Podcasts by Category

Studio ob 17.00

Studio ob 17.00

RTVSLO – Prvi

Vsakodnevna pogovorna radijska oddaja o aktualnih temah je zasnovana po načelu okrogle mize in edina tovrstna v slovenskem radiofonskem prostoru.

3809 - Samodržec Putin in volitve, ki to niso
0:00 / 0:00
1x
  • 3809 - Samodržec Putin in volitve, ki to niso

    Vladimir Putin ostaja ruski predsednik še nadaljnjih šest let. Tridnevno glasovanje je prineslo visoko udeležbo in pričakovane rezultate, po podatkih ruske volilne komisije je za aktualnega predsednika glasovalo več kot 87 odstotkov volivcev. V prvih izjavah je ruski predsednik napovedal, da bo Rusija postala še močnejša, da bo okrepila vojsko in vojaško operacijo v Ukrajini pripeljala do uspešnega konca. O volitvah in današnji Rusiji bomo govorili v tokratnem Studiu ob 17:00.

    Mon, 18 Mar 2024
  • 3808 - Tedenski aktualni mozaik s Katjo Arhar

    Pogajanja – to je beseda, ki najbolje označuje skupni imenovalec iztekajočega se tedna. Doma brezplodna maratonska pogajanja o plačah, stavkovnih in protestnih zahtevah uradnikov, sodnikov, kmetov. V tujini pogajanja o miru, ki bi jih svet nujno potreboval za ohranitev človečnosti. Pogajanja bodo zato tudi rdeča nit Tedenskega aktualnega mozaika. Pojasnili bomo med drugim ozadja o mediaciji med vlado in zdravniki ter načrte v zvezi z referendumom o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem. Iz sveta pa o trpljenju v Gazi in oviranju humanitarne pomoči, ruskih volitvah v senci vojne v Ukrajini ter žarku upanja na poti Bosne in Hercegovine v Evropsko unijo. Kritični pregled tedna ta teden v Studiu ob 17.00 s Katjo Arhar.

    Fri, 15 Mar 2024
  • 3807 - 14. marec - Dan matematike

    14. marec po ameriškem načinu zapišemo kot 3-14. To pa je, če vmes postavimo vejico, najpogostejši približek števila pi. Navdušenci nad matematiko so zato ta dan razglasili za dan števila pi – in pit, saj se v angleščini oboje izgovori enako. V širšem smislu pa je to dan matematike in ljubiteljev te vede. Prav matematiki namenjamo tudi današnji Studio ob 17-ih.

    Thu, 14 Mar 2024
  • 3806 - Bližnjevzhodni konflikt še daleč od rešitve

    Muslimanski sveti mesec ramazan sestradanim in izčrpanim prebivalcem Gaze ni prinesel nobenega olajšanja. Še naprej se vrstijo izraelski napadi, kljub opozorilom Združenih držav Amerike se nadaljujejo tudi izraelske priprave za kopenski napad na mesto Rafa, kamor se je zatekla večina tamkajšnjih Palestincev. Kot opozarjajo poznavalci razmer, bi lahko samo iskrica zanetila ogenj v celotni bližnjevzhodni regiji. O aktualnem dogajanju na Bližnjem vzhodu, prizadevanjih za umiritev razmer in možnostih za trajnejšo rešitev spora bomo govorili v današnjem Studiu ob 17-ih. Voditelj: Blaž Ermenc

    Wed, 13 Mar 2024
  • 3805 - Slabih 11 mesecev do odprtja GO! 2025

    Slabih 11 mesecev je do odprtja Evropske prestolnice kulture GO! 2025 Nova Gorica - Gorica. 8. februarja prihodnje leto se bo na nekdanji mejni črti med obema mestoma začela otvoritvena slovesnost prve čezmejne evropske prestolnice kulture. Predvidenih je približno 400 različnih dogodkov v obeh mestih in širši regiji. EPK podpira 13 občin na Goriškem in 27 iz dežele Furlanije - Julijske krajine. Za infrastrukturne naložbe na obeh straneh meje je predvidenih 117 milijonov evrov, za programski del na slovenski strani 20 milijonov. Kaj vse se bo zgradilo oziroma prenovilo za namene EPK, kako potekajo gradbena dela na slovenski in italijanski strani? Kakšna je vloga organa Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, ki je v tem projektu ključen zaradi koordinacije čezmejnega sodelovanja? Kdo vse bo oblikoval kulturni in umetniški program, kateri dogodki bodo privabili največ obiskovalcev, kako potekajo priprave, s katerimi težavami se srečujejo izvajalci kulturnih programov? O vsem tem v Studiu ob 17-ih z Natašo Uršič. Gostje: -Mia Lorbek, vršilka dolžnosti direktorice Javnega zavoda GO!2025, -Tomaž Konrad, namestnik direktorice Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje -Samo Turel, župan novogoriške mestne občine -Stojan Pelko, programski vodja EPK

    Tue, 12 Mar 2024
Show More Episodes