Filtrer par genre

Beurs | BNR

Beurs | BNR

BNR Nieuwsradio

Elke werkdag hoor je het belangrijkste en opvallendste beursnieuws. Van Tesla tot TomTom en van recessie tot reorganisatie. Het nieuws van vandaag, dat jou morgen verder brengt. BNR Beurs: voor de slimme belegger.

845 - Beursweek | Vergeet het hele Alphabet: het gaat om de A van AI
0:00 / 0:00
1x
  • 845 - Beursweek | Vergeet het hele Alphabet: het gaat om de A van AI

    De belangrijkste dag van de beursweek is nu, deze vrijdag. CVC Capital ging succesvol naar Beursplein 5. De grootste beursgang in jaren. En liefhebbers van tech konden reageren op de kwartaalcijfers van Snap, Microsoft en Alphabet. Alle drie deden ze het beter dan verwacht. Alphabet, eigenaar van Google, kwam zelfs met cadeautjes. Het gaat voor tientallen miljarden aan eigen aandelen inkopen én er wordt dividend uitgekeerd!

    En dat dividend, dat is bijzonder. Dat doet het bedrijf nu pas voor het eerst. Beleggers moesten even geduld hebben, want het bedrijf werd in 1998 opgericht. Deze aflevering kijken we of Alphabet door uit te delen, meer waard wordt. En bekijken we welk bedrijf zich nu mag kronen tot AI-koning. Zowel Microsoft als Alphabet claimen de troon en zeggen dat ZIJ er het beste voorstaan.

    Snap was vaak de kneus van de techbedrijven. Kwartaal op kwartaal kwam het met onvoldoendes, maar nu doet het slechtste jongetje van de klas het ineens goed! De onderneming achter Snapchat overtreft de verwachting van analisten.

    Verder praten we je bij over BasicFit. Geen tech, wel een krachtpaster die verder wil groeien. Je hoort meer over Philips en de slaapapneu-affaire en natuurlijk die beursgang van CVC Capital. Dat was dus een succes, maar is dat ook een succesverhaal op de lange termijn? 

    Tot slot hoor je welke bedrijven er volgende week met cijfers komen en waar je op moet letten. Spoiler: Apple.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Fri, 26 Apr 2024
  • 844 - Gruwelen van de kwartaalcijfers van Adyen en Meta

    De directie van Adyen trok de afgelopen maanden alles uit de kast om de zorgen bij aandeelhouders weg te nemen. Om het aandeel op te poetsen. Maar na vandaag lijkt Adyen terug bij af. Een mokerslag voor de beurskoers. Ook het aandeel Meta werd gedumpt. Daar schrikken beleggers van het gat in de hand van de ceo.

    Deze aflevering bespreken we de zorgen van aandeelhouders. Twee totaal verschillende bedrijven, maar bij beide zijn er zorgen over de toekomst. Zijn die tijden van extreme marges iets van het verleden, of kunnen ze dat ook de komende jaren herhalen? 

    Ook hoor je meer over Unilever. Dat doet het weer goed, behalve in Europa. Daar kan het alleen maar groeien door de prijzen te verhogen. Al lijkt er goed nieuws, en dat heeft te maken met duurzaamheid. Of in dit geval: het beetje bij beetje laten vallen van de duurzaamheidsdoelen.

    De kwartaalcijfers van Besi, daar staan we ook bij stil. Beleggers wisten niet helemaal of het bedrijf nu met goed of slecht nieuws kwam. 

    Tot slot nog een Amerikaanse beursgang Rubrik (een waar Microsoft geld in stopt), over de goede verkopen van Hermes én over Peter Wennink. Sinds vandaag geen ceo van ASML meer, maar nog even en we vinden hem terug in de Quote 500!

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Thu, 25 Apr 2024
  • 843 - Elon Musk kan goochelen: maakt van een verlies winst?!

    De winst halveert, de marges dalen, en voor het eerst in jaren daalt zelfs de omzet van Tesla. Maar toch weet topman Elon Musk de beleggers enthousiast te krijgen. Dat doet hij met goedkopere modellen. Het instapmodel van 25.000 dollar gaat eerder dan gedacht uit de fabriek rollen, terwijl persbureau Reuters eerder nog geruchten hoorde dat de plannen helemaal geschrapt waren. 

    Er wordt enthousiast gereageerd op de belofte van ASMI. De chipmachinemaker verhoogde bij de presentatie van de resultaten de verwachting over het lopende kwartaal, want zoals CFO Paul Verhagen het ziet trekt de chipmarkt nu al weer aan. En dat terwijl ASML juist denkt dat dit jaar nog het 'tussenjaar' voor de chips blijft. 

    En bij Heineken is het enthousiasme van korte duur. De bierbrouwer noteert voor het eerst in een jaar een goed kwartaal. 'Een bemoedigende start', vindt de CEO, maar daar blijft het ook bij. Het gaat volgens hem vanaf nu allemaal bergafwaarts, want dit groeitempo kan Heineken zeker niet de rest van het jaar volhouden.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 24 Apr 2024
  • 842 - De wereldbevolking zit op Spotify en dat levert EINDELIJK wat op!

    Spotify zet de eerste stap naar het eerste winstgevende jaar ooit. Afgelopen kwartaal bleef er onder de streep een recordwinst over van 197 miljoen euro. Netto. Toch zit er een addertje onder het gras: de winst is vooral afkomstig van kostenbesparingen en ontslagen. We bespreken hoelang Spotify dit volhoudt en of het aandeel ook volgend jaar nog kan verdubbelen.

    Inmiddels weten we het zeker: in het eerste kwartaal kelderde de iPhone-verkoop in China met bijna 20%. We bespreken of Huawei ook in de rést van de wereld zulke potten kan breken dat Apple het nakijken heeft.

    Randstad werd flink afgestraft vandaag. Net als in het hele vorige jaar dalen de omzetten en de winst. De krappe arbeidsmarkt kan de uitzendreus niet redden: de maakindustrie verslindt uitzendkrachten, maar fabrieken in Duitsland en de V.S. staan even op een lager pitje.

    Pepsico bevestigt het verhaal van Danone en Procter & Gamble. De prijzen van chips en frisdrank stijgen niet meer zo hard; sterker nog, we zien sommige verkoopvolumes al dalen. Dat voorspelt weinig goeds voor aandeelhouders van Unilever, die hun cijfers donderdag krijgen en als de dood zijn voor een stagnerende omzet.

    Tot slot bespreken we de cijfers van ASM International. De maker-van-net-iets-minder-geavanceerde-chipmachines-dan-ASML zag de marge flink stijgen en ook de orders uit China blijven binnenstromen. Toch verwacht onze gast ook voor ASM het gevreesde tussenjaar waar ASML al eerder over sprak.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Tue, 23 Apr 2024
  • 841 - ASML dreigt, ASML krijgt, ASML blijft.

    ASML heeft boos met de vuist op tafel geslagen, en krijgt er allerlei toezeggingen voor terug. Het kabinet trekt miljarden uit om de chipmachinemaker binnen de landsgrenzen te houden. Nu ligt er ook een intentieverklaring van ASML en de regio Eindhoven. ASML mag flink uitbreiden: 143 voetbalvelden aan extra fabriek en 20.000 nieuwe medewerkers. Krijgt het aandeel ook ruimte om te groeien? 

    Op de elektrische automarkt is de prijzenoorlog volledig aan het escaleren. Tesla haalt op zo ongeveer alle continenten duizenden euro's van de prijs af. Dat moet de verkoopcijfers aanjagen, want die zijn slecht. Maar het jaagt beleggers ook op de kast. 

    En bij CVC Capital Partners heerst een 'grote stappen snel thuis'-mentaliteit. De investeerder kondigde vorige week nog aan naar de Amsterdamse beurs te willen, en laat nu weten dat aanstaande vrijdag het al zo ver is. De beursgang moet minstens 1,6 miljard euro gaan opleveren. En daarmee wordt het waarschijnlijk de grootste beursgang in Amsterdam in jaren.

     

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Mon, 22 Apr 2024
Afficher plus d'épisodes