Filtra per genere

Beurs | BNR

Beurs | BNR

BNR Nieuwsradio

Elke werkdag hoor je het belangrijkste en opvallendste beursnieuws. Van Tesla tot TomTom en van recessie tot reorganisatie. Het nieuws van vandaag, dat jou morgen verder brengt. BNR Beurs: voor de slimme belegger.

859 - 'Beleggers zijn een stel verwende kleuters'
0:00 / 0:00
1x
  • 859 - 'Beleggers zijn een stel verwende kleuters'

    Dat zegt Nico Inberg over de koersreactie op de kwartaalcijfers van ABN Amro. De bank doet volgens hem bijna alles goed, maar ging onderuit op de beurs. De winst viel flink hoger uit dan verwacht. Alleen de bank heeft minder vet op de botten dan waar beleggers op hoopten. Daardoor is er minder ruimte voor cadeautjes, zoals dividend en eigen aandeleninkoop.

    Bij Google gaat de zoekmachine op de schop. Die wordt volgepropt met AI. Leuk voor de gebruiker, maar in deze aflevering bespreken we hoe moederbedrijf Alphabet daar geld uit denkt te persen.

    Iedereen keek verder vol spanning naar het Amerikaanse inflatiecijfer. Dat zakte vorige maand naar 3,4 procent, geheel in lijn met de verwachting. Beleggers wereldwijd hopen dat een afgekoelde economie betekent dat Powell sneller dan gedacht de rente verlaagt. Laat Nico nou net een kort lijntje hebben met de Fed-baas...

    Tot slot bespreken we een strafrechtelijk onderzoek naar Boeing, de Londense beursgang van computermaker Raspberry Pi en het aandeel GameStop dat weer met beide benen op de grond staat.

     

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 15 May 2024
  • 858 - Overnamefantasie. Je vingers aflikken bij Just Eat Takeaway.

    Het was de dag van Just Eat Takeaway. Het aandeel dan, want dat werd flink ingeslagen. Allemaal omdat concurrent Delivery Hero zijn Taiwanese onderdeel verkoopt. Aandeelhouders van JET krijgen er overnamehonger van: gaat de directie nu ook hun Amerikaanse onderdeel, Grubhub, verkopen?

    Deze aflevering kijken we of die overname-fantasie terecht is. Gaat Just Eat dan eindelijk het zorgenkindje verkopen? Zorgen zijn er ook bij de certificaathouders van Triodos. Over de verkoop van hun stukken. Maar de directie heeft groot nieuws voor ze: ze gaan naar de beurs! Na ING en ABN Amro is er dan nóg een bank beursgenoteerd.

    Verder hebben we het over het bezoek van Jerome Powell aan Amsterdam en nu we het toch over de VS hebben: we bespreken de nieuwe importtarieven op Chinese elektrische auto's. Daar wordt 100 (!) procent op geheven.

    Tot slot nog een update van de totale gekte rondom GameStop, het aandeel opende 100 procent hoger. 

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Tue, 14 May 2024
  • 857 - Déjà vu: Shell & Gamestop (richting) record. Slaat koers op hol?

    Na Google en Apple krijgt ook Booking het aan de stok met Brussel. Voortaan valt Booking onder de Europese Digital Markets Act. De wet is in het leven geroepen om consumenten te beschermen tegen de macht van grote techgiganten. De Europese Unie wil dat 'poortwachters' als Booking concurrentie toelaten op hun eigen platforms. 

    Keith Gill, beter bekend als Reddit-gebruiker Roaring Kitty, is terug van weggeweest. Hij was verantwoordelijk van de beursgekte rondom GameStop, ruim twee jaar geleden. Gill plaatste op X een tekening van een gamer achter z'n bureau die voorover gebogen gaat zitten. Niemand weet wat hij daarmee bedoelt. Maar nu hij voor het het eerst in drie jaar tijd van zich laat horen, schiet het aandeel van GameStop met 110 procent omhoog! Beleggers denken dus dat hij hint op nieuwe acties.

    Verder tikt Shell een recordstand aan op de Londense beurs. Nog nooit betaalden beleggers zoveel voor een aandeel Shell. En presidentskandidaat Donald Trump deelt verbale tikken uit aan wind-energiebedrijven. 

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Mon, 13 May 2024
  • 856 - Beursweek | Microsoft vuurt op verdienmodel van Apple & Google

    Met dank aan een nieuwe Europese wet kan Microsoft achter de miljarden van Apple én Google aan. Die twee hebben nu nog de markt voor mobiele spelletjes in handen, maar Microsoft mag voortaan ook zijn eigen online winkel openen. Voortaan kunnen ontwikkelaars daar hun games aanbieden en klanten ze kopen. Een nachtmerrie voor Apple en Google: zij controleren een markt waar 90 miljard dollar in om gaat.

    Kan Apple deze nieuwe klap hebben? Het bedrijf kampt met tegenvallende iPhone verkopen en is nog steeds op zoek naar een nieuwe innovatie. Ondertussen moet het bedrijf het hebben van abonnementsmodellen en inkomsten uit hun Appstore, waar Microsoft nu dus de aanval op opent.

    Wat we verder bespreken: de beloning van Aegon-baas Lard Friese. De verzekeraar koos voor Bermuda en grijpt die verhuizing nu aan om het beloningsbeleid voor de directie op de schop te gooien. Daardoor kan Friese de komende jaren 30 miljoen euro verdienen. Een beloning op steroïden, zegt de VEB.

    Verder hoor je meer over de flinke order die Besi binnenhaalde en een vijandig overnamebod in de Spaanse bankensector.

    En, we praten je helemaal bij over de opvolger van Warren Buffett, over alle cadeautjes die bedrijven uitdelen en bereiden we je voor op de volgende beursweek.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Fri, 10 May 2024
  • 855 - En daar gaat het record...

    De AEX raakte het record misschien wel net kwijt, maar bij de cijfers van Ahold Delhaize en bij bierbrouwer AB Inbev trokken beleggers gewoon de champagne open.
    Bij AB Inbev waren de cijfers beter dan verwacht. De omzet steeg, ook al werd er minder bier verkocht. De brouwer wist met prijsverhogingen en het verkopen van premiumbiertjes de inkomsten op te krikken.

    Ook Ahold kreeg de goedkeuring van beleggers, na toch wat afnemende kwartaalcijfers. Het boekte een lagere winst dan een jaar geleden. Maar de marges in Europa lijken zich toch weer wat op te rekken. Vooral in België lijken de problemen voorbij. Daar had Ahold het aan de stok met de vakbonden omdat het bedrijf hun Delhaize-winkels over liet nemen door zelfstandige ondernemers. Dat lijkt vooralsnog een goede keuze, want de inkomsten van die winkels zijn veelbelovend, zegt de topman.

    En Tesla staat weer eens in de schijnwerpers. De autobouwer wordt in de VS onderzocht omdat het klanten en aandeelhouders zou hebben misleid. Het gaat dan om de auto-pilot functie. Topman Elon Musk heeft misschien te vaak beloofd dat die zelfrijdende functie 'just around the corner' was.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 08 May 2024
Mostra altri episodi