Filtrar por gênero

Presa internaţională

Presa internaţională

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

1795 - Falimentul” unei legi: taxa pe lux, numai pentru palate
0:00 / 0:00
1x
  • 1795 - Falimentul” unei legi: taxa pe lux, numai pentru palate

    Amânarea aplicării taxei pe lux nu rezolvă problema. Bazele de date ale statului nu se pot interconecta, contribuabilii nu știu ce valoare de impozitare are casa lor, iar impozitul se aplică numai pentru clădiri foarte mari, pentru palate. În aceste condiții, taxa pe lux nu poate fi operațională.

    Amânarea aplicării taxei pe lux ascunde probleme grave de funcționare a statului. Opinia publică ar putea crede că amânarea aplicării impozitului special pe bunuri imobile și mobile de valoare mare, așa-numita taxă pe lux, s-a făcut din dorința de a-i proteja pe proprietarii de case sau mașini scumpe, dar realitatea este mai îngrijorătoare decât o eventuală intenție de acest fel. Amânarea arată, încă o dată, că statul român este nefuncțional.

    Iată argumentele. Concret, ministrul Marcel Boloș a spus la sfârșitul săptămânii trecute că a fost nevoie de amânarea aplicării taxei pe lux de pe 30 aprilie până pe 30 septembrie a.c., din cauza imposibilității interconectării bazelor de date de la primării cu cele ale fiscului.

    Din acest punct de vedere, nu avem o supriză. De mai bine de două decenii vorbim despre nevoia ca bazele de date ale diferitelor instituții de stat să poată fi interoperabile. Avem acum, cu ocazia taxei pe lux, încă o dată, dovada că nu s-a făcut nimic. Ministrul Boloș spune că se va ajunge la interoperabilitate atunci când cloudul guvernamental va începe să funcționeze. Vom vedea.

    Nu este, însă, doar o problemă tehnică. Mai mult este o problemă de logică. Practic, metodologia legală le cere contribuabililor să își calculeze și să declare singuri impozitul special pe bunuri de valori mari. Numai că, așa cum spune ministrul finanțelor, contribuabilii nu știu valoarea impozabilă a clădirii pe care o dețin.

    Motivul este simplu: proprietarii primesc de la autoritățile locale doar impozitul pe care îl au de plătit, nu și valoarea clădirii care ar trebui supraimpozitată. Cu alte cuvinte, contribuabilii nu știu valoarea clădirii, așa cum este calculată de primăriile localităților în care există proprietatea, și drept urmare, nu pot să își calculeze impozitul suplimentar pe care îl au de plată. Iar legea cere ca impozitul să fie calculat și declarat de proprietar și nu de autoritatea locală sau de fisc.

    Trebuie știut că metodologia pe care o folosesc primăriile în acest moment pentru a calcula valoarea de impozitare a unei clădiri este simplistă. Adică, se înmulțește suprafața locuinței cu o valoare impozabilă, se ajustează în funcție de rangul localității și de zona în care este amplasată clădirea, după care, pentru calcularea impozitului, se aplică o cotă cuprinsă între 0,08% și 0,2% din valoarea impozabilă, în funcție de decizia Consiliului local.

    Să spunem că începând cu anul viitor valoarea impozabilă va fi determinată pe baza unor studii de piață ale proprietăților imobiliare realizate de Uniunea Națională a Notarilor Publici. Ceea ce va putea schimba complet situația.

    Să luăm un exemplu cum se poate ajunge la o valoare impozabilă de 2.500.000 lei, conform actualei metodologii. Să admitem, pentru simplificarea calculului, că vila este într-un oraș mare, de rang A, dar la periferie, astfel încât coeficientul de corecție să fie unu. Având în vedere că valoarea impozabilă maximă este de 1.000 lei pe metru pătrat rezultă că, pentru a se ajunge la valoarea totală de 2,5 milioane de lei, locuința trebuie să aibă 2.500 metri pătrați. Este ridicol. Înseamnă că doar palatele se vor califica pentru a plăti taxa pe lux. Am găsit și un exemplu, în Călărași, există o clădire care are 2.500 de metri pătrați, un palat cu 58 de camere, în care funcționează Consiliul Județean și Prefectura. Dar, desigur, nu aparține unei persoane fizice, deci nu se califică pentru impozitul special.

    Să lăsăm la o parte multe alte neclarități ale legii. S-a renunțat la cumularea mai multor bunuri imobile ale aceleași persoane, nu este definit cazul coproprietarilor aceleiași clădiri, ce se întâmplă în situația vânzării-cumpărării? Cine și cât plătește impozitul special?

    Așadar, amânarea nu ajută cu nimic. Doar ne arată în ce situație ne aflăm: bazele de date nu se pot interconecta, ceea ce ne spune că spălarea de bani în zona imobiliară funcționează nestingherită și că statul, chiar și atunci când are o idee, nu o știe să o pună în practică.

    Thu, 02 May 2024
  • 1794 - Ora de Risc: Cele mai utile asigurări pentru angajatul român

    Ce tipuri de asigurări pot lua din grijile și poverile financiare precum plata ratelor, creditelor sau a studiilor pentru copii în situația pierderii locului de muncă?

    Ne spune Veronica DUȚU, Consultant Fiscal și antreprenor, UNIONCONT Expert.

    Tue, 30 Apr 2024
  • 1793 - Sebastian Burduja nu crede că este un candidat de sacrificiu

    Nu sunt un candidat de sacrificiu, spune Sebastian Burduja, pariul liberalilor pentru Primaria Capitalei. El crede ca principala problemă a Bucurestiului o reprezinta drogurile. In cele mai recente sondaje de opinie Burduja este pe locul 4 in cursa electorala. 

    Mobilizare pro palestiniană în facultățile din Franța

    În Franţa şi în particular la Paris, mobilizarea pro-palestiniană ia amploare în instituţiile de învăţământ superior. La prestigioasa Sciences-Po – Institut de studii politice – mobilizarea pro-Gaza a fost violentă, motiv pentru care preşedinta conservatoare a regiunii pariziene a decis să-şi «suspende» finanţările. La celebra universitate Sorbona, poliţia a intervenit, la cererea premierului Gabriel Attal, ca să evacueze militanţii mobilizaţi în favoarea cauzei palestiniene.

    Consiliul Europei va analiza cazul profesorilor turci expulzați în 2018 din Rep. Moldova

    Cazul expulzării profesorilor turci din R.Moldova va fi reexaminat de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei. CEDO a constatat că reținerea și expulzarea cetățenilor turci ”a fost contrară dreptului la libertate și la viața privată”.  In 2018, șapte profesori turci au fost reținuți și expulzați ilegal de pe teritoriul moldovean. Ei au fost condamnați între șapte și 12 ani de închisoare.  

    Țările G7 vor să renunțe la centralele pe cărbune până în 2035

    Miniştrii Energiei din ţările Grupului celor Şapte, cele mai dezvoltate democrații din lume, au ajuns la un acord pentru a-şi închide centralele pe cărbune până în 2035 cel târziu, un pas semnificativ in tranziţia de la combustibilii fosili către alte forme de energie.        

    Tue, 30 Apr 2024
  • 1792 - "Power of YOUth in a Democratic World", program de schimb de experiență pentru tinerii europeni

    În contextul alegerilor din 2024, implicarea tinerilor într-o democrație este esențială, iar influența lor cu atât mai importantă în construcția unei țări pe termen mediu și lung. Uniunea Europeană pune accentul pe participarea tinerilor și implicarea lor în procesele democratice, îmbrățișând astfel capacitatea lor de a cerceta și inova, în speranța unei schimbări pozitive a societății în care trăim.

    Din rezultatele unui eurobarometru dat publicității în aprilie 2024 aflăm că 49% dintre tinerii europeni (18-24 de ani) sunt interesați de alegeri. În rândul tinerilor alegători români, 1,1 milioane de persoane ar putea fi prezenți la primul scrutin electoral în luna iunie. De altfel, 2024 este anul în care balanța votanților s-a răsturnat, Autoritatea Electorală Permanentă informează că la urne sunt așteptate anul acesta 4,2 milioane de persoane cu vârste între 18 și 34 de ani, în timp ce în celelalte categorie de vârstă regăsim doar 3,9 milioane de votanți. Deci tinerii ar putea prelua puterea, asta dacă sunt conștienți de schimbările pe care le pot aduce cu un simplu vot.

    "Power of YOUth in a Democratic World", așa se numește un program de schimb de experiență pentru tineri, proiect inițiat de organizația non-guvernamentală Romanian Angel Appeal, program ce aduce în atenție o discuție despre democrație și valori europene comune, prin percepția unor tineri din cinci țări, participanți la București la un proiect Erasmus.

    Andrei Dobre, invitat în emisiunea RFI360, este parte din echipa asociației Romanian Angel Appeal, absolvent al Școlii Doctorale de Sociologie al Facultății de Sociologie și Asistența Socială, Universitatea din București, în timpul liber fiind profesor asociat, în paralel este membru în rețeaua națională de formatori a ANPCDEFP, pe programele Erasmus și Corpul European de Solidaritate.

    Tue, 30 Apr 2024
  • 1791 - Jurnalul de marți, 30 aprilie 2024, 13h00

    Jurnal de știri

    Tue, 30 Apr 2024
Mostrar mais episódios