Filtrar por gênero

P1 Specialprogram

P1 Specialprogram

Sveriges Radio

Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare:

416 - En kväll om våren – om naturens magi i teknikens tid
0:00 / 0:00
1x
  • 416 - En kväll om våren – om naturens magi i teknikens tid

    Hur påverkar tidsandan och tekniken vårt förhållande till naturen? Kan den trolska förtrollningen samsas med det tekniskt exakta?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Följ med till trädgården Ulriksdal i Kivik på valborgsmässoafton. I skymningsljuset samlas vi i växthuset för att reflektera över vårens ankomst och vad en naturupplevelse egentligen är. Vi blickar bakåt och framåt och funderar kring hur tidsanda och teknik – som till exempel appar för artbestämning – påverkar vårt förhållande till naturen.

    Gäster: Ingalill Nyström, docent i kulturvård och trädgårdsinnehavare, Ulrik Alm, naturguide och Johan Wiksten, meteorolog på SMHI.

    Programledare: Anna Hanspers
    Producent: Malin Thelin
    Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.

     

    Thu, 02 May 2024 - 19min
  • 415 - Min del av världen

    Om Grängesberg och järnmalmsgruvan.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    När Rolf Eriksson flyttar till Grängesberg är det för att ta jobb i gruvan. Då är året 1968. Varje dag tar han hissen ner under jord, till en plats han börjar kalla för sin. Här tillbringar han en tredjedel av sitt liv.

    Det här är en berättelse om arbete, identitet och förändring. Om ett samhälle i Bergslagen som växer fram genom arbetet, som en förlängning av det. Och om vad som händer efter 1989, när gruvan i Grängesberg tvingas stänga. Vilken roll spelar arbetet för en människa? Och vilken betydelse har det för en ort?

    Min del av världen är en programserie om vad som händer när arbetsplatsen försvinner och människorna som står kvar.

    Medverkande i programmet: Rolf Eriksson, Marita Eriksson, Ida Isaksson, Sofie Abrahamsson, Sayed Salami, Elvira, Linnea, Lukas, Hans, Kalle, Benny och Micke.

    Reporter:Lisen Däldborg
    Producent: Fredrik Pålsson
    Ljud och form:Julia Öjbrandt
    Research: Lisen Däldborg och Måns Håkansson

    I programmet hörs klipp från Sveriges Radio, TV4 och SVT.

    Programmet produceras av Umami produktion.

    Sun, 31 Dec 2023 - 49min
  • 414 - De utsatta husen i Göinge

    Hör reportaget om de skånska orternas utmaningar med segregation och trasiga hus som ingen vill bo i.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Östra Göinges små samhällen i Skåne tampas med socioekonomiska utmaningar. Otryggheten ökar, flera hus är förfallna och arbetslösheten är hög.

    Borde dessa orters miljonprogramprojekt rivas, varför förfaller de vackra gamla trähusen och är kanske just de gamla husen glesbygdens räddning?

    Följ med Ekots reporter Katarina Gunnarsson på en resa genom Hanaskog, Glimåkra och Simontorp i Östra Göinge.

    Mon, 01 Apr 2024 - 40min
  • 413 - P1 Specialprogram Om landsbygden 2024-04-01 kl. 06.00

    Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Mon, 01 Apr 2024 - 40min
  • 412 - En romsk professor i amerikanska Södern - vem är Ian Hancock?

    I 50 år har han forskat om och skrivit romernas historia: om förintelsen och slaveriet. Hans romska bibliotek är världens största. Men var ska det hamna nu? Följ med hem till Ian Hancock i Texas.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    -Han är ju den första internationellt kända, romska akademiska rösten och intellektuella rösten i det offentliga samtalet. 

    Det säger Jan Selling, professor vid Institutionen för romska studier vid Södertörns högskola om Ian Hancock.

    -Han var inte först med att ta upp den romska förintelsen. Han var inte heller riktigt först med att ta upp antiziganismen, men att skapa det här sammanhanget i en berättelse om romsk frigörelse, det var banbrytande, säger Jan Selling. 

    Ian Hancock föddes i London 1942, mitt under brinnande världskrig. Hans romska familj hade på hans pappas sida rötterna i Ungern. Många av släktingarna bodde fortfarande i vagnar, men reste inte runt.

    Hans pappa var resande försäljare av läskpapper och hans mamma skötte familjen. Han fick tidigt lära sig att ligga lågt med sitt romska arv, berättar han för reporter Agnes Lakatos från Sveriges Radios romska redaktion, Radio Romano, när hon besöker honom i hans hem utanför Austin, Texas.

    -Just keep quiet about it. Absolutely. Don’t tell anybody what you are.

    På samma gata som familjen Hancock i London bodde några judar som överlevt Förintelsen. De berättade om romerna i koncentrationslägren, vilket väckte unge Ians nyfikenhet på sitt eget ursprung.

    Hans stora intresse för språk gjorde att han så småningom fick möjlighet till högre utbildning, vid University of London. Där fick han också rådet att inte vara öppen med att han är rom.

    -You wouldn’t be taken seriously if you call yourself a Gypsy.

    Efter sin doktorsavhandling inom lingvistik i London, erbjöds han en plats vid University of Texas i Austin. Där forskade han och undervisade som lingvist i 46 år och skrev mer än 450 böcker och vetenskapliga artiklar.

    Men det dröjde länge innan han började forska om romernas språk och historia och uttala sig i romska frågor. För även i USA uppmanades han att dölja sin etnicitet. Idag är han en stark romsk röst, både inom akademin och i samhället.

    Under närmare 60 års tid som forskare har Ian Hancock också samlat på sig en enormt bibliotek med böcker på romani och böcker om romer på många språk.

    -Biblioteket är en unik källa för framtida forskning om romernas historia, säger Debbie Folaron, forskare vid universitetet i Montreol.

    Inom forskarvärlden väntar många nu spänt på vart biblioteket ska ta vägen i framtiden. I programmet får vi följa med in mellan hyllorna.

     Ett program av Agnes Lakatos

    Producent: Lotta Malmstedt

    Slutmix: Mattias Miselli

    Ett program från 2024

    Fri, 29 Mar 2024 - 41min
Mostrar mais episódios