Filtrar por gênero

Vltava

Vltava

Český rozhlas

Zaměřeno na kulturu v širším slova smyslu.

9519 - Mozaika: Smysl uvažování. Proč je filosofický způsob uvažování důležitý nejen v každodenním životě?
0:00 / 0:00
1x
  • 9519 - Mozaika: Smysl uvažování. Proč je filosofický způsob uvažování důležitý nejen v každodenním životě?

    Pro před prázdninami poslední z Mozaikových úvah o tom, jakou roli hraje architektura a vůbec prostředí v našem životě, se hodí rekapitulační téma. Původně jsem chtěla uvést několik inspirativních staveb z poslední doby a přidat třeba zásadní knihu o architektuře – knihy totiž považuji v ovlivňování prostředí okolo nás za neméně důležité, protože formují způsob, jakým prostředí vnímáme a jak o něm přemýšlíme.

    Fri, 10 May 2024 - 06min
  • 9518 - Mozaika: Bílá voda v Národním divadle. Oceňovaný román Kateřiny Tučkové opět na jevišti

    Roku 1950 odvlekl komunistický režim řeholnice ze svých klášterů a nasadil je na nucené práce ve fabrice v zapomenuté pohraniční vesnici nazvané Bílá Voda. Stejně nazvala i spisovatelka Kateřina Tučková svůj poslední román, ve kterém tematizuje opomíjenou kapitolu naší historie. Po brněnském Městském divadle uvede dnes Národní divadlo v Praze novou dramatizaci díla, ve kterém inscenátory nejvíce zaujalo téma víry.

    Thu, 09 May 2024 - 04min
  • 9517 - Akcent: Pražské metro slaví. Je unikátní, ale zaflákané reklamou – a to se dá změnit

    Saša Michailidis se ptá architektky pražského metra Anny Švarc a designérky, zakladatelky neziskové organizace Naše kultivovaná města a odbornice na vizuální smog Veroniky Rút. Pražské metro vyjelo poprvé před padesáti lety. Proč se v něm mění infografika? Jak by mělo vypadat prostředí metra, aby plnilo praktický účel a zároveň bylo příjemné pro cestující? A proč se zase řeší plastika Moskva – Praha ve stanici Anděl?

    Thu, 09 May 2024 - 26min
  • 9516 - Vizitka: Vizuální umělkyně Františka Gilman: Musíme doufat, že se nám podaří dotknout něčeho důležitého

    Zásadním zlomem v jejím životě byl hurikán Sandy. Před lety jí zničil v New Yorku dům, a tak se musela i s rodinnou vydat cestou nomádského života. „New York je velký rybník a ryb je tady hodně i z celého světa,“ říká ve Vizitce Renátě Spisarové o šancích se prosadit. V čem se lišila výuka na americké umělecké škole od té české a co ji i po letech stále táhne do Prahy?

    Thu, 09 May 2024 - 48min
  • 9515 - Mozaika: Kosmonauty a popeláře jsem vynechal. Od čtyř let jsem chtěl být architektem, říká David Vávra

    Architekt, herec, spisovatel a spoluzakladatel divadla Sklep – to všechno je David Vávra. Jeho rozhlasové vzpomínání teď přinášíme na Vltavě v pětidílných Osudech, které můžete slyšet také na našich stránkách nebo v aplikaci mujRozhlas. Mluví v nich třeba o studijních pobytech v Paříži a sklepáckém celoživotním stylu nebo objasňuje své architektonické směřování a přidává i vlastní básně.

    Thu, 09 May 2024 - 16min
Mostrar mais episódios