má bohatú históriu, čo sa týka praxe na veľkých software projektoch no aj v startupoch. Hovorí, že pre profesionálny rozvoj je dôležitý tím, do ktorého sa dostanete, ale aj uvedomenie si, kedy potrebujete odísť. Martin chcel vždy vymyslieť vlastný startup a nakoniec prišiel na to, že idea nemusí byť jeho vlastná a že môže byť aj celkom "nudná". Tiež sa môžeš dozvedieť, prečo je dôležitá komunita a či bude ďalší WebElement.

    Thu, 15 Feb 2024 - 1h 08min
  • 3 - Cesta obra GymBeam: Peter Urban (ex-CTO GymBeam)

    V prvej epizóde podcastu 0101 nás navštívil Peter Urban,bývalý CTO e-commerce tigra GymBeam. Peter zdieľa svoje skúsenosti s vedením technickej časti rýchlo rastúcej spoločnosti. Krátko hovorí o tom ako prišiel do GymBeamu a ceste na post CTO. Hovorí o komponentoch mixu riešenia GymBeam v online, v logistike, ale aj podporných riešení a systémov cez platformu Magento, Odoo až po Node.js / Typescript aplikácie a serverless prístup. Peter zdôrazňuje význam agilného prístupu a experimentovania pri vývoji, a dôležitosť data-based rozhodovania na zlepšenie obchodných procesov. V prípade GymBeam je to Keboola a Snowflake. Epizóda ponúka pohľad lídra na to, ako technológie podporujú rast a efektivitu vo veľkej e-commerce značke. Poznamka: Ospravedlňujeme sa za miestami horšiu kvalitu nahrávky, v ďalších epizódach sa zlepšujeme aj v technickom zabezpečení nahrávky.

    Tue, 19 Dec 2023 - 1h 26min
  • 2 - Matej "Juffalow" Jelluš z Kontentina - Ako sa mení rola CTO v startupe

    Ako vybrať poskytovateľa infraštruktúry pre startup s globálnou ambíciou? Čo sú aspekty rozhodovania a je cost ten hlavný? V diskusii s Matejom "Juffalow" Jellušom, Danielom a Oliverom sa dozvieš nielen to. Ako robiť hiring a že je dôležitý dobrý hiring experience aj pre kandidátov. Hiring India, Vietnam a Nigéria. Čím je zaujímavá rola v CTO v startupe, ako sa mení v čase, čo sú témy ktoré rieši a ako sa k nej Juff dostal. Kedy dať výpoveď pre vlastný startup, čo je vôbec dôvod že sa púšťať do vlastných projektov a ako ich deriskovať. A samozrejme si vypočuješ aj aký stack Kontentino beží, ako fungujú procesne a čo je dôvod že Matej má blog a aktívny github. Zrozumiteľne a neformálne o technológiach v biznise.

    Tue, 19 Dec 2023 - 1h 09min
Show More Episodes