Filtra per genere

SBS Serbian - СБС на српском

SBS Serbian - СБС на српском

SBS

Independent news and stories from SBS Audio, connecting you to life in Australia and Serbian-speaking Australians. - Nezavisne vesti i priče povezuju vas sa životom u Australiji i sa Australijancima koji govore srpski jezik.

7206 - Нада Таларевић: "У потрази за Мартом"
0:00 / 0:00
1x
  • 7206 - Нада Таларевић: "У потрази за Мартом"

    Списатељица Нада Таларевић из Сиднеја недавно је издала своју другу књигу, историјски трилер, под називом "У потрази за Мартом". Тим поводом смо је упитали за разговор током којег нам је рекла више о тој, али и о својој првој књизи коју је издала под називом "Софија у рату и љубави". Обе књиге су штампане и на срспком и на енглеском, а како смо сазнали, обе прате судбину повезаних ликова, мада се могу читати и као одвојене приче. Са Надом смо такође причали о томе како налази инспирацију за писање, о предстојећим пројектима и о њој лично.

    Mon, 06 May 2024 - 11min
  • 7205 - Србија: Једни против а други за EXPO 2027

    У Београду ће од 15. маја до 15. августа 2027. бити одржана међународна изложба иновативних и напредних идеја EXPO, која је због великих планираних улагања од 18 милијарди евра још пре почетка потребних радова постала тачка жучног спорења поборника и противника овог грандиозно замишљеног пројекта. Шта Србији треба и може да донесе ова манифестација, зашто је власт представља у најбољем а опозиција и део економиста у најгорем светлу, како струка тумачи значај, потенцијале, изазове, улагања, могуће економске, културне и инфраструктурне потенцијале изложбе EXPO 2027?

    Mon, 06 May 2024 - 08min
  • 7204 - Комплетно издање "Душановог законика" представљено у САНУ

    У организацији Одбора за изворе српског права Српске академије наука и уметности, представљен је један од најзначајнијих споменика српске историје, културе и идентитета и на тај начин приведен крају вишедеценијски посао издавања "Зборника рукописа Стефана Душана" , односно 27 преписа „Душановог законика“.

    Sun, 05 May 2024 - 06min
  • 7203 - "Неочекивани живот": Путовања 12 мигранткиња до успеха у Аустралији

    Ауторка Весна Цвјетићанин из Канбере објавила је у априлу збирку испреплетаних животних прича 11 својих пријатељица, пореклом са четири континента, повезујући их сопственим искуствима, надањима и страховањима на путу до трајног настањивања у Аустралији. „Неочекивани живот“ је својеврстан омаж мултикултурализму, али и љубави, ентузијазму и одрицањима досељеника.

    Sat, 04 May 2024 - 13min
  • 7202 - Апел за већу финансијску подршку бескућницима из федералног буџета

    Процењује се да више од 122.000 људи широм Аустралије сваку ноћ дочека без крова над главом. То значи да Аусталија има једну од највиших стопа бескућништва међу земљама чланицама Организације за за економску сарадњу и развој. Недавни извештај показује да никада није било теже пронаћи приступачан смештај за изнајмљивање у Аустралији ако имате ниска примања. Групе за подршку бескућницима апелују на владу да повећања финансијску подршку у федералном буџету.

    Sat, 04 May 2024 - 04min
Mostra altri episodi