Filtrar por género

Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa

Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa

Åsa Melin

Varför är det så få som pratar om klimakteriet på ett positivt och konstruktivt sätt? Visste du att de första symptomen börjar redan vid 40? I Klimakteriepodden intervjuar Åsa Melin och gäster intressanta och spännande personer som har kunskap och erfarenhet av olika aspekter av kvinnohälsa och åren kring menopaus. Avsnitten handlar om vad som händer i kroppen och psyket, varför och hur du själv kan påverka ditt mående och din hälsa på alla plan. Du får veta allt om hormoner, humörsvängningar, sexlust, relationer, kost, motion, hjärnan, tarmarna och mycket mer. Allt för att du ska känna dig stark, ha livslust, energi och en hållbar kropp. Det finns mycket okunskap och myter kring klimakteriet och kvinnligt åldrande som förtjänar att redas ut. Klimakteriepodden erbjuder allsidig kunskap och vetenskaplig fakta.




Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

339 - 333.- Klimakterierapporten 2024 med Naomi Flamholc
0:00 / 0:00
1x
  • 339 - 333.- Klimakterierapporten 2024 med Naomi Flamholc

    När över 40.000 kvinnor svarat på vilka symptom de själva upplever som värst i klimakteriet så kommer vallningar och svettningar en bra bit efter det psykiska måendet och olika former av kroppsliga förändringar. Klimakterierapporten 2024 är sammanställd av det digitala klimakterievårdföretaget Womni. Med ett nätbaserat självskattningstest har kvinnor fått rangordna och betygsätta sitt upplevda mående enligt en internationellt erkänd symptomlista. Det är ovanligt att man har ett så stort underlag i en undersökning och just därför att utfallet intressant även om kvinnorna hittat till enkäten då man troligen haft misstanke om att upplevda symptom har med klimakteriet att göra. I avsnittet får Womnis chefsläkare berätta mer om studien och vad som är extra intressant att lägga fokus på. Vi får också höra vilka symptom som kan vara svåra att bedöma och vad som händer vidare.

    Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt




    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Wed, 08 May 2024 - 44min
  • 338 - 332.- Utmattning och återhämtning med Susanna Bävertoft

    En duktig flicka gör det som förväntas av henne och lite till, hon funderar inte på vad hon egentligen längtar efter och behöver. Söker hon vård och får höra att det inte är något fel, trots yrsel och ständig huvudvärk, så är det väl bara att kämpa hårdare… Ja, många känner tyvärr igen sig i de orden och vad blir konsekvensen? Har det gått tillräckligt långt så säger till slut kroppen ifrån och utmattningen är ett faktum. I det här avsnittet får vi höra hur Susanna Bävertoft med små medvetna steg lyckats ta sig tillbaka från en utmattning och skapa en hållbar situation. Susanna är ingenjör i botten och har skolat om sig till coach och arbetar som stress- och avspänningspedagog. Vi får kunskap kring ogynnsamma tankar, hur orimliga krav påverkar oss och hur man kan ta steg mot att leva närmare sina värderingar utan att vända upp och ner på allt. Vi får lära oss mer om självmedkänsla, självreglering och olika sorters återhämtning. Kanske är det här avsnittet som ger dig förmåga att uppskatta det du har, omfamna dig själv och ta tag i det som behöver förändras i grunden.

    Läs mer på www.klimakteriepodden.se



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Wed, 01 May 2024 - 44min
  • 337 - 331.- En kraftfull fas med Sanne Gottlieb

    Sanne Gottliebs engagemang bottnar i att hon själv kom tidigt i klimakteriet och när hon långt senare fick det stöd hon behövde insåg hon hur dåligt hon mått under många år, helt i onödan. Sanne Gottlieb har många strängar på sin lyra och är nyutexaminerad sjuksköterska och aktuell med boken ”Menopause mamas”. Sanne vill göra upp med synen på att det klimakteriet är problematisk period man bara ska igenom och istället belysa det faktum att med rätt hjälp är det en kraftfull fas av varje kvinnas liv. Hon har ett hett temperament och som smittar av sig, hon har lyft debatt kring kvinnohälsa politiskt i Danmark och hon räds inte att tala klarspråk. Hon vill öka medvetenheten kring kvinnohälsa på alla plan, speciellt vikten av att förstå att klimakteriet kan börja långt innan mensen slutar och att den här biologiska processen inte ska problematiseras. Vi får också en inblick i hur vården och inställningen till hormoner ser ut i Danmark.

    Läs mer på www.klimakteriepodden.se



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Wed, 24 Apr 2024 - 42min
  • 336 - 330.- Norsk övergångsoptimism med Dr Marianne Natvik

    Marianne Natvik är allmänläkare i Norge och specialiserad på klimakteriet. Hon forskar också på hur kvinnor upplever att de behöver information och upplysning kring klimakteriet. Hon menar att det är viktigt med övergångsoptimism eftersom övergångsåldern inte är en undergång. Faktum är att när vi går igenom klimakteriet har vi cirka hälften kvar av livet. I avsnittet får vi veta vad som skiljer Norge och Sverige åt i kunskap, upplysning, behandling, inställning till hormoner och vad läkare, respektive kvinnor, upplever. Det är mycket som liknar vår situation i Sverige men även en hel del saker som är helt annorlunda. Vad kan man erbjuda förutom hormoner och hur ser det ut med läkarnas utbildning och tillgänglighet? Hur ser intresset för hormonbehandling ut och hur talar man om klimakteriet i Norge? Dessutom får vi veta ett bra ställe att rekrytera kvinnor till forskning är genom frisörer.

    Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Wed, 17 Apr 2024 - 46min
  • 335 - 329.- Har män östrogen med Stefan Arver

    Om östrogenet är så otroligt potent och bristen kan leda till en sådan lång rad av symptom hos kvinnor så föds tanken; hur kommer sig att män ens står på benen? Varför får män inte alla kvinnors symptom eller problem associerade med östrogenbrist? Är det tack vare testosteron så blir frågan vilka likheter och olikheter dessa hormoner har? Om testosteronet skyddar män så de slipper ledvärk, hjärndimma, torra slemhinnor i ögon och näsa, inte blir bensköra eller lika lätt får autoimmuna sjukdomar, då borde vi kvinnor kunna bli avhjälpta av testosteron lika bra som östrogen... och tvärtom. Eller? Detta resonemang ska Åsa Melin försöka reda klarhet i tillsammans med docent Stefan Arver, överläkare i andrologi och sexualmedicin. Avsnittet bjuder på komplexa resonemang där livsstil och existentiella frågor blandas med fakta. Det visar sig att män visst är beroende av östrogen, att nattsvettningar är könsneutralt och vi är känsliga för förändringar vare sig vi är kvinnor eller män.

    Läs mer på www.klimakteriepodden.se



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Wed, 10 Apr 2024 - 45min
Mostrar más episodios