Filtra per genere

Vltava

Vltava

Český rozhlas

Zaměřeno na kulturu v širším slova smyslu.

9488 - Ranní úvaha: Jan Němec: Pod hladinou jazyka
0:00 / 0:00
1x
  • 9488 - Ranní úvaha: Jan Němec: Pod hladinou jazyka

    Napadlo vás někdy, že skutečnost je metaforicky strukturovaná? Chápu, že pokud máte teprve před první kávou, může to znít jako poněkud nejapná otázka. Takže na ni zkusím odpovědět sám.

    Thu, 02 May 2024 - 04min
  • 9487 - ArtCafé: Sbírat umění může každý

    Proč si do domácností věšíme i umění z hobbymarketů a prodejen s nábytkem? I na to se ptal průzkum o umění Projektu 100ks. O sběratelství, českém i zahraničním uměleckém trhu, spolupráci s umělci jako Petr Nikl, Krištof Kintera či Ester Knapová mluví s Davidem Pomahačem Jakub Svoboda. Svou tvorbu představí, i proč je dobré mít kvalitní rám obrazu zodpoví Petr Hajdyla.

    Mon, 22 Apr 2024 - 40min
  • 9486 - Mozaika: Umění jako terapie. Group Therapy v této složité době potřebujeme všichni, říká ředitelka GHMP

    Na křehkost demokracie a sílu autoritářských režimů, na terorismus a hrůzy války nebo na rozdílné postavení žen v současné Evropě, ukazuje nový výstavní projekt Galerie hlavního města Prahy. Výstava Group Therapy začala v Domě u Kamenného zvonu v Praze a my Vás jí provedeme s ředitelkou galerie a jednou z kurátorek Magdalenou Juříkovou.

    Wed, 01 May 2024 - 04min
  • 9485 - Mozaika: Malý, vysoký, tlustý i hubený. Ragby může hrát každý, říkají autoři stejnojmenné knihy

    Sdílená radost, nadšení, respekt, týmový duch a disciplína. To jsou základní hodnoty sportu, který stojí na rychlosti, síle, komplexních dovednostech a tvrdých, leč přesto férových soubojích tělo na tělo. Právě svět ragby teď prostřednictvím řady rozhovorů, esejí, uměleckých fotografií a barevných ilustrací přibližuje stejnojmenná kniha nakladatelství Labyrint.

    Wed, 01 May 2024 - 11min
  • 9484 - Vizitka: Hudebník Václav Havelka: Hrát jako předkapela je výzva, kterou mám rád

    Za sebou má další turné po Spojených státech, tentokrát s projektem, který zkoumal zvuk klimatické změny. Ta se, jak zjistil, stále zásadněji odráží v tvorbě mladých Američanů. „Nedělat kompromisy v mé vlastní autorské tvorbě, v tom pro mě byla Nirvana velkou inspirací,“ říká taky ve Vizitce autor hudby k podcastu Cobain. Ptá se Ondřej Cihlář.

    Tue, 30 Apr 2024 - 40min
Mostra altri episodi