Filtrar por género

Český rozhlas - Věda

Český rozhlas - Věda

Český rozhlas

Pro fanoušky vědeckých objevů a technických zajímavostí.

Všechno z tématu Věda můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz.

2221 - Věda Plus: Schizofrenii je potřeba diagnostikovat co nejdřív od prvních projevů, ideálně do půl roku
0:00 / 0:00
1x
  • 2221 - Věda Plus: Schizofrenii je potřeba diagnostikovat co nejdřív od prvních projevů, ideálně do půl roku

    Ukázala to nová studie Národního ústavu duševního zdraví. Jak dokáže včasná léčba pacientů ovlivnit další rozvoj tohoto onemocnění? - Západočeská univerzita v Plzni oslavila 20 let existence fakulty umění a designu Ladislava Sutnara. Připomeneme si genezi jejího vzniku. - Studenti z obuvnického ateliéru ve Zlíně vytvořili unikátní obuv s podrážkami z 3D tiskárny. Jejich projekt sklízí ohlasy i v zahraničí - teď se chystají na výstavu do německého Erfurtu. Moderuje Renata Kropáčková.

    Fri, 03 May 2024 - 25min
  • 2220 - Online Plus: EU vyšetřuje firmu Meta. Prý nedostatečně omezuje šíření podvodných reklam a dezinformací

    Evropská komise otevřela oficiální řízení s firmou Meta. Podezírá ji například z toho, že na svých sítích nedostatečně omezuje šíření podvodných reklam a dezinformačních kampaní. Je problém nahlásit podvodnou reklamu na jejích sociálních sítích ve srovnání s jinými online platformami? A přeceňuje se vliv sociálních sítí?

    Fri, 03 May 2024 - 23min
  • 2219 - Věda Plus: Více než devět a půl miliardy korun získali naši vědci z Evropské unie

    Zároveň se stále častěji prosazují na poli tzv. excelentní vědy. Jak je na tom česká věda ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské Unie? - Evropská unie chce jít cestou snižování odpadu a opakovaného použití některých obalů. Jak to bude chtít naplnit Česko? - Míra ohrožení pylem je dnes podle Českého hydrometeorologického ústavu vysoká. Jak si dokáže medicína s pylovými alergiemi v současnosti poradit?

    Thu, 02 May 2024 - 26min
  • 2218 - Magazín Experiment: Čerstvá zelenina po celý rok, úsporně a bez práce? Chytrý skleník brněnského start-upu umí zázraky

    Chtěli byste si pěstovat vlastní zeleninu, ale nemáte čas ani energii? Mohl by to vyřešit chytrý a téměř samoobslužný skleník, který vyvíjí brněnský vědec David Bažout. Jeho inovace dokáže proměnit i desítky let starou skleněnou boudičku v téměř samoobslužnou továrnu na zeleninu. Ta je navíc ekologicky šetrnější než staré skleníky a spotřebuje méně energie.

    Thu, 02 May 2024 - 04min
  • 2217 - Síťovka: Britka se živí skákáním přes švihadlo. Na sítích ji sledují milióny lidí

    Napadlo vás někdy, že skákáním přes švihadlo se dá slušně vydělávat?

    Wed, 01 May 2024 - 03min
Mostrar más episodios