Nach Genre filtern

Český rozhlas - Věda

Český rozhlas - Věda

Český rozhlas

Pro fanoušky vědeckých objevů a technických zajímavostí.

Všechno z tématu Věda můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz.

2233 - Síťovka: Škoda to sníst! V Japonsku se z rýže vyrábí rozkošné onigiri
0:00 / 0:00
1x
  • 2233 - Síťovka: Škoda to sníst! V Japonsku se z rýže vyrábí rozkošné onigiri

    Chtěli byste taky dostávat takové roztomilé svačinky a obědy? Co je to vlastně onigiri? A který instagramový kanál je mu věnovaný?

    Wed, 08 May 2024 - 02min
  • 2232 - Věda Plus: Víte, co je tzv. CAR-Tterapie?

    Pacientovi s akutní leukémií se odeberou bílé krvinky a po genetické úpravě se vrátí zpět do těla. Jak se tato léčba podává? - Norští epidemiologové zkoumali, jestli může očkování proti koronaviru snížit pravděpodobnost vzniku takzvaného dlouhého covidu. K čemu dospěli? A jak vážnou nemocí dlouhý covid je? - Jaké jsou přelomové novinky v diagnostice a léčbě karcinomu ovarií. Moderuje Renata Kropáčková.

    Tue, 07 May 2024 - 26min
  • 2231 - Magazín Experiment: Konce chromozomů jsou možná klíč k novému způsobu léčby rakoviny, popisuje nobelista Thomas Cech

    Za přelomové objevy o fungování RNA získal Nobelovu cenu a dědičnost zkoumá i ve svých 76 letech dál. Američan s českými předky Thomas Cech se už poněkolikáté vrátil do Brna. Tentokrát aby převzal čestný doktorát Masarykovy univerzity, ale nejen kvůli tomu. S brněnskou univerzitou totiž dlouhodobě spolupracuje.

    Tue, 07 May 2024 - 03min
  • 2230 - Věda Plus: Dvojice astronautů otestuje novou kosmickou loď Boeing Starliner

    První let s lidskou posádkou nabral velké zpoždění. Proč? - Spatřit u nás polární záři je velmi vzácné, přesto dnes v noci v Česku vidět byla a šance bude možná i v dalších dnech. - Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže v agentuře NASA. Jak chtějí restartovat družice, které přestaly fungovat? Moderuje Tomáš Pavlíček.

    Mon, 06 May 2024 - 26min
  • 2229 - Antivirus: Pachatelé používají podvržená telefonní čísla k masivnímu okrádání lidí. Jak se bránit?

    Když podvodníci volají, často předstírají cizí telefonní číslo, třeba vaší banky nebo pojišťovny. Jenže někdy volí číslo i náhodně, a mohou se trefit i do toho vašeho. Vám pak může volat podvedený člověk a chtít náhradu. Co s tím?

    Mon, 06 May 2024 - 03min
Weitere Folgen anzeigen