Filtra per genere

Host Lucie Výborné

Host Lucie Výborné

Český rozhlas

Rozhovory Lucie Výborné. Zajímavé osobnosti mluví o věcech, jimž rozumějí. Své dotazy pokládejte přes formulář na webu.

Všechny díly podcastu Host Lucie Výborné můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz.

2619 - Sousedík byl velikán, jakého jsme v dějinách neměli. Měl v sobě kus Edisona i Tesly, vypráví expert
0:00 / 0:00
1x
  • 2619 - Sousedík byl velikán, jakého jsme v dějinách neměli. Měl v sobě kus Edisona i Tesly, vypráví expert

    Ve Vsetíně je v pátek 3. května na nádraží velká sláva. Po dvou letech prací tam otevírají nové nádraží a přijede i historická Slovenská strela, jejímž autorem je Josef Sousedík, významný český elektrotechnik a vynálezce, zakladatel elektrotechnické továrny ve Vsetíně, komunální politik, humanista a vlastenec. Na vsetínském nádraží očekává příjezd Slovenské strely také Jiří Kohutka, elektrotechnik a spoluautor knihy o Josefu Sousedíkovi.

    Fri, 03 May 2024 - 26min
  • 2618 - Reality show jsou jako pohádky, ty máme všichni rádi, směje se kreativní producentka Utajeného šéfa

    Lucie Matějíčka Sehnalová je televizní režisérka a kreativní producentka. Stojí za úspěchem reality show Utajený šéf, jež dosahuje sledovanosti milionu diváků. „Utajený šéf pomáhá vedoucím nahlédnout na práci z jiného úhlu, pomáhá zlepšovat pracovní prostředí pro zaměstnance,“ popisuje efekt, který kromě zábavy show má. Co stojí za úspěchem jejích projektů? Poslechněte si celý rozhovor.

    Thu, 02 May 2024 - 24min
  • 2617 - Vadí mi, že z celé Máchovy životní pouti se vytrhává jen erotično, konstatuje badatelka

    „Máchův Máj ve své době nebyl pochopen, je to jako kdyby byl vržen kámen do poklidné hladiny jezera. Rozčeřil českou společnost,“ říká vypráví regionální badatelka, knihovnice a publicistka Renata Mauserová. Jak hledat příběh skutečného člověka v osudu, který známe jako romantický obraz rozervaného básníka? Poslechněte si celý rozhovor.

    Wed, 01 May 2024 - 28min
  • 2616 - Vydavatelství názor neprosazují, ale očekávají. Nechci sázet hity přes kopírák, říká Mirai Navrátil

    Label je kamarád, ne diktátor, kontruje zpěvák kapely Mirai přesvědčení, že by vydavatelství hudebníkům vnucovala, jak mají muziku dělat. Rozpoznatelný styl prý pomáhá se prosadit, na novém albu Tomodachi se však skupina rozhodla v rámci popu zaexperimentovat. „Stejně se pravidla té hry neustále mění, takže to, co fungovalo před dvěma třemi nebo pěti lety, není jistota,“ míní Mirai Navrátil. Co ho na ohlasech alba překvapilo? Poslechněte si celý rozhovor.

    Tue, 30 Apr 2024 - 25min
  • 2615 - Antibiotická rezistence roste, medikaci šijeme na míru pacienta, říká klinická farmaceutka

    Obor klinické farmacie má u nás světlou budoucnost – medikací je v dnešní době spousta a lékaři jsou odborníci především na svou oblast. „Každý pacient by měl mít svého klinického farmaceuta a jednou za čas jet na lékový servis, zda je medikace dobře poskládaná,“ vysvětluje vedoucí Oddělení klinické farmacie ÚVN v Praze, Irena Murínová, která se těší například z toho, že s klinikou spolupracuje i řada praktických lékařů.

    Mon, 29 Apr 2024 - 26min
Mostra altri episodi