Filtrar por género

Op je Gezondheid

Op je Gezondheid

NPO Luister / HUMAN

Hoe maakbaar is je gezondheid? En wat klopt er van gezondheidsclaims van influencers, coaches en merken? De 20-delige podcastserie Op je Gezondheid onderzoekt de zin en onzin van onze gezondheid. Samen met wetenschappers, dokters en andere experts, scheiden presentator, schrijfster en kok Nadia Zerouali en journalist Elsie Vermeer feiten van fictie. Iedere week laten zij zien hoe nieuwe kennis je leven, en vooral je gezondheid, positief kan beïnvloeden.

20 - #19 - Chip in je hoofd
0:00 / 0:00
1x
  • 20 - #19 - Chip in je hoofd

    Elon Musks bedrijf Neuralink plaatste eerder dit jaar een chip in het hoofd van een verlamde man, die daardoor weer een potje schaak kan spelen. Dit soort hersenimplantaten worden steeds vaker gebruikt om de gezondheid te verbeteren en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Hersenwetenschapper Nick Ramsey was in 2015 de eerste wetenschapper ter wereld die een hersenimplantaat bij iemand liet aanbrengen. Nadia praat met hem over de mogelijkheden die de steeds geavanceerdere implantaten bieden. En kleven er ook risico’s aan? 
      
    Als eerste ter wereld kreeg Hanneke de Bruijne een BCI implantaat om thuis te kunnen communiceren. Ze lijdt aan de spierziekte ALS, door de implantaat kon ze jarenlang via een computer praten met haar omgeving. Elsie sprak haar dochter Margo over wat de behandeling voor haar en haar moeder heeft betekend. Lees het hele gesprek met Margo op human.nl/OpJeGezondheid

    Mon, 20 May 2024 - 41min
  • 19 - #18 - Oud, ouder, oudst

    Heeft eenzaamheid effect op de gezondheid? En wat zou het hebben van het eeuwige leven betekenen voor ons welzijn?

     

    Al eeuwenlang zijn er mensen die onsterfelijkheid nastreven. Zo dronk een Chinese keizer ooit kwik om te ontsnappen aan de dood – niet gelukt – en inmiddels zijn er al honderden mensen die zich hebben laten invriezen in de hoop ooit weer tot leven te komen. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar hoe gelukkig ben je als je wakker wordt in een wereld waarin je niemand meer kent?

    Emeritus hoogleraar Anja Machielse houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met eenzaamheid en sociaal isolement. Nadia praat met haar over ouder worden, eenzaamheid als maatschappelijk probleem en Anja’s afkeer van het blaad van ‘de vitale oudere’.

    Elsie bezoekt de tentoonstelling Living Looonger in De Studio van museum NEMO en vraagt bezoekers hoe zij oud hopen te worden.

    Mon, 13 May 2024 - 32min
  • 18 - #17 - De Overgang

    Opvliegers, stemmingswisselingen en nachtzweten: we zijn in de overgang!

    Zijn hormonen een wondermiddel tegen overgangsklachten of juist gevaarlijk voor je gezondheid? Wat is het verschil tussen de menopauze en de overgang? En is de overgang een killer voor je seksleven? Nadia praat met gynaecoloog Dorenda van Dijken over de fabels en taboes die er zijn over dit onderwerp. Dorenda werkt in het Amsterdamse OLVG en het Women’s Health Care Center en zet zich al tientallen jaren in voor vrouwen in de overgang.

     

    Elsie vergeet ook de mannen niet. Zij ging naar het Erasmus Medisch Centrum en sprak met uroloog Marij Dinkelman-Smit over de zogenaamde penopauze: bestaat die eigenlijk wel?

    Mon, 06 May 2024 - 34min
  • 17 - #16 - Slaap

    We besteden een derde van ons leven aan slaap, en dat is niet voor niets: wie goed slaapt, leeft langer én gezonder. Onderzoeker en bijzonder hoogleraar Marike Lancel schat dat een derde van de bevolking last heeft van frequente en langer aanhoudende slaapproblemen. En bij psychiatrische patiënten ligt het percentage nog hoger.

    Gelukkig heeft Lancel in haar decennia aan onderzoekservaring heel wat geleerd over wat nu echt helpt voor een betere slaap. In Op je Gezondheid deelt ze haar advies met Nadia.

    Elsie en Nina onderzoeken wat er online allemaal wordt aangeboden om beter te slapen.

    Mon, 29 Apr 2024 - 36min
  • 16 - #15 - Psychedelica als medicijn

    Psychedelica als LSD, paddo’s of ketamine zouden een gunstig effect hebben voor mensen met ADHD of depressie. Zijn het daadwerkelijk wondermiddellen voor een gezonde geest?
     
    Psychiater en onderzoeker Jolien Veraart werkt met mensen met een zware depressie en doet onderzoek naar het effect van ketamine-behandelingen. Hoewel het niet voor al haar patiënten werkt, is er een groep die ontzettend veel baat heeft bij deze behandeling. Jolien Veraart vertelt aan Nadia over het effect van psychedelica op de hersenen, de zin en onzin van microdosing en de geschiedenis van psychedelica als medicijn.
     
    Elsie ging op bezoek bij Harry Schaarman, die meedoet aan een onderzoek van Jolien Veraart. Na een hele donkere periode hielp het gebruik van esketamine hem om van zijn depressie af te komen. Op human.nl/opjegezondheid is het hele verhaal van Harry te lezen.

    Mon, 22 Apr 2024 - 37min
Mostrar más episodios