Filtra per genere

De Universiteit van Nederland Podcast

De beste wetenschappers geven antwoord op spraakmakende vragen. Zo leer je in colleges van 15 minuutjes waarom muggen altijd jou moeten hebben en hoe robots ons leven redden. Van donkere materie tot verliefdheid bij dieren: alles komt voorbij!
Deze podcast heeft een Creative Commons-licentie (CC BY). Deel onze podcast dus zo veel als je wil, maar vergeet onze naam zeker niet te vermelden.
- 447 - 434. Waarom is het Wilhelmus ons volkslied?
"Wil-hèèèl-mus- va-han Na-ha-ssouuu- we....", hoe vaak zou je ons volkslied al gezongen hebben in je leven? Maar heb je ook een idee wat je zingt en waarom nou dat ene lied ons volkslied geworden is? Sterker nog, wist je dat we zelfs een tijdlang een ander volkslied gehad hebben? Waarom dit volkslied helemaal niet populair werd en zelfs tot op de dag van vandaag omstreden is, weet historisch letterkundige dr. Lotte Jensen (Radboud Universiteit). Als klap op de vuurpijl bespreekt ze ook een recenter, niet erg succesvol, "volkslied": het Koningslied. Kijken en meezingen dus! ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 10 Aug 2022 - 13min - 446 - 433. Waarom leven niet alle moeders op een roze wolk?
Niet iedereen is helemaal in de zevende hemel na het krijgen van een kind. Hoe komt dat? Onderzoeker en vroedvrouw Roxanne Bleijenbergh (Universiteit Antwerpen) legt het uit in deze aflevering. De site waar Roxanne naar verwijst is deze: https://www.mentaalvitaal.nl/oefenen/whats-up-mama (Deze zomer delen we de beste podcasts van de Universiteit van Vlaanderen met je. Want onze zuiderburen maken prachtige afleveringen. Geniet ervan!) ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 07 Aug 2022 - 16min - 445 - 432. Waarom gaan vogels in de stad vaker vreemd?
Als je 's nachts door de stad loopt valt het je vast op dat het nooit echt donker of stil is. Vogels gaan zich daardoor anders gedragen. Maar wat heeft dat met vreemdgaan te maken? Ecoloog Wouter Halfwerk (Vrije Universiteit Amsterdam) legt het uit in dit college. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 03 Aug 2022 - 08min - 444 - 431. Wat maakt het seksleven van paddestoelen zo spectaculair?
Je hebt ongetwijfeld nog nooit gefantaseerd over het seksleven van paddenstoelen. Daar komt misschien verandering in nadat mycoloog Prof. dr. Mieke Verbeken (Universiteit Gent) heeft verteld wat er onder de grond allemaal gebeurt. (Deze zomer delen we de beste podcasts van de Universiteit van Vlaanderen met je. Want onze zuiderburen maken prachtige afleveringen. Geniet ervan!) ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 31 Jul 2022 - 17min - 443 - 430. Hoe hebben sociale media protesteren veranderd?
Ben jij lid van een vakbond of politieke actiegroep? Als je het vroeger ergens niet mee eens was, kon je je daar mooi bij aansluiten. Lekker handig, want die verzonnen ook meteen een mooie actieslogan voor je! Maar de huidige generatie doet dat toch net even wat anders. Hoe protesteren 2.0 werkt en welke rol je daar zelf bij kunt spelen, hoor je in dit college van mediawetenschapper Thomas Poell (UvA). ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 27 Jul 2022 - 14min - 442 - 429. Hebben samoerai echt bestaan?
Je hebt vast een prachtig beeld van Samoerai: heldhaftige Japanse krijgers, gedreven door een code van moed en eer, die zeer vaardig zijn met grote zwaarden. Maar hoeveel is daar echt van waar? Onze collega’s van de Universiteit van Vlaanderen doken samen met Japanoloog Andreas Niehaus (Universiteit Gent) in de geschiedenis. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 24 Jul 2022 - 19min - 441 - 428. Ligt het geheim tot eeuwige jeugd in je darmen?
De schappen van de supermarkt liggen er vol mee en elke healthinfluencer praat er wel een keer over; middeltjes met probiotica om je darmflora te verbeteren. Wat we hierover weten en hoe je nu écht je darmen gezond houdt, vertelt microbioloog Remco Kort (Vrije Universiteit) je in dit college. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 20 Jul 2022 - 12min - 440 - 427. Kun jij een sporter naar de winst juichen?
Tijdens de coronapandemie zijn veel sportwedstrijden zonder publiek gespeeld. Wat was de invloed daarvan op de sporters en op de uitslag van de wedstrijd? Filip Boen, professor aan de KU Leuven, neemt ons mee naar de wereld van de sportpsychologie en publiek. (Dit college is gemaakt door onze collega's van de Universiteit van Vlaanderen) ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 17 Jul 2022 - 15min - 439 - 426. Pourquoi spreken wij geen Duits?
Een overheid heeft de macht om alle inwoners een taal op te leggen. Vroeger kreeg je stokslagen als je op het schoolplein met je vriendjes in een andere taal sprak. Er zijn ook minder agressieve manieren om een taal succesvol te maken. Socioloog Abram de Swaan (Universiteit van Amsterdam) legt in dit college uit hoe taal groeit of juist uit de gratie raakt. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 13 Jul 2022 - 13min - 438 - 425. Hoe kun je omgaan met ADHD?
Alle Dagen Heel Druk: mensen met ADHD stuiteren door het leven. Soms kunnen medicijnen helpen, Ritalin bijvoorbeeld. Maar dat kan ook bijwerkingen hebben. Daarom gaat Annelies Verlaet (Universiteit Antwerpen) op zoek naar alternatieve oplossingen. (Deze aflevering is gemaakt door onze collega's van de Universiteit van Vlaanderen.) ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 10 Jul 2022 - 15min - 437 - 424. Hebben vrouwen en mannen een ander brein?
Er wordt weleens beweerd dat mannen en vrouwen eigenlijk hetzelfde zijn. Het zou door onze maatschappij gestimuleerd worden, dat meisjes meer met poppen spelen en jongens meer met auto's. Maar is dat wel zo? In dit college bestudeert neurowetenschapper Iris Sommer (Rijksuniversiteit Groningen, UMCG) het mannen- en vrouwenbrein. Ligt daar het antwoord voor al onze verschillen en overeenkomsten? ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show-! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 06 Jul 2022 - 12min - 436 - 423. Kan iedereen zingen?
Onderzoek toont aan dat zingen gelukkig maakt. Dan kun je het maar beter veel en vaak doen, nietwaar? Maar wat als jouw stemgeluid eerder kattengejank voortbrengt in plaats van harmonieuze melodieën? Professor Gwen Van Nuffelen (Universiteit Antwerpen) heeft zelfs dan goed nieuws voor jou! (Deze aflevering is gemaakt door onze vrienden van de Universiteit van Vlaanderen) ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 03 Jul 2022 - 13min - 435 - 422. Hoe werd er recht gesproken voordat er rechters waren?
Wie was de Mr. Frank Visser (alias de rijdende rechter) ten tijde van de Germanen? Nou, de oudste vrouw van het dorp, onder een dikke boom. Zij had alle wijsheid in pacht en mocht beslissen over ieders lot. Professor Roel Schutgens van de Radboud Universiteit laat zien hoe de rechtspraak zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 29 Jun 2022 - 10min - 434 - 421. Bestaat de perfecte mop?
Ben jij een moppentapper? Zo ja, let dan goed op. In dit college vertelt taalkundige Bert Oben (KU Leuven) of er zoiets bestaat als een perfecte grap. (De komende tijd delen we de beste podcasts van de Universiteit van Vlaanderen met je. Want onze zuiderburen maken prachtige afleveringen. Geniet ervan!) ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 26 Jun 2022 - 15min - 433 - 420. Waarom zorgt seksuele selectie voor mooie mannen met zinloze blinde darmen?
Niet alles in ons lichaam evolueert omdat het simpelweg nuttig is. Sommige kenmerken evolueren door de seksuele voorkeur van vrouwen. In dit college vertelt Roy Erkens (Maastricht University) waarom de grotere hersenen van mannen niet met intelligentie te maken hebben, maar met de smaak van vrouwen. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 22 Jun 2022 - 13min - 432 - 419. Hoe zag de oerknal eruit?
Miljarden jaren geleden ontstond het universum na de oerknal. Dan denk je misschien aan een explosie met veel licht en geluid, maar in werkelijkheid was alles pikkedonker. En dat maakt het knap lastig om te ontdekken wat er precies gebeurd is. Natuurkundige Gideon Koekoek (Maastricht University) vertelt hoe we met zwaartekrachtgolven in de toekomst misschien toch het allereerste begin kunnen vastleggen. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 19 Jun 2022 - 11min - 431 - 418. Wat zijn de religieuze argumenten tegen evolutie?
Een banaan is het ingenieuze ontwerp van God. Hij past precies in je hand, komt in een handige verpakking en hapt lekker weg.' Dit is één van de vele argumenten die mensen gebruiken om de evolutietheorie onderuit te halen. In dit college legt bioloog Roy Erkens uit waarom evolutie voor sommige mensen moeilijk te behappen is en laat hij zien dat deze groep het toch echt bij het verkeerde eind heeft. (Dit college is opgenomen in 2014) ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 15 Jun 2022 - 14min - 430 - 417. Worden vrouwen bij de dokter net zo goed geholpen als mannen?
Het mannelijk lichaam was lange tijd hét referentiekader voor de gezondheidszorg. Hoeveel last hebben vrouwen hier vandaag de dag nog van? Dat legt biomedisch wetenschapper / onderzoeker Aranka Ballering (UMC Groningen) uit in deze podcast. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 12 Jun 2022 - 11min - 429 - 416. Wat als robots slimmer worden dan wij?
I Robot, The Matrix en The Terminator: het zijn stuk voor stuk films waarin robots en technologie de wereld overnemen. Hoe realistisch is dat beeld? AI-expert Carlo van de Weijer (TU Eindhoven) legt het uit in dit college. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 08 Jun 2022 - 13min - 428 - 415. Hoe saboteert Tinder de liefde?
Ben jij op zoek naar ware liefde? Open Tinder en swipe erop los zou je zeggen! Hoewel het aanbod op de datingapps reuze is, lijkt dat helaas geen garantie voor succes. Liefdesexpert Tila Pronk (Tilburg University) legt uit hoe dit komt en hoe het beter kan. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 05 Jun 2022 - 10min - 427 - 414. Waarom hebben mannen steeds slechter zaad?
De vruchtbaarheid van mannen neemt af. Hoe kan dat? In dit college legt uroloog Marij Dinkelman-Smit (Erasmus MC) uit wat er allemaal mis kan zijn met je zaad en hoe jouw gedrag van afgelopen weekend je sperma over drie maanden beïnvloedt. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 01 Jun 2022 - 15min - 426 - 413. Waarom krijgen sommige mensen moordneigingen van smakgeluiden?
De smakgeluiden van je partner tijdens het ontbijt of de intens harde typegeluiden van je ijverige collega: voor mensen met misofonie kunnen deze dingen hun leven ontregelen. In deze aflevering legt psychiater Damiaan Denys (Amsterdam UMC) uit wat misofonie is en gelukkig ook wat je eraan kan doen. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 29 May 2022 - 16min - 425 - 412. Hoe weet je of je buren geen drugsdealers zijn?
De onder- en bovenwereld komen steeds dichter bij elkaar. Zo gebruiken criminelen steeds vaker “gewone burgers” voor het bereiken van hun doelen. Hoe dit precies zit, vertelt criminoloog Emile Kolthoff (Open Universiteit) in deze aflevering. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 25 May 2022 - 15min - 424 - 411. Waarom zou je geen onderzoek mogen doen met embryo’s die toch niet meer gebruikt worden?
Een klompje cellen, meer is een embryo niet. Maar toch zorgt dit klompje cellen al decennialang voor flinke discussies over wat je er wel en niet mee mag doen. Leer in dit college van dr. Annelien Bredenoord (UMC Utrecht) hoe je vanuit de ethiek kunt kijken naar de vraag of een embryo al telt als een mens of niet. (Dit college is opgenomen in 2016) ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 22 May 2022 - 14min - 423 - 410. Kun je in je eentje de wereld redden?
We weten het allemaal: we zouden ons wat groener moeten gedragen. Maar heeft het wel zin als jij in je eentje die biefstuk laat staan en stopt met vliegen? Jan Willem Bolderdijk (Rijksuniversiteit Groningen) vertelt dat je jouw invloed absoluut niet moet onderschatten. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show! Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 18 May 2022 - 12min - 422 - 409. Wat is autisme?
Als jij aan autisme denkt, denk je misschien gelijk aan iemand die een obsessie heeft met iets specifieks - zoals treinen - of iemand die lastig emoties herkent. Maar klopt dat beeld van autisme eigenlijk wel? In deze aflevering legt onderzoeker en universitair docent pedagogische wetenschappen Rachel Plak (Universiteit Leiden) het uit samen met ervaringsdeskundige Jasper Wagteveld. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 15 May 2022 - 15min - 421 - 408. Bladluizen planten zich in hun eentje voort, waarom doen wij dat eigenlijk niet?
Sommige organismen hebben helemaal geen partner nodig om zich voort te planten. Waarom hebben wij als mens dan wel een ander nodig? Primatoloog Jan van Hooff (Universiteit Utrecht) legt je uit waarom het meer nut heeft dan dat het alleen maar gezelliger is. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 11 May 2022 - 09min - 420 - 407 Is jouw obsessie met Britney Spears ongezond?
Of het nou gaat om Kim Kardashian, Max Verstappen of Ross en Rachel van Friends: door iemand een lange tijd te volgen, bouw je een relatie op met iemand die jij persoonlijk niet kent. Mediapsycholoog Monique Timmers (UvA) noemt dit fenomeen een parasociale relatie. In deze aflevering legt ze uit hoe deze relaties werken, hoe sociale media dit fenomeen een nieuwe dimensie hebben gegeven en wanneer jouw obsessie met een beroemdheid echt ongezond wordt. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 08 May 2022 - 14min - 419 - 406. Hoe weet een medicijn waar het heen moet?
Voor de meeste medicijnen geldt: zodra je het pilletje slikt, verspreidt de werkzame stof zich kriskras door je hele lichaam. Meestal is dat geen probleem. Maar als het op sommige plekken voor bijwerkingen zorgt, is het minder prettig. RNA-medicijnen zijn de oplossing. Roy van der Meel (TU Eindhoven) legt in dit college uit hoe dat in zijn werk gaat. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Tue, 03 May 2022 - 14min - 418 - 405. Waarom zouden alle veertigers dood moeten zijn?
Dat we nog lang na het volwassen worden van onze kinderen blijven leven, is eigenlijk een klein biologisch wonder. Fysioloog Jan Hindrik Ravesloot vertelt je in dit college waarom alle vijftigers eigenlijk allang het loodje hadden moeten leggen Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 01 May 2022 - 13min - 417 - 404. Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
In de geestelijke gezondheidszorg wordt veel met hokjes gewerkt. Zo kun je 'depressief' zijn, 'borderline' hebben of een 'angststoornis'. Volgens psychiater Jim van Os (UMC Utrecht) moeten we daar vanaf. Het is tijd dat we stoppen met die labeltjes. Gelukkig heeft hij een alternatief. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 27 Apr 2022 - 15min - 416 - 403 Hoe ontstaat dyslexie?
Vloeiend leren lezen en schrijven lijkt voor veel mensen vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Zeker niet voor mensen met dyslexie. In dit college legt neurowetenschapper Milene Bonte (Maastricht University) uit waarom. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 24 Apr 2022 - 15min - 415 - 402 Hebben influencers een slechte invloed?
Influencers zijn razend populair. Maar hebben ze nou een positieve of slechte invloed op bijvoorbeeld ons zelfbeeld en koopgedrag? Communicatiewetenschapper Emmelyn Croes (Tilburg University) vertelt je in dit college hoe het zit. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 20 Apr 2022 - 12min - 414 - 401 Hoe kunnen we sneller door de ruimte reizen?
In 1977 werd Voyager 1 de ruimte in gestuurd om de uithoeken van het heelal te verkennen. Met de techniek van toen duurt het ongeveer 75.000 jaar om een ander sterrenstelsel te bereiken, best lang dus. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan nieuwe technieken om objecten sneller te laten bewegen: zoals zonne- en laserzeilen. Wat dat zijn vertelt ruimte-ingenieur Jeannette Heiligers (TU Delft) je in dit college. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 17 Apr 2022 - 15min - 413 - 400 Waarom hebben economen zelfs verstand van de liefde?
Waarom wonen de mooiste mensen in de stad? En waarom kun je als single beter in de stad wonen dan in de provincie? Econoom Barbara Baarsma geeft antwoord. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 13 Apr 2022 - 11min - 412 - 399 Moet je nou wel of niet snoozen?
Wat doe je als je toch nog iets langer in bed wil blijven liggen? Snoozen natuurlijk. Maar is dat wel de beste manier om goed je dag te beginnen? Slaapwetenschapper Merijn van de Laar (Maastricht Universiteit) vertelt in deze aflevering of je de snoozeknop beter links kan laten liggen. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 10 Apr 2022 - 12min - 411 - 398 Hoe kan het dat je je lichaam soms kleiner of groter voelt worden?
Je ligt met griep in bed en het lijkt alsof je handen reusachtig zijn, terwijl je benen voelen als twee luciferstokjes. Daar kunnen de meeste mensen zich nog wel iets bij voorstellen. Maar wat als je bij iedere gesprekspartner een drakenkop op diens schouders ziet in plaats van een mensenhoofd? Jan Dirk Blom (Universiteit Leiden) vertelt je alles over het Alice in Wonderland-syndroom. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 06 Apr 2022 - 14min - 410 - 397 Waarom krijgt de een wel dementie en de ander niet?
Dementie hoort bij het ouder worden: maar waarom krijgt de een het wel en de ander niet? Epidemioloog Arfan Ikram (Erasmus MC) vertelt dat het niet alleen met genen te maken heeft, zoals lang werd gedacht. Uit onderzoek blijkt dat ook levensstijl invloed kan hebben op het krijgen van dementie. Hoe dat zit, hoor je in dit college. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 03 Apr 2022 - 12min - 409 - 396 Waarom plegen singles vaker zelfmoord?
Zelfmoord is doodsoorzaak nummer 1 voor mensen tussen de 15 en 49 jaar. Hoe kan dat? Zou dit mogelijk een aanwijzing kunnen zijn dat onze samenleving langzaam uit elkaar valt? En welke rol speelt jouw relatiestatus hierin? Socioloog Bart van Heerikhuizen (UvA) legt het uit. Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl , bel 113 of bel gratis 0800-0113. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 30 Mar 2022 - 14min - 408 - 395 Waarom leven arme mensen korter?
Naast een snelweg of fabriek wonen: het heeft vast niet je voorkeur. Mensenrechtenjurist Daphina Misiedjan (Erasmus Universiteit) ziet dat armere mensen veel vaker op deze ongezonde plekken wonen dan rijke mensen. Hoe dat kan en hoe we dat kunnen veranderen, hoor je in deze aflevering. Meer weten over jouw leefomgeving? Vind hier de luchtkwaliteit in jouw omgeving en hier vind je meer over geluidsoverlast in jouw buurt. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Foto Daphina door: Het Portretbureau Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 27 Mar 2022 - 13min - 407 - 394 Waarom kunnen cybercriminelen niet zonder klantenservice?
Stel je voor: je start je laptop op en ziet dat hackers hebben toegeslagen en losgeld vragen. Dat is niet alles, ze hebben een telefoonnummer achtergelaten van de klantenservice. Dat klinkt gek, maar om grof geld te verdienen, kunnen cybercriminelen niet zonder deze hulplijn. Cybercrime-expert Rolf van Wegberg (TU Delft) legt uit hoe dat zit. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 23 Mar 2022 - 14min - 406 - 393 Kunnen hackers Nederland onderwater zetten?
Onze stoplichten, sluizen, fabrieken en nog veel meer zaken worden vanaf een afstand bediend: het gaat allemaal digitaal. Dat betekent ook dat hackers in deze systemen kunnen breken. Volgens cyberexpert Bibi van den Berg (Leiden Universiteit) moeten wij ons daar beter tegen gaan beschermen. Hoe? Dat hoor je in deze aflevering. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 20 Mar 2022 - 15min - 405 - 392 Word je domdom van je tomtom?
Raak jij hopeloos verdwaald zonder GPS? Neuropsycholoog Ineke van der Ham (Universiteit Leiden) legt uit of het erg is als je niet zonder kunt. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 16 Mar 2022 - 11min - 404 - 391 Waarom kloppen jouw herinneringen soms niet?
Kun jij je dingen herinneren die nooit gebeurd zijn? Volgens rechtspsycholoog Henry Otgaar (Maastricht Universiteit) wel. Hoe dat zit, legt hij uit in deze aflevering. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Audio credits Santa Lucia, Teodoro Cottrau: https://musopen.org/music/34772-santa-lucia/#recordings Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 13 Mar 2022 - 12min - 403 - 390 Waar ging het Romeinse Rijk aan ten onder?
Er zijn een paar rare theorieën: de Romeinen gingen ten onder aan loodvergiftiging, ze dronken te veel wijn, of zaten veel te veel in bad. Classicus Fik Meijer (UvA) denkt er anders over, en legt uit wat hij denkt dat de ware redenen zijn achter de neerval van het Romeinse rijk. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 09 Mar 2022 - 16min - 402 - 389 Hoe ver mag je gaan als undercoveragent?
Vrienden worden met een moordenaar, of zaken doen met een drugsdealer. Het klinkt als een goede manier om dichtbij een crimineel te komen. Hoe ver mag je gaan als undercoveragent? In dit college geeft strafrechtdeskundige Sven Brinkhoff (Open Universiteit) antwoord op deze vraag.\ ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 06 Mar 2022 - 15min - 401 - 388 Krijgen we kieuwen als de aarde ineens onder water loopt?
Evolutie: je weet vast wat het is. Maar weet je ook precies hoe het werkt? In dit college geeft bioloog Roy Erkens (Maastricht Universiteit) je een spoedcollege over waarom wij duimen hebben en vissen kieuwen. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 02 Mar 2022 - 14min - 400 - 387 Hoe kan je ongemerkt een hartaanval hebben?
Een hartaanval wordt vaak omschreven als een acute drukkende pijn op de borst. Toch kan het ook anders. Sterker nog, je kunt een hartaanval krijgen zonder dat je het doorhebt. In dit college legt epidemioloog Hester den Ruijter (UMC Utrecht) uit hoe. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 27 Feb 2022 - 13min - 399 - 386 Hoe werkt een zwarte doos?
Zodra een vliegtuig neerstort, wordt er direct naar de zwarte doos gezocht. In deze aflevering vertelt luchtvaartexpert Joris Melkert (TU Delft) wat er allemaal in deze zwarte doos zit en hoe het precies kan vertellen waarom een vliegtuig is neergestort. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 23 Feb 2022 - 15min - 398 - 385 Bestaat helderziendheid?
Is helderziendheid bloedserieus of flauwekul? Neurowetenschapper Jacob Jolij (Rijksuniversiteit Groningen) onderzoekt dit paranormale verschijnsel en vertelt welke vreemde resultaten hij tegenkomt in zijn lab. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 20 Feb 2022 - 15min - 397 - 384 Hoe kunnen computers je anders laten denken?
Robots die discrimineren of computers die iemand onterecht als fraudeur bestempelen. Is een toekomst met kunstmatige intelligentie wel zo rooskleurig? Neuro-informaticus Sennay Ghebreab (Universiteit van Amsterdam) stelt je in deze aflevering gerust: er zitten ook hele positieve kanten aan AI. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicebericht achter op onze Vriend van de Show-pagina! 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 16 Feb 2022 - 15min - 396 - 383 Helpt LSD tegen depressie?
LSD en andere psychedelica klinken vaak gevaarlijk, maar kunnen ze helpen tegen depressies en angststoornissen? Volgens neurowetenschapper Michiel van Elk (Leiden Universiteit) is dat in ieder geval het onderzoeken waard: moeten we radicaal anders gaan kijken naar psychedelica? 📚 Meer weten over dit onderwerp? Vind hier het boek van Michiel. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 13 Feb 2022 - 15min - 395 - 382 Waarom kost jouw spijkerbroek 8000 liter water?
Hij is comfortabel, bijna niet stuk te krijgen en gaat lang mee: de spijkerbroek. Klinkt hartstikke duurzaam, maar je spijkerbroek slurpt liters water voordat hij bij jou in de kast ligt. Waterbeheeronderzoeker Rick Hogeboom (Universiteit Twente) legt uit waarom. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 09 Feb 2022 - 13min - 394 - 381 Hoe kan virtual reality crimineel gedrag verminderen?
Stel: je maakt constant de verkeerde keuzes. Hoe zorg je ervoor dat je niet opnieuw in de fout gaat? Neuropsycholoog Liza Cornet (Universiteit Leiden) vertelt hoe virtual reality hierbij kan helpen. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 06 Feb 2022 - 14min - 393 - 380 Is de Iphone de nieuwe Messias?
Nederland wordt steeds minder religieus, maar volgens antropoloog Michiel van Well (Maastricht University) verdwijnt religie niet uit onze maatschappij: het verschijnt alleen in een andere gedaante, namelijk in de vorm van technologie. Hebben we Jezus ingeruild voor onze smartphone? ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 02 Feb 2022 - 13min - 392 - 379 Is het nou patat of friet?
Het is goudgeel, knapperig en heerlijk met mayonaise. Maar hoe noem je het? Patat of friet? Taal- en cultuuronderzoeker Jos Swanenberg (Tilburg University) legt het uit. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 30 Jan 2022 - 10min - 391 - 378 Waarom willen bedrijven ineens de wereld redden?
"Zonder kinderarbeid", "Goed voor de planeet", "Eerlijke prijs". Commerciële bedrijven willen je steeds vaker laten denken dat ze goed voor de wereld zijn. Moet je ze geloven? Econoom Karen Maas (Open Universiteit / Erasmus Universiteit Rotterdam) legt het uit. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 26 Jan 2022 - 15min - 390 - 377 Hoe maak je natuur?
Heel zuinig op onze natuur zijn we de afgelopen jaren niet geweest. Gelukkig kun je "kapotte" natuur ook weer herstellen. Hoe doe je dat? Landschapsecoloog Wieteke Willemen (Universiteit Twente) legt het uit. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 23 Jan 2022 - 12min - 389 - 376. Wat is gezonder: verse groente of groente uit de vriezer?
Je intuïtie zou misschien zeggen dat je groente altijd vers moet kopen in plaats van ingevroren of uit blik. In dit college legt voedselwetenschapper Matthijs Dekker (Universiteit Wageningen) uit of dit waar is. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 19 Jan 2022 - 14min - 388 - 375 Waarom doet ongesteld zijn pijn?
Menstruatie is geen pretje. Althans voor de meesten. In dit college vertelt gynaecoloog Bertho Nieboer (Radboudumc) alles over waarom ongesteld zijn pijn doet. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 16 Jan 2022 - 13min - 387 - 374 Waar heeft zelfs de wetenschap geen verklaring voor?
Wetenschap is ontzettend handig om ons objectieve antwoorden te geven op belangrijke vragen. Maar niet álle vragen kunnen beantwoord worden door ‘de wetenschap’. Welke kwesties dat zijn vertelt filosoof Herman de Regt (Universiteit Tilburg) in dit college. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 12 Jan 2022 - 13min - 386 - 373 Wat is donkere materie?
We kunnen het niet zien, maar we denken wel dat het bestaat: donkere materie, het grote geheim in het universum. In deze aflevering vertelt natuurkundige en filosoof Jaco de Swart (Universiteit van Amsterdam) je alles wat je moet weten over donkere materie. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 09 Jan 2022 - 12min - 385 - 372 Waarom moet je een puist niet uitknijpen?
Balen: een rode dikke pukkel midden op je gezicht. Net nu je vanavond dat feest of die date hebt. Die puist wil je waarschijnlijk graag uitknijpen. In dit college legt dermatoloog Elodie Mendels (Erasmus MC) uit waarom je er toch beter vanaf kunt blijven. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 05 Jan 2022 - 09min - 384 - 371 Is China straks de baas van de wereld?
China is bezig met een grote economische groei en wordt een steeds belangrijkere speler op het wereldtoneel. Maar hoe belangrijk precies? In dit college vertelt sinoloog Rogier Creemers (Universiteit Leiden) of China in de toekomst de toko gaat runnen. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 02 Jan 2022 - 12min - 383 - 370 Moeten dieren grondrechten krijgen?
Kun je je voorstellen dat je ouders je zomaar verkopen als ze je zat zijn? Of dat je in een kooi wordt gestopt als toeristische attractie? Als mens worden we gelukkig goed beschermd, maar dieren hebben geen grondrechten. Is dat terecht? In dit college bespreekt rechtsfilosoof Janneke Vink (Open Universiteit) die vraag. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 29 Dec 2021 - 16min - 382 - 369 Val je af door koud te douchen?
Gezond eten en meer sporten kennen we inmiddels wel als een goede strategie om af te vallen. Maar volgens internist en onderzoeker Mariëtte Boon (LUMC) hoort jezelf blootstellen aan kou ook in dit rijtje thuis. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 26 Dec 2021 - 13min - 381 - 368 Waarom kan jouw partner niet dansen?
Sta je op de dansvloer met je nieuwe geliefde, blijkt ie totaal niet te kunnen dansen. Hoe kan dat? Met behulp van verschillende testjes krijgen jij en je partner antwoord op deze belangrijke vragen van cognitief neurowetenschapper Fleur Bouwer (Universiteit van Amsterdam). Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 22 Dec 2021 - 16min - 380 - 367 Krijg je grijze haren van stress?
Dat stress ongezond is, weet je vast wel. Maar word je er ook sneller oud van? In dit college vertelt psycholoog Marieke Tollenaar (Universiteit Leiden) dat teveel stress niet heel bevorderlijk is voor je jeugdige uitstraling. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 19 Dec 2021 - 12min - 379 - 366 Wat is het quantuminternet?
Hoe ziet het internet van de toekomst eruit? Sophie Hermans (TU Delft ) vertelt je alles wat je moet weten over het quantuminternet. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 15 Dec 2021 - 12min - 378 - 365 Waarom regen jij kletsnat terwijl het niet zou regenen?
Het weer voorspellen; soms krijg je het idee dat je beter in een glazen bol kan kijken. Hoe kan het dat het weerbericht er zo vaak naast zit? Wolken zijn de grote boosdoeners, volgens weerwetenschapper én wolkenliefhebber Stephan de Roode (TU Delft). Hoe dat zit, legt hij uit in deze aflevering. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 12 Dec 2021 - 11min - 377 - 364 Word je een beter mens door naar Lowlands te gaan?
Van de oude Grieken tot aan Woodstock: festivals zijn al eeuwenoud. Waarom hechten wij zoveel waarde aan even ontsnappen uit de samenleving? Om daar antwoord op te geven, neemt cultuurhistoricus Floris Meens (Radboud Universiteit) je mee op reis door de geschiedenis van festivals. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 08 Dec 2021 - 13min - 376 - 363 Bestaat Sinterklaas? En wat heeft dat met vrije wil te maken?
In dit college neemt filosoof Bas Haring (Universiteit Leiden) onze goedheiligman onder de loep. Bestaat hij nu wel of niet? En wat heeft dat precies met het bestaan van vrije wil te maken? ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 05 Dec 2021 - 09min - 375 - 362 Hoe komt het dat een liedje in je hoofd blijft hangen?
Dat ene liedje dat de hele dag in je hoofd blijft hangen; muziekproducenten kunnen het zich niet beter wensen. Muziekwetenschapper Henkjan Honing vertelt je in deze aflevering wat de ingrediënten zijn voor het maken van een hit. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 01 Dec 2021 - 10min - 374 - 361 Waarom voelen sommige mensen altijd pijn?
Iedereen heeft wel eens pijn, maar wat als die pijn nooit meer weggaat? In dit college legt moleculair bioloog Hanneke Willemen (UMC Utrecht) uit wat pijn is en waarom bij twintig procent van de Nederlanders de pijn niet meer weggaat. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 28 Nov 2021 - 12min - 373 - 360 Kunnen we leven op Mars?
Als we de planeet Mars willen begrijpen, hoeven we volgens aardwetenschapper Sebastiaan de Vet (Universiteit van Amsterdam) helemaal niet ver te zoeken. In dit college legt hij uit waarom we genoeg van deze planeet kunnen leren door naar IJsland te kijken. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 24 Nov 2021 - 13min - 372 - 359 Valt het internet nog te redden?
Het internet leek zo’n leuk idee: het zou mensen met elkaar verbinden. Maar naast kattenfilmpjes is het internet ook een plek geworden van datadiefstal en polariserende algoritmen. Volgens cultuursocioloog Siri Beerends (Universiteit Twente) kun je niet alleen Google en Facebook daar de schuld van geven. Maar wie wel? Ze vertelt het je in dit college. 💡Dit college is opgenomen tijdens het Betweter Festival, georganiseerd door de Universiteit Utrecht. Meer weten? Bezoek hun website hier. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 21 Nov 2021 - 09min - 371 - 358 Is het goed voor de democratie als jij meer inspraak krijgt?Wed, 17 Nov 2021 - 14min
- 370 - 357 Waren de Middeleeuwen echt zo ruk?
Als het over de Middeleeuwen gaat, denk je al gauw aan mensen die tot aan de knieën in de modder staan en die zich twee keer per jaar wasten. In dit college vertelt kunsthistoricus Sanne Frequin (Universiteit Utrecht) dat ‘The Dark Ages’ meer credits verdienen dan ze nu krijgen. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 14 Nov 2021 - 13min - 369 - 356 Sinds wanneer voelen wij ons Nederlander?
Misschien sta je er nooit bij stil, maar ooit is Nederland ontstaan en zijn we ons Nederlander gaan voelen. Maar vanaf wanneer is dat proces eigenlijk begonnen? Op die vraag geeft historisch letterkundige Lotte Jensen (Radboud Universiteit) je in dit college een antwoord. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 10 Nov 2021 - 14min - 368 - 355 Hoe beïnvloeden sociale media onze politieke keuzes?
Jouw gedrag op sociale media bepaalt voor een groot deel wat je te zien krijgt op je tijdlijn. Hoe heeft dit invloed op wie jij stemt tijdens de volgende verkiezingen? Communicatiewetenschapper Brahim Zarouali (Universiteit van Amsterdam) legt het uit. 💡Dit college is opgenomen tijdens het Betweter Festival, georganiseerd door de Universiteit Utrecht. Meer weten? Bezoek hun website hier. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085. 👫Word Vriend van de Show. Voor maar 2,50 per maand kun je ons al steunen. Met jouw hulp kunnen wij twee keer per week een podcastaflevering blijven uitbrengen, zodat iedereen kan blijven leren van de leukste wetenschappers van Nederland. Dus waar wacht je nog op: word lid van de nieuwsgierigste vriendengroep van Nederland. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 07 Nov 2021 - 09min - 367 - 354 Ga je harder werken als je meer geld krijgt?Wed, 03 Nov 2021 - 15min
- 366 - 353 Waarom gaan we door stress slecht eten?Sun, 31 Oct 2021 - 13min
- 365 - 352 Waarom is iemand met humor zo woest aantrekkelijk?Wed, 27 Oct 2021 - 12min
- 364 - 351 Gaat het coronavirus ooit nog weg?Sun, 24 Oct 2021 - 13min
- 363 - 350 Staat Nederland straks vol met brandnetels?Wed, 20 Oct 2021 - 14min
- 362 - 349 Waarom is een dood kind in Amerika meer waard dan in Nederland?Sun, 17 Oct 2021 - 16min
- 361 - 348 Waarom dragen jongens geen roze nagellak?Wed, 13 Oct 2021 - 15min
- 360 - 347 Hoe zag de eerste terrorist op Nederlandse bodem eruit?Sun, 10 Oct 2021 - 17min
- 358 - 346 Mag je jouw kat fluorescerend maken puur voor de lol?Wed, 06 Oct 2021 - 16min
- 357 - 345 Waarom hebben we straks allemaal meerdere chronische ziektes?Sun, 03 Oct 2021 - 11min
- 356 - 344 Hoe kan iemand na een bekentenis van seksueel misbruik toch vrijuit gaan?Wed, 29 Sep 2021 - 11min
- 355 - Word je ongelukkig van sociale media?Tue, 28 Sep 2021 - 23min
- 354 - 343 Kunnen mensen met een grote neus beter liegen?Sun, 26 Sep 2021 - 12min
- 353 - 342 Hoe hebben wij de fiets gejat van de Britten?Wed, 22 Sep 2021 - 11min
- 352 - 341 Heeft massa-immigratie Nederland rijk gemaakt?Sun, 19 Sep 2021 - 15min
- 351 - 340 Waarom vinden computers witte mannen die Peter heten het leukst?Wed, 15 Sep 2021 - 14min
- 350 - 339 Ben jij verslaafd aan je telefoon?Sun, 12 Sep 2021 - 12min
- 349 - 338 Waarom kunnen we geen seks hebben met eikenbomen?Wed, 08 Sep 2021 - 13min
- 348 - 337 Waarom kom je niet van die piep in je oor af?Sun, 05 Sep 2021 - 12min
- 347 - 336 Bestaat een wereld zonder armoede?Wed, 01 Sep 2021 - 15min
- 346 - 335 Is de Bijbel verkeerd overgeschreven?Sun, 29 Aug 2021 - 13min
- 345 - Wil jij eerder botox omdat je op Instagram zit?Sat, 28 Aug 2021 - 30min
- 344 - 334 Waarom kan een dokter je soms beter niet behandelen?Wed, 25 Aug 2021 - 15min
- 343 - 333. Leef je langer als je twee talen spreekt?Sun, 22 Aug 2021 - 13min
- 342 - 332 Hoe raak je samen seksueel opgewonden?Wed, 18 Aug 2021 - 17min
- 341 - 331 Waarom stijgt de zeespiegel als je een watermeloen eet?Sun, 15 Aug 2021 - 13min
- 340 - 330. Waarom ga je spookgeluiden horen als je gehoor slechter wordt?Wed, 11 Aug 2021 - 14min
- 339 - 329. Is koffie slecht voor je?Sun, 08 Aug 2021 - 13min
- 338 - 328. Waarom zitten er bijna geen vrouwen achter de tralies?Wed, 04 Aug 2021 - 14min
- 337 - 327. Waarom is het belangrijk dat je ook op latere leeftijd intimiteit ervaart?Sun, 01 Aug 2021 - 14min
- 336 - 326. Kunnen we ooit zelf bepalen hoe onze kinderen eruit gaan zien?Wed, 28 Jul 2021 - 14min
- 335 - 325. Waarom is de banaan straks uitgestorven?Sun, 25 Jul 2021 - 12min
- 334 - 324. Hoe kan een overheid het best omgaan met de religies van het volk?Wed, 21 Jul 2021 - 15min
- 333 - 323. Waarom is het soms moeilijk om te bepalen wanneer iemand echt dood is?Sun, 18 Jul 2021 - 12min
- 332 - 322. Waarom werken Nederlandse vrouwen het minst van Europa?Wed, 14 Jul 2021 - 17min
- 331 - Hoe zorgt Bitcoin ervoor dat jij de juiste prijs betaalt voor je patatje?Tue, 13 Jul 2021 - 12min
- 330 - 321. Kun je met jouw gedachten een computer aansturen?
Stel je voor: je bent totaal verlamd. Het enige wat nog beweegt, zijn je ogen. Hoe kun je dan alsnog communiceren? Biomedisch ingenieur Jinne Geelen (TU Delft, UMC Utrecht) legt het uit. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 11 Jul 2021 - 10min - 329 - 320. Kunnen sportdrankjes de prestatie verbeteren?
Stel: je hebt straks een sportwedstrijd. Is het dan verstandig om zo'n zoet kleurrijk sportdrankje te drinken? In deze aflevering vertelt bewegingswetenschapper Luc van Loon (Universiteit Maastricht) of sportdrankjes complete onzin zijn of dat ze je naar de eerste plaats helpen. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085! See our Privacy Policy at https://art19.com/privacy and our California Privacy Notice at https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 07 Jul 2021 - 12min - 328 - 319. Waarom kijken we naar gruwelijke beelden?
Wat doe jij als je een gruwelijk nieuwsbericht langs ziet komen op je tijdlijn? Scroll je direct door? Hoewel je zou denken dat we nare dingen proberen te vermijden, voelt een groot deel van de mensen verrassend genoeg juist de drang om het bericht aan te klikken. In ons nieuwe college legt Suzanne Oosterwijk (Universiteit van Amsterdam) uit waarom. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085! See our Privacy Policy at https://art19.com/privacy and our California Privacy Notice at https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 04 Jul 2021 - 15min - 327 - 318. Waarom is het zo moeilijk om in de voetbalwereld uit de kast te komen?
Het is 2021 en nog steeds is er geen mannelijk profvoetballer uit de kast in de eredivisie. Hoe kan dat? Volgens socioloog en bestuurswetenschapper Inge Claringbould (Universiteit Utrecht) heeft dat te maken met de machocultuur in de voetbalwereld. In deze aflevering vertelt ze hoe deze cultuur inclusiever kan. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085 See our Privacy Policy at https://art19.com/privacy and our California Privacy Notice at https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 30 Jun 2021 - 16min - 326 - 317. Waarom wast de paus voeten van vluchtelingen?
Bij slavernij denken we tegenwoordig al snel aan de VOC-tijd, maar slavernij is veel ouder dan dat. In de tijd dat Jezus leefde, gebeurde dit ook al. Historicus Martijn Stoutjesdijk van Tilburg University vertelt je er meer over. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085! See our Privacy Policy at https://art19.com/privacy and our California Privacy Notice at https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Sun, 27 Jun 2021 - 16min - 325 - 316. Waarom zijn internationale oorlogstribunalen niet altijd een goed idee?
“Een tribunaal is de beste manier om de daders te berechten”, zei premier Mark Rutte na de MH-17-ramp. Dat klinkt natuurlijk mooi en hoopvol – zeker voor de nabestaanden – maar Rianne Letschert (Internationaal recht en victimologie, Tilburg University) legt je in dit college uit waarom een tribunaal niet altijd de beste oplossing is voor de mensen die achterblijven (Dit college is opgenomen in 2016). ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085! See our Privacy Policy at https://art19.com/privacy and our California Privacy Notice at https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wed, 23 Jun 2021 - 13min - 324 - 315. Waarom kun je als moslim niet zomaar een huis kopen?
Waarom heeft maar 14% van de Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond een hypotheek? Dit komt omdat het afsluiten van een hypotheek niet mag van de Koran. Die zegt: je mag geen geld over geld betalen; rente dus. Islamitisch bankieren is hier volgens Islamoloog en onderzoeker Islamitisch Financieren Rachida Talal-Azimi (Radboud Universiteit) dé oplossing voor. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085!
Sun, 20 Jun 2021 - 11min - 323 - 314. Is suiker net zo slecht voor je als alcohol?Wed, 16 Jun 2021 - 13min
- 322 - 313. Hoe meet je hoe gelukkig je bent?
De glossy’s staan vol met tips hoe jij gelukkiger kan worden. Maar wat is 'gelukkig zijn' eigenlijk? En hoe meet je dat? Dit is nogal een behoorlijke opgave, maar in deze aflevering legt geluksprofessor Meike Bartels (Vrije Universiteit Amsterdam) het duidelijk aan je uit. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085!
Sun, 13 Jun 2021 - 11min - 321 - 312. Kan iemand met het Syndroom van Down de volgende Nobelprijswinnaar worden?
Mensen met het Syndroom van Down worden vaak onderschat. Dat is zonde, want ze zijn tot grote dingen in staat. Psycholoog Jacqueline Schenk (Erasmus Universiteit) vertelt erover in deze podcast. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085!
Wed, 09 Jun 2021 - 15min - 320 - 311. Wat vonden gewone Nederlanders van de Jodenvervolging?
Er zijn ontzettend veel Joodse mensen opgepakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe reageerde de rest van de Nederlandse bevolking daarop? Stonden ze erbij en keken ze ernaar? In dit college vertelt historicus Bart van der Boom wat hij vond in honderden oude dagboeken van Joden en niet-Joden. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085!
Sun, 06 Jun 2021 - 14min - 319 - 310. Kun je enge ziektes krijgen als je je tanden niet goed poetst?
Poets jij twee keer per dag je tanden? Naast gaatjes, gele tanden en een slechte adem kun je ook enge ziektes oplopen als je niet goed voor je gebit zorgt. In dit college vertelt tandarts Bruno Loos (Universiteit van Amsterdam) hoe ontstoken tandvlees kan leiden tot hartfalen en erectieproblemen.
Wed, 02 Jun 2021 - 15min - 318 - 309. Zijn dieren net zo muzikaal als mensen?
Een headbangede zeeleeuw of een dansende kaketoe: er zijn genoeg voorbeelden van muzikale dieren te vinden op het internet. Maar zijn ze ook net zo muzikaal als mensen? In deze aflevering vertelt Hoogleraar Muziekcognitie Henk-Jan Honing hoe het zit! ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085!
Sun, 30 May 2021 - 14min - 317 - 308. Bestaat de perfecte moord?
Hoe kun je verbergen dat je een moord hebt gepleegd? Kun je dat überhaupt verbergen? Forensisch biofysicus Maurice Aalders van de UvA legt uit dat de moderne moordenaar het steeds lastiger krijgt. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085!
Wed, 26 May 2021 - 13min - 316 - 307. Waarom lucht huilen niet op?
Er gaat niets boven een goed potje janken, toch? Nou niet altijd. Huilexpert Ad Vingerhoets ontdekte dat niet iedereen zich beter voelt na het openen van de sluizen. In deze aflevering vertelt hij er alles over. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085!
Sun, 23 May 2021 - 11min - 314 - 306. Veroorzaakt drillrap dodelijke steekpartijen?
Bij drillrap denk je waarschijnlijk aan gewelddadige teksten, grote messen en stoere jongens. De muziekstijl wordt met regelmaat gelinkt aan dodelijke steekpartijen. Maar is dat wel terecht? Criminoloog Robby Roks (Erasmus Universiteit) legt het uit in deze podcast. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085!
Wed, 19 May 2021 - 16min - 313 - 305. Waarom krijgt straks iedereen de ziekte van Parkinson?
De ziekte van Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld. Volgens neuroloog Bas Bloem (Radboudumc) hebben we dat onder andere te danken aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. In dit college legt hij uit hoe die onze hersenen kunnen binnendringen en kapotmaken. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085!
Sun, 16 May 2021 - 14min - 312 - 304. Hoe kan vreemdgaan een Amerikaanse president populairder maken?
Na een seksschandaal en een afzettingsprocedure verwacht je niet dat de populariteit van een president toeneemt. Toch overkwam het de Amerikaanse president Bill Clinton. Hoe kan dat? Historicus Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen legt het uit. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085!
Wed, 12 May 2021 - 16min - 311 - 303. Wie bepaalt jouw muzieksmaak, jij of Spotify?
Luisterde je vroeger alleen maar naar pop en tegenwoordig ook jazz en rock? Daar kan Spotify wel eens voor gezorgd hebben, vertelt Hannes Datta van Tilburg University. Volgens hem beïnvloeden streamingplatforms onze muzieksmaak meer dan wij denken. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085!
Sun, 09 May 2021 - 16min - 310 - 302. Waarom moet jouw oma actief worden op sociale media?
Heb je je opa of oma wel eens proberen uit te leggen hoe Instagram of Twitter werkt? Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het loont echt om vol te houden. In deze podcast vertelt levenslooppsycholoog Marianne Simons namelijk dat ouderen veel kunnen hebben aan social media. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085!
Wed, 05 May 2021 - 13min - 309 - 301. Hoe zorg je dat je een groter stuk taart krijgt dan je vrienden?
Kunnen de onderhandelingstactieken van Mark Rutte je helpen in jouw volgende relatiecrisis? Volgens sociaal psycholoog Ilja van Beest (Universiteit Tilburg) zou dat best eens kunnen. Luister de aflevering om erachter te komen hoe dat precies zit. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085!
Sun, 02 May 2021 - 15min - 308 - 300. Waarom poept een duif liever op de Dam dan op een eikenboom?
Grote pleinen en hoge gebouwen, je kunt ze niet voorstellen zonder duiven. Maar waarom zitten die eigenlijk zo graag op de Dam en niet liever in een bos een stukje verderop? Bioloog prof. dr. Jelle Reumer van de Universiteit Utrecht vertelt je in deze podcast van alles over het stadsleven van dieren (en planten). ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085!
Wed, 28 Apr 2021 - 11min - 307 - 299. Zijn mensen van nature monogaam?
Sommige mensen zijn er heilig van overtuigd dat monogamie een totaal onbiologisch concept is. Anderen daarentegen hopen op een dag die ene ware liefde tegen het lijf te lopen waar ze de rest van hun leven mee kunnen delen. In dit college hoor je van Johan Karremans (Radboud Universiteit) of wij mensen geprogrammeerd zijn om voor altijd bij elkaar te blijven. ☎️Heb jij een vraag voor een wetenschapper? Laat een voicemail achter of app een voicebericht naar de Universiteit van Nederland Hotline op 0618899085!
Sun, 25 Apr 2021 - 12min - 306 - 298. Hoe word ik rijk van aandelen?
Oef, wat zijn de spaarrentes laag. Je geld op de bank zetten is dan ook niet aantrekkelijk. Maar wat doe je er dan mee? Je geld beleggen in aandelen is een goede oplossing. Maar daar kleven risico’s aan. In dit college vertelt professor Patrick Verwijmeren (Erasmus Universiteit) hoe je het beste kunt beleggen.
Wed, 21 Apr 2021 - 15min - 305 - 297. Waarom moeten Brabanders zich schamen voor hun accent?
Je hoort al snel waar iemand oorspronkelijk vandaan komt na het horen van een accent. Maar: Er zijn veel mensen die eenmaal in een andere stad hun accent verwisselen voor het ABN. In dit college vertelt taalsocioloog Abram de Swaan (UvA) waarom ze dit doen. (Dit college is opgenomen in 2014)
Sun, 18 Apr 2021 - 16min - 304 - 296. Is een ijskoude douche in de ochtend nou echt zo gezond?
Van een ijskoude douche in de ochtend ben je misschien wel in één keer goed wakker, maar is zo'n ijzige plens wel gezond? Thermofysioloog Hein Daanen (Vrije Universiteit Amsterdam) onderzoekt hoe ons lichaam reageert op koude temperaturen.
Wed, 14 Apr 2021 - 16min - 303 - 295. Hoe kun je jouw seksleven verbeteren?
Seks! We zijn er gek op en vinden het reuze interessant. Hoe leuk en fijn het ook kan zijn, soms is het lastig. Stel dat je bijvoorbeeld geen erectie kan krijgen of dat vrijen pijn doet. Vaak worden zulke seksuele problemen veroorzaakt door angst en schaamte. Gelukkig kan sekstherapie daarbij helpen, zelfs online! In dit college legt seksuoloog Jacques van Lankveld (Open Universiteit) het uit.
Sun, 11 Apr 2021 - 15min - 302 - 294. Waarom moet jij zoveel belasting betalen?
Wat gaat er door je heen bij de zin 'Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker'? Belastingen hebben door de geschiedenis altijd al als een blok aan het been gevoeld. Sommige mensen overwegen zelfs te emigreren om ze te ontwijken. Waarom betalen we eigenlijk zoveel belasting? Fiscaal econoom prof. dr. Sigrid Hemels (Erasmus University) legt het uit in deze podcast. (Dit college is opgenomen in 2016)
Wed, 07 Apr 2021 - 15min - 301 - 293. Hoe laat je een onschuldige bekennen?
Niet iedereen die in de gevangenis zit, is schuldig. Onder de druk van een politieverhoor kan een mens breken en bekennen, zonder dat hij of zij echt een strafbaar feit heeft gepleegd. Rechtspsycholoog Robert Horselenberg (Maastricht University) analyseert politieverhoren en bestudeert hoe zogenoemde ‘invalide bekentenissen’ tot stand komen.
Sun, 04 Apr 2021 - 15min - 300 - 292. Waarom is het monster van Loch Ness nog niet gevonden?
In deze aflevering reizen we af naar het meer van Loch Ness. We kennen allemaal de mythe: in die diepe Schotse waterkrochten zou een monster schuilen; het monster van Loch Ness! Marien geoloog David Van Rooij van Universiteit Gent legt uit waarom dat monster nog altijd niet gevonden is. (Deze podcast is gemaakt door onze collega’s van de Universiteit van Vlaanderen. Wij vinden ‘m zo tof dat we ‘m je niet willen onthouden!)
Wed, 31 Mar 2021 - 20min - 299 - 291. Waarom heb je helemaal geen 8 uur slaap nodig?
Je moet elke nacht 8 uur slapen voor een goede gezondheid. Toch? Nope, niet helemaal waar. In dit college legt slaapwetenschapper Merijn van de Laar (Maastricht University) uit dat we ons met de kwaliteit van onze slaap zouden moeten bezighouden in plaats van de kwantiteit. Diepe slaap is hier een belangrijke factor. En diep slapen kun je leren. Let dus goed op!
Sun, 28 Mar 2021 - 12min - 298 - Waarom zit er religie in videogames?
Van een gewelddadige Paus in Assassin's Creed 2 tot aan Magere Hein in De Sims: videogames zitten vol met verwijzingen naar religie. Maar waarom is dat? In onze nieuwe reeks Op de Proef Gesteld koppelen we twee ogenschijnlijk verschillende werelden aan elkaar: die van bekende youtubers en wetenschappers. Vandaag de derde aflevering van de serie: youtuber en gamer GameMeneer (in het echte leven Don genaamd) gaat in gesprek met cultuurtheoloog Frank Bosman. Samen bespreken ze waarom religie zo'n grote rol speelt in games en leggen ze er een paar goed op de snijtafel.
Thu, 25 Mar 2021 - 29min - 297 - 290. Waarom heeft popmuziek tegenwoordig geen intro meer?
De kans is groot dat jij vandaag muziek hebt geluisterd via een streamingdienst als Spotify. Hoe verandert deze manier van luisteren de muziekindustrie? Muziekwetenschapper Sara Lambrecht (Universiteit Utrecht) legt het uit in dit college.
Wed, 24 Mar 2021 - 15min - 296 - 289. Waarom wil iedereen graag dat jij normaal bent?
Kijk jij op straat altijd net iets te lang en te verbaasd naar die man met één been, of die twee vrouwen die hand in hand lopen? Je doet het waarschijnlijk niet expres, maar het kan erg vervelend zijn voor de personen tegenover je. Als we mensen met een 'afwijkend kenmerk' anders behandelen noemen we dat stigmatisering. Klinisch psycholoog Arjan Bos (Open Universiteit) vertelt er alles over in deze podcast.
Sun, 21 Mar 2021 - 12min - 295 - 288. Waarom bereiken mannen sneller de top dan vrouwen?
Als je in Nederland naar topfuncties kijkt zijn vrouwen in de minderheid. Hoe komt dat? Ligt het aan de mannen, die die functies voor zichzelf houden? Of willen vrouwen gewoon niet zo graag naar de top? Econome én Eerste Kamerlid Esther-Mirjam Sent (Radboud Universiteit) legt het uit. (Dit college is opgenomen in 2016).
Wed, 17 Mar 2021 - 12min - 294 - 287. Wordt iedereen spiritueel als religies verdwijnen?
Heb jij elk jaar een kerstboom in huis? Of een Boeddha-beeld in je tuin? Veel mensen volgen bepaalde tradities of rituelen uit religies, zonder dat ze zichzelf als gelovig zien. Hoogleraar Theologie Ruard Ganzevoort (Vrije Universiteit Amsterdam) vertelt in deze podcast hoe we eigenlijk allemaal onze eigen vorm van religie in elkaar knutselen. Veel luisterplezier en succes met je spirituele ontdekkingsreis! (Dit college is opgenomen in 2016)
Sun, 14 Mar 2021 - 15min - 293 - 286. Waarom moet een goed journalist kunnen flirten?
Een interview is volgens onderzoeksjournalist Margo Smit (Rijksuniversiteit Groningen) net een Zwitsers zakmes. En dat gereedschap moet je als journalist perfect kunnen toepassen. Soms moet je zagen, soms voorzichtig knippen en hier en daar een beetje vijlen. Maar volgens Smit is ook een andere vaardigheid belangrijk, namelijk dat je kunt flirten.
Wed, 10 Mar 2021 - 14min - 292 - 285. Kun je jouw stress-systeem resetten?
Stress... Kon je het maar met een druk op de knop laten verdwijnen. Nou, zover zijn we jammer genoeg nog niet, maar psychiater Christiaan Vinkers doet aan het Amsterdam UMC wel onderzoek naar hoe we het stress-systeem zouden kunnen resetten. In deze podcast legt hij het uit.
Sun, 07 Mar 2021 - 11min - 291 - 284. Wat zorgt ervoor dat je verstijft, vlucht of juist vecht als je je bedreigd voelt?
OK, je loopt over straat en plots zie je iemand voor je een hartaanval krijgen. Hoe zou jij reageren? Verstijf je van de stress? Schiet je in de paniekstand? Of zou je kalm kunnen blijven, de ambulance bellen en eerste hulp verlenen? Waarschijnlijk zul je het pas weten als het je overkomt, maar deze podcast kan je misschien alvast een beetje voorbereiden. Professor Karin Roelofs doet aan de Radboud Universiteit onderzoek naar hoe mensen reageren in dit soort stressvolle situaties.
Wed, 03 Mar 2021 - 14min - 290 - 283. Waarom hebben mensen geheimen
Je ouders hebben je vroeger misschien verteld dat je altijd eerlijk moet zijn. En hoewel veel mensen zeggen geen geheimen te hebben, houden we allemaal heel wat verborgen. Waarom doen we dat eigenlijk? Psycholoog Andreas Wismeijer (Tilburg University) vertelt het in dit college. (Let goed op, want misschien leer je ook hoe je een ander zijn geheim kunt ontrafelen.)
Sun, 28 Feb 2021 - 17min - 289 - 282. Waarom is dik worden zo makkelijk?
Vroeger moesten mensen uren jagen op een dier, of de bossen nauwgezet afspeuren naar eetbare bessen. Tegenwoordig is voedsel overal voorhanden. Super fijn natuurlijk, maar het zorgt er ook voor dat we sneller te zwaar zijn. Toch is dat niet de enige oorzaak van overgewicht. Je hersenen spelen ook een rol. Hoe dat zit legt internist-endocrinoloog Richard IJzerman (VUMC) uit in deze podcast.
Wed, 24 Feb 2021 - 13min - 288 - 281. Hoe kunnen nota bene je ouders je seksleven verbeteren?
Ben jij tevreden over je seksleven? Dan wordt het misschien eens tijd om je ouders daarvoor te bedanken. Onze ouders zijn namelijk heel belangrijk als het gaat om onze seksuele ontwikkeling. Benieuwd hoe dat zit? Sociologe en pedagoge Daphne van de Bongardt (Erasmus Universiteit Rotterdam) legt het uit in deze podcast.
Sun, 21 Feb 2021 - 14min - 287 - 280. Hoe kon een cafébaas in de Gouden Eeuw miljonair worden?
Tulpen. Veel Hollandser wordt het niet, toch? Nou, niet helemaal. De tulpenbol zelf komt namelijk oorspronkelijk uit Azië. Maar: de tulp als handelsproduct is wél zo Hollands als maar kan. In deze podcast vertelt historicus Maarten Prak (Universiteit Utrecht) het bizarre verhaal van hoe Nederlandse handelaren soms wel duizenden guldens voor een tulpenbol konden krijgen.
Wed, 17 Feb 2021 - 14min - 286 - 279. Waarom vindt Nederland het zo moeilijk om sorry te zeggen voor Rawagede en Srebrenica?
"Wij betreuren wat er gebeurd is". Of: "Wij voelen mee met de nabestaanden". Het klinkt meelevend, maar het zijn zorgvuldig gekozen woorden om echte 'excuses' te vermijden. Waarom Nederland daar zo huiverig voor was in het geval van Rawagede en Srebrenica? Rechtsgeleerde Rianne Letschert (Maastricht University) legt het uit in dit college. Volgens haar hoeft sorry niet 'the hardest word' te zijn. (Dit college is opgenomen in 2016)
Sun, 14 Feb 2021 - 15min - 285 - 278. Mag je je nier voor veel geld verkopen?
Stel: je hebt helemaal geen geld meer en iemand biedt je aan om voor 50.000 euro jouw nier te kopen. Of je het zou willen is aan jou, maar mág je die nier überhaupt verkopen? Annelien Bredenoord (Medische ethiek, UMC Utrecht) vertelt het je in dit college.
Wed, 10 Feb 2021 - 13min - 284 - 277. Waarom heb je soms wel zin in seks en soms niet?
Het ene moment wil je de kleren van het lijf van je partner rukken en het andere moment wil je gewoon veel liever op de bank liggen en TV kijken. Waar komt dat vandaan, zin in seks? Seksuologe Stephanie Both van het LUMC doet onderzoek naar seksuele opwinding en legt het uit.
Sun, 07 Feb 2021 - 14min - 283 - 276. Wat ben jij waard zonder je nationaliteit?
Heb jij een Nederlands paspoort? Het lijkt misschien een onbeduidend boekje, maar wat als je 'm niet had? Veel van de rechten die we hebben zijn verbonden aan onze nationaliteit. Toch zijn er wereldwijd 15 miljoen mensen die geen nationaliteit hebben, ze zijn staatloos. In deze podcast legt Sangita Bajulaiye Jaghai (Tilburg University) uit met wat voor problemen deze mensen in aanraking komen.
Wed, 03 Feb 2021 - 15min - 282 - Kan iedereen een burn-out krijgen?
Naast onze vertrouwde colleges maken we nu ook een nieuwe serie, genaamd: op de proef gesteld. Hierin koppelen we twee ogenschijnlijk verschillende werelden aan elkaar: die van bekende youtubers en wetenschappers. Vandaag de tweede aflevering van de serie. Presentatrice en youtuber Gwen van Poorten gaat in gesprek met burn-out expert Madelon Otto. Burn-out - sla een tijdschrift open en het gaat er over. Maar wat is een burn-out eigenlijk volgens de wetenschap? Hadden mensen vroeger ook burn-outs? Kunnen we het allemaal krijgen en hoe zorg je er voor dat het niet zo ver komt? In een speciale aflevering van onze podcast gaat youtuber, presentatrice en ervaringsdeskundige Gwen van Poorten in gesprek met burn-out expert Madelon Otto (Open Universiteit). Gwen vuurt al haar vragen af op Madelon en komt er achter wat de wetenschap nou eigenlijk zegt over dit fenomeen.
Tue, 02 Feb 2021 - 28min - 281 - 275. Ga je anders praten als je veel tv kijkt?
Waarom praat jij zoals je praat? Heb je ooit besloten: dit wordt mijn stem en zo wil ik klinken? Waarschijnlijk niet. Het zou natuurlijk ook kunnen dat je het gewoon van tv hebt afgekeken. In deze podcast vertelt taalkundige Marc van Oostendorp over de invloed van tv op ons taalgebruik. (Dit college is opgenomen in 2015)
Sun, 31 Jan 2021 - 16min - 280 - 274. Hoe helpt MDMA veteranen hun trauma te verwerken?
Als militairen van een oorlog terugkomen kan het moeilijk zijn om los te laten wat ze hebben meegemaakt. Dit kan veel stress en spanning opleveren. Naast de gewone therapie lijkt er nu ook hulp uit een onverwachte hoek te komen: MDMA. Je kent het waarschijnlijk als partydrug, maar in deze podcast legt militair psychiater Eric Vermetten (LUMC) uit hoe MDMA ook kan worden ingezet bij veteranen met PTSS.
Wed, 27 Jan 2021 - 17min - 279 - 273. Waarom is wetenschap belangrijker dan nadenken over de zin van het leven?
Hier bij de Universiteit van Nederland denken we wel het één en ander van wetenschap te weten. Maar wat is wetenschap eigenlijk? Wat de oude Grieken zoals Aristoteles als wetenschap zagen lijkt in de verste verte niet op hoe wij het nu zien. In deze podcast vertelt filosoof Herman de Regt (Tilburg University) er alles over.
Sun, 24 Jan 2021 - 14min - 278 - 272. Met welke trucs zorg je ervoor dat anderen hun troep opruimen en korter douchen?
We weten het allemaal: we moeten bewegen, gezond eten, en aan het milieu denken. Waarom doen we die dingen dan toch vaak niet? Gelukkig zijn er subtiele manieren waarop je mensen een duwtje in de juiste richting kunt geven. In deze podcast vertelt hoogleraar Economie Esther-Mirjam Sent (Radboud Universiteit) over 'nudging'.
Wed, 20 Jan 2021 - 15min - 277 - 271. Waarom kopen we in de toekomst 'licht' in plaats van lampen?
Welkom bij de circulaire economie! Straks koop je geen lampen meer bij de Ikea, maar neem je gewoon de dienst 'licht' af. Deze nieuwe economie draait niet om bezit en heeft als doel grondstoffen te hergebruiken in plaats van te dumpen op afgelegen plekken. In dit college vertelt Elisa Achterberg MSc. (Erasmus Universiteit) er alles over. (Dit college is opgenomen in 2018)
Sun, 17 Jan 2021 - 14min - 276 - 270. Is Rusland een dictatuur?
Als je aan Vladimir Poetin denkt, denk je waarschijnlijk niet direct aan democratie. Toch is hij wel verkozen. Is hij nou een dictator of niet? En hoe is de macht in Rusland precies verdeeld? In deze podcast legt hoogleraar Internationale Politiek André Gerrits (Universiteit Leiden) het uit.
Wed, 13 Jan 2021 - 15min - 275 - 269. Waarom is het gevaarlijk om te denken dat je geen vooroordelen hebt?
Jij hebt geen vooroordelen toch? Denk maar even na. Nee, dat dacht ik al, jij wil het liefst iedereen gelijk behandelen. Maar wat als je er niet over nadenkt? Sociaal psycholoog Daniel Wigboldus (Radboud Universiteit) legt uit dat we allemaal associaties en impulsen hebben die we niet kunnen controleren, en dat we die juist terugzien in het gedrag waar we niet over nadenken.
Sun, 10 Jan 2021 - 15min - 274 - 268. Hoe zorgde de Eerste Wereldoorlog ervoor dat je nu naar de plastisch chirurg kunt?
Zowel de Eerste- als de Tweede Wereldoorlog zorgden voor soldaten die met ernstige verwondingen en verminkingen uit de strijd kwamen. Experimentele plastisch chirurgen gingen een belangrijke rol spelen in het leven van deze veteranen. In deze podcast vertelt prof.dr. Irene Mathijssen (Erasmus MC) hoe zij de basis legden voor onze huidige neuscorrecties.
Wed, 06 Jan 2021 - 12min - 273 - 267. Was Yasser Arafat een terrorist of een vrijheidsstrijder?
Door sommigen wordt Yasser Arafat een terrorist genoemd omdat hij geweld gebruikte om Palestina te bevrijden. Anderen noemen hem een vrijheidsstrijder en vinden zijn acties politiek vakmanschap. Het lijkt een vreemde tegenstelling, maar volgens hoogleraar terrorisme Beatrice de Graaf (Universiteit van Utrecht) is het niet zo gek. Het onderscheid tussen een terrorist en een nationale held is namelijk zo duidelijk nog niet.
Sun, 03 Jan 2021 - 15min - 272 - 266. Waarom kun jij je gele markeerstift beter weggooien als je echt iets wilt leren?
Wist je dat van de studenten die een onvoldoende halen voor een toets, 70% van tevoren dacht dat ze wel een voldoende zouden halen? We overschatten onszelf vaak als we leren. Hoe voorkom je dat en hoe kun je nou het beste leren? Psycholoog Gino Camp van de Open Universiteit legt het uit.
Wed, 30 Dec 2020 - 15min - 271 - 265. Waarom kloppen de verhalen die jij vertelt vaak niet?
Wat je ziet en hoe jij zaken interpreteert is niet altijd de waarheid. Ja duh! Maar hoe komt het dat jij die verkeerde aannames hebt? Hoogleraar Noelle Aarts (Radboud Universiteit/WUR) legt het uit in dit college.
Sun, 27 Dec 2020 - 10min - 270 - Hoe kan je zo lang mogelijk gezond avonturen blijven beleven?
Naast onze vertrouwde colleges maken we nu ook een nieuwe serie, genaamd: op de proef gesteld. Hierin koppelen we twee ogenschijnlijk verschillende werelden aan elkaar: die van bekende youtubers en wetenschappers. Vandaag de eerste aflevering van de serie. Youtuber Govert Sweep gaat in gesprek met verouderingsexpert David van Bodegom van Universiteit Leiden. Govert Sweep kun je kennen als de youtuber die een tijdje geleden enigszins illegaal Area 51 in de Verenigde Staten betrad. In zijn videos beleeft hij vooral heel veel avonturen, reist hij af naar barre landen, slaapt hij in iglo’s en test hij de grenzen van zijn mentale en fysieke kunnen. Hoogleraar en arts David van Bodegom houdt ook van een portie avontuur, woonde jarenlang in Afrika en doet onderzoek naar hoe we zo vitaal mogelijk oud worden. Govert en David bespreken hoe je zo lang mogelijk gezond en blij avonturen kan blijven beleven. En om in die belevingswereld te komen, laat David Govert meemaken hoe het daadwerkelijk voelt om bejaard te zijn.
Sat, 26 Dec 2020 - 24min - 269 - 264. Moeten dokters hun patienten gelukkig maken?
Diepe hersenstimulatie betekent dat er een elektrode in de hersenen geplaatst wordt, bijvoorbeeld bij mensen met een psychische stoornis. Deze behandeling roept nogal wat ethische vragen op. Want wanneer is een ingreep in de hersenen geoorloofd? En wat doe je als arts wanneer iemand door de behandeling zich misschien wel gelukkiger voelt, maar eigenlijk nog steeds lijdt aan dezelfde psychische stoornis? Psychiater Damiaan Denys (UvA) gaat in deze podcast in op dat vraagstuk.
Wed, 23 Dec 2020 - 12min - 268 - 263. Waarom ben je ook een dief als je iets steelt in een online computerspel?
We brengen steeds meer tijd door in virtuele werelden. Je hebt vast wel eens gehoord van populaire spellen zoals World of Warcraft of Runescape. Maar wat voor rechten heb je daar? Kun je iets stelen wat niet echt bestaat? Rechtsgeleerde Bart Schemer neemt je in deze podcast mee in de wereld van criminaliteit in online games.
Sun, 20 Dec 2020 - 15min - 267 - 262. Hoe zorgden journalisten ervoor dat gehaaide miljonairs weer belasting moeten betalen?
Wereldwijd wordt er minder internationale journalistiek bedreven. Uit onderzoek blijkt dat er vooral aandacht is voor wat er zich afspeelt in buurlanden en in een beperkt aantal elitelanden. Daarbij gaat het dan voornamelijk om ‘hard’ nieuws als oorlog, economie en rampen. Toch is er volgens Drs. Margo Smit (Rijksuniversiteit Groningen) nog hoop voor de buitenlandjournalistiek.
Wed, 16 Dec 2020 - 16min - 266 - 261. Hoe bewijzen tweedehands auto's en dijken dat de vrije markt kan falen?
Simpele economie gaat ervan uit dat in een vrije markt iedereen de beste deal krijgt. Toch werkt die markt niet altijd perfect, dat zie je bij tweedehands auto’s en dijken. Econome Barbara Baarsma legt in deze podcast uit hoe dat zit.
Sun, 13 Dec 2020 - 11min - 265 - 260. Wordt God ooit overbodig?
God staat tegenwoordig niet meer centraal in onze samenleving. Maar gaan wij dan maar goddeloos door het leven? Nee zegt socioloog Bart van Heerinkhuizen van de Universiteit van Amsterdam. We hebben nu goede vervangers voor God en die kom je overal tegen, zelfs bij de opening van een Apple store.
Tue, 08 Dec 2020 - 15min - 264 - 259. Hoe hard moet je een kind aanpakken om er een topsporter van te maken?
Als topsporter moet je hard trainen om de beste te zijn. Sommige ouders met een getalenteerd kind denken daarom dat ze het kind moeten drillen om succesvol sporter te worden. Zij hebben het goed mis, zegt sportpsycholoog Gerald Weltevreden (UvA). In deze podcast vertelt hij er alles over.
Sun, 06 Dec 2020 - 14min - 263 - 258. Waarom word je sneller ziek als je te zwaar bent?
We weten allemaal dat het niet gezond is: overgewicht. Toch zijn er steeds meer mensen te zwaar en dat brengt risico's met zich mee. Zo ben je kwetsbaarder voor ziektes. Maar waarom drukken die extra kilo's zo zwaar op je gezondheid? Immunoloog Xanthe van Dierendonck (Wageningen Universiteit) legt het uit.
Wed, 02 Dec 2020 - 11min - 262 - 257. Waarom eet Popeye straks eendenkroos?
Je hoort er veel over: we moeten minder vlees eten. De wereldbevolking groeit en we kunnen die biefstuk en kippenpoot maar moeilijk laten liggen. Het zou beter zijn als we wat meer planten eten, maar welke planten precies? Als het aan Ingrid van der Meer ligt (Wageningen University) eet jij binnenkort eendenkroos. Dat is lekker, supergezond en kan de oplossing zijn voor een dreigend voedselprobleem.
Sun, 29 Nov 2020 - 14min - 261 - 256. Waarom helpt een potje bingo niet tegen eenzaamheid?
Eenzaamheid kan op mentaal gebied veel pijn veroorzaken. Maar het kan ook voor fysieke problemen zorgen. Om eenzaamheid te voorkomen is een sterk sociaal vangnet nodig en daar moet je nú al mee aan de slag, vertelt Theo van Tilburg (Vrije Universiteit Amsterdam). Want een potje bingo op je tachtigste gaat tegen die tijd al niets meer uithalen.
Wed, 25 Nov 2020 - 16min - 260 - 255. Waarom zijn broodje-aap verhalen zo hardnekkig?
‘Inbrekers gebruiken krijtjes om elkaar te informeren over wat er te halen valt in een huis'. 'Inktvisringen zijn gemaakt van varkensanussen'. Het zijn allebei broodjeaapverhalen. Er is niks van waar, maar toch zijn ze populair. Hoe komt dit? Peter Burger (Universiteit Leiden) legt het uit.
Sun, 22 Nov 2020 - 15min - 259 - 254. Hoe groot is de kans dat jij slachtoffer wordt van criminelen?
Drink jij veel bier en ben je single? Let dan even op, want dit zijn misschien wel factoren die de kans vergroten dat jij slachtoffer wordt van criminaliteit. Gelukkig vertelt Jan van Dijk van Tilburg University ook hoe je dit risico kunt verkleinen.
Wed, 18 Nov 2020 - 12min - 258 - SPECIAL: Protest
Het boerenprotest, de klimaatdemonstratie en acties voor en tegen Zwarte Piet: er wordt hartstikke veel geprotesteerd. Wat zegt de wetenschap over demonstreren en protest? Omdat daar nogal wat over te zeggen is, hebben we een lekker lange podcast voor je gemaakt. In veertig minuten vertellen vier experts je er alles over. Met Jacquelien van Stekelenburg (VU), Thomas Poell (UvA), Gemma Blok (OU) en Noelle Aarts (Radboud Universiteit / WUR).
Tue, 17 Nov 2020 - 38min - 257 - 253. Wat moeten we doen als kranten oproepen tot een genocide?
Zou jij iemand kunnen vermoorden? Iemand anders doodmaken gaat diep tegen onze aard in, en er moet dus veel gebeuren voordat we daartoe in staat zijn. Hoogleraar internationale communicatie Cees Hamelink (Universiteit van Amsterdam) vertelt in deze podcast welke rol de media spelen bij het opzetten van mensen tegen elkaar en hoe we dat kunnen voorkomen.
Sun, 15 Nov 2020 - 14min - 256 - 252. Hoe voorkom je een ramp na een ramp?
De aardbeving op Haiti en de Tsunami in 2004 waren grote natuurrampen. Na een ramp is het westen vaak in staat om snel noodhulp te bieden. Maar volgens Thea Hilhorst van de Erasmus universiteit vindt er soms nóg een ramp plaats als de eerste hulpdiensten weer zijn verdwenen. Gelukkig kan dit voorkomen worden. In deze podcast vertelt zij hoe.
Wed, 11 Nov 2020 - 16min - 255 - 251. Waarom werden er zoveel Joden uit Nederland gedeporteerd?
We schamen ons als Nederlanders voor hoeveel Joden er tijdens de Tweede Wereldoorlog uit ons land zijn gedeporteerd. Stonden we dan maar gewoon onverschillig toe te kijken? Volgens historicus Bart van der Boom (Universiteit Leiden) is het wat ingewikkelder dan dat. Hij legt in deze podcast uit hoe het kan dat het lijkt alsof wij zo weinig weerstand hebben geboden aan de Duitsers bij het deporteren van joden.
Sun, 08 Nov 2020 - 12min - 254 - 250. Waarom wint een sprookje altijd van de argumenten?
Soms zijn de overtuigendste argumenten niet genoeg om iemand van gedachten te doen veranderen. Die persoon heeft een verhaal in zijn of haar hoofd, en dat verhaal is sterker dan alle logische argumenten bij elkaar. Waarom zijn verhalen zo overtuigend? En hoe kun je dit gebruiken om mensen te overtuigen? Hoogleraar strafrecht Eugene Sutorius (Universiteit van Amsterdam) legt het je in deze podcast uit.
Wed, 04 Nov 2020 - 13min - 253 - 249. Waarom geniet jij soms zo van het leed van een ander?
Moet je keihard lachen als iemand uitglijdt? Dat noemen we leedvermaak. Je geniet ervan als het niet goed gaat met iemand anders. Dat betekent heus niet dat jij een slecht mens bent. Wilco van Dijk (Universiteit Leiden) is expert in leedvermaak en vertelt waarom lachen om een ander ook heel erg nuttig kan zijn.
Sun, 01 Nov 2020 - 13min - 252 - 248. Hoe kom je van je nachtmerries af?
Je kent het vast: in een droom wordt je achtervolgd door zombies of er is opeens een enge tijger. Je hebt een nachtmerrie. Bij sommige mensen komen deze elke avond terug en dat is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig is er ook een manier om van ze af te komen, slaaponderzoeker Jaap Lancee (Universiteit van Amsterdam) vertelt je hoe.
Wed, 28 Oct 2020 - 13min - 251 - 247. Waar komt onze obsessie met Hobbits vandaan?
The Lord of the Rings is een van de populairste verhalen ooit. Al heb je de boeken niet gelezen, de kans is groot dat je wel eens een van de films hebt gezien. Maar is het gewoon een goed verhaal, of zit er meer achter onze obsessie met de wereld van schrijver J.R.R. Tolkien? Filmwetenschapper Dan Hassler-Forrest (Universiteit van Amsterdam) vertelt dat als je er vanuit een Freudiaans perspectief naar gaat kijken je de films nooit meer hetzelfde ziet...
Sun, 25 Oct 2020 - 15min - 250 - 246. Hoe versla je stress?
Stress hebben we allemaal weleens. Het is druk op je werk, er komt een tentamen aan of je hebt ruzie met één van je beste vrienden. Dan denk je misschien dat een avond ontspannen je stress wel op kan lossen. Helaas: volgens Ad Vingerhoets van Tilburg University is dit niet genoeg. Hij vertelt wat je echt kunt doen om je stress te beperken.
Wed, 21 Oct 2020 - 13min - 249 - 245. Waarom is een industrieterrein ook een natuurgebied?
Waar ga jij heen als je zin hebt om even in de natuur te zijn? Vast niet naar het stadscentrum. Toch is er ook genoeg flora en fauna in de stad te vinden. Bioloog Jelle Reumer van de Universiteit Utrecht vraagt zich af wat we nou onder "natuur" verstaan en in legt in deze podcast uit dat steden daar ook gewoon onder kunnen vallen.
Sun, 18 Oct 2020 - 13min - 248 - 244. Is EPO een medicijn tegen langzaam fietsen?
Stel: je traint zes keer per week, hebt de meest aerodynamische fiets en volgt het allerbeste dieet. Toch ben je niet de beste wielrenner... Misschien is doping dan de oplossing. Maar werkt dit goedje eigenlijk wel? Hoogleraar farmacologie Adam Cohen (Universiteit Leiden) legt uit waarom hij daaraan twijfelt.
Wed, 14 Oct 2020 - 13min - 247 - 243. Kan een computer een rechter vervangen?
Stel: je hebt een misdaad begaan en je moet voor de rechter komen. Word je dan liever berecht door een mens, of door een computer? Hoogleraar Jaap van den Herik (Universiteit Leiden) onderzoekt of computers recht kunnen spreken en zo ja, of ze ook een eerlijkere straf geven dan een mens.
Sun, 11 Oct 2020 - 12min - 246 - 242. Hoe kun je voorkomen dat je zelf discrimineert?
Vooroordelen hebben we allemaal. Maar soms kan dit leiden tot discriminatie en dat is natuurlijk een ernstig probleem. In dit college vertelt Daniël Wigboldus van de Radboud Universiteit hoe jij ervoor kan zorgen dat jouw vooroordelen niet tot discriminatie leiden. En luister goed, want dat is nog niet zo makkelijk.
Wed, 07 Oct 2020 - 15min - 245 - 241. Is een ijskoude douche in de ochtend nou echt zo gezond?
Het wordt tegenwoordig steeds populairder om de kou te trotseren, sporters doen dit door in een ijs bad te gaan zitten na een training en sommige mensen zwemmen ‘s winter in de zee omdat ze denken dat het goed voor ze is. Hein Daanen van de Vrije Universiteit vertelt in dit college of kou voordelige effecten heeft op jouw gezondheid of dat jij jezelf onnodig leed aandoet door iedere ochtend rillend onder je ijskoude douche te staan.
Sun, 04 Oct 2020 - 16min - 244 - 240. Hoe kun jij je ritmegevoel trainen en dus beter dansen?
Worden Zuid-Amerikanen echt als soepele dansers geboren en Nederlanders als stijve harken? In dit college doet Henkjan Honing van de Universiteit van Amsterdam geluidstestjes met je en leer je hoe jouw ritme- en maatgevoel werken. En misschien kom jij er dan ook achter hoe je beter kunt gaan dansen.
Wed, 30 Sep 2020 - 10min - 243 - 239. Waarom schatten bankiers risico's zo slecht in?
Hoeveel loten zou je kopen als je mocht meedoen aan de loterij op kosten van iemand anders? En hoeveel zou je kopen als je zelf moest betalen? Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit legt in deze podcast het verschil uit tussen risico nemen en risico dragen, en waarom dit relevant is in onze economie.
Sun, 27 Sep 2020 - 14min - 242 - 238. Waarom zeggen alle psychiaters ja tegen MDMA?
Heb jij weleens MDMA gebruikt, dan ken je waarschijnlijk de effecten wel. Je voelt je euforisch en wordt socialer. Toch heeft MDMA nog altijd een slechte reputatie en is het gebruik ervan verboden. In dit college vertelt psychofarmacoloog Kim Kuypers van University Maastricht waarom we dit middel misschien toch een kans moeten geven.
Wed, 23 Sep 2020 - 15min - 241 - 237. Hoe kun je zo fijn mogelijk doodgaan?
Praten over de dood is niet makkelijk. Er is angst en verdriet en niemand die vertelt hoe dat moet. Daardoor blijft de dood vaak onbesproken. Zonde, vind Judith Rietjens van het Erasmus medisch centrum, want een goed gesprek over de dood kan het zoveel makkelijker maken voor patiënt en nabestaande.
Sun, 20 Sep 2020 - 13min - 240 - 236. Hoe ziet de stad van de toekomst eruit?
Stel je een dag voor in 2045. Je koelkast bestelt nieuwe melk als de oude op is, je koffiezetapparaat gaat automatisch aan als je wakker wordt, en een zelfrijdende auto komt je ophalen om naar je werk te gaan. Onze zoektocht naar efficiëntie beïnvloedt ons dagelijkse leven nu al vrijwel op elk vlak. Hoe gaan we dit terugzien in onze steden en hoe voorkomen we dat dit ten koste van onze privacy gaat? Hoogleraar Elphie Nelissen van de TU Eindhoven vertelt hoe zij de stad van de toekomst voor zich ziet.
Wed, 16 Sep 2020 - 14min - 239 - 235. Waarom word jij helemaal lek geprikt door muggen en je partner niet?
Je hebt twee soorten mensen in de wereld: mensen die elke zomer onder de muggenbulten zitten en mensen bij wie de partner het zwaarst getroffen wordt. Waarom zijn sommige mensen zo aantrekkelijk voor muggen en anderen helemaal niet? In deze podcast legt entomoloog Bart Knols van de Radboud Universiteit hoe dit werkt en ontkracht hij ook een aantal fabeltjes over muggen.
Sun, 13 Sep 2020 - 15min - 238 - 234. Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?
Ben je wel eens zo dronken geweest dat je “jezelf niet meer was”? En heb je wel eens nagedacht over wat dat dan betekent; jezelf zijn? De zeventiende eeuwse filosoof John Locke kwam tot de conclusie dat wie je bent samenhangt met wat je je kan herinneren. Han Thomas Adriaenssen van de Rijksuniversiteit Groningen vraagt zich af wat dit betekent voor iemand die met een flinke kater wakker wordt.
Wed, 09 Sep 2020 - 13min - 237 - 233. Waarom kun je beter een robot dan een mens naar de maan sturen?
One small step for man, one giant leap for… robots? Veel mensen zouden graag een keer een maanwandeling maken, maar volgens Chris Verhoeven van de TU Delft zal de verkenning van de ruimte niet door mensen zelf gedaan worden. In deze podcast legt hij uit hoe robot-intelligentie werkt en waarom robots juist zo geschikt zijn voor deze taak.
Sun, 06 Sep 2020 - 13min - 236 - 232. Hoe kun je overtuigen met maar één woord?
Taal lijkt een neutraal middel. Toch veranderde door de term ‘pro-life’, bedacht door anti-abortus groepen, het hele abortus debat. Want wie is er tegen leven? In dit college legt Eugène Sutorius van de Universiteit van Amsterdam uit hoe je iemand met één woord kunt overtuigen en daarmee de discussie naar jouw hand kunt zetten.
Wed, 02 Sep 2020 - 15min - 235 - 231. Is de stad straks alleen nog voor de rijken?
Gentrificatie is een hip woord voor de verandering die steden ondergaan en die meestal hand-in-hand gaat met steeds duurder wordende huizen. Cody Hochstenbach van de Universiteit van Amsterdam vertelt je in dit college wat de gevolgen daarvan zijn en waarom het níet de hippe koffiezaakjes of de expats zijn die dit veroorzaken, maar dat het simpelweg door beleid komt.
Sun, 30 Aug 2020 - 17min - 234 - 230. Waarom duren ongemakkelijke momenten zo lang?
Je herkent het vast wel: je bent op een leuk feestje en tot je schrik is het ineens twee uur 's nachts. De tijd lijkt wel voorbij gevlogen! Toch ging die klok echt niet sneller tikken. Professor Hedderik van Rijn van Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar tijdsbesef. Hij vertelt je in deze podcast waarom saaie dingen vaak in slowmotion lijken te gaan en een gezellig feestje juist voorbij vliegt!
Wed, 26 Aug 2020 - 17min - 233 - 229. Hoe kan een overheid een land aantoonbaar veiliger maken?
Nederland is één van de landen met de best beveiligde huizen. Mede doordat de overheid sloten met een politiekeurmerk verplicht. Dat helpt om inbraken te voorkomen. Professor Jan van Dijk van de Universiteit Tilburg vraagt zich in deze podcast af of inmenging van de overheid ook helpt bij andere geweldsmisdrijven, bijvoorbeeld bij moord.
Sun, 23 Aug 2020 - 15min - 232 - 228. Wat gaat er mis als je afweersysteem je eigen cellen kapotmaakt?
Je immuunsysteem is net een leger. De rekruten in het leger krijgen een speciale opleiding, waarbij ze leren om lichaamsvreemde cellen te herkennen. Maar soms gaat het helemaal mis en keert je lichaam zich tegen jezelf. Het gaat je eigen cellen aanvallen. Wat er dan gebeurt, legt immunoloog Huub Savelkoul van universiteit Wageningen je haarfijn uit.
Wed, 19 Aug 2020 - 13min - 231 - 227. Hoe kun je te dik en toch gezond zijn?
Je kijkt naar beneden en ziet dat er zich in de loop der jaren wat vet is gaan ophopen rondom je middel. Waarom is het gevaarlijk om juist dáár teveel vet te hebben? Renger Witkamp van de Wageningen Universiteit legt uit hoe het nu precies zit met de risico's van die extra kilootjes, en of het per definitie ongezond is om wat dikker te zijn.
Sun, 16 Aug 2020 - 14min - 230 - 226. Hoe kun je een betere sporter worden zonder fysiek te trainen?
Een sterk lichaam heb je keihard nodig als sporter, maar ook mentale training moet je niet onderschatten! Bewegingswetenschapper Peter Beek, van de Vrije Universiteit, onthult in deze podcast hoe mentale inbeelding je kan helpen om een betere sporter te worden. Dat heeft zelfs Epke Zonderland geholpen om goud te winnen... Luisteren dus!
Wed, 12 Aug 2020 - 13min - 229 - 225. Hoe krijg jij je eerste baan?
Eindelijk, je bent afgestudeerd en hebt je diploma op zak. Maar wat dan? De banen liggen niet bepaald voor het oprapen.. In deze podcast vertelt gedragseconoom Jos Akkermans van de Vrije Universiteit hoe je toch goed voorbereid die banenmarkt betreedt.
Sun, 09 Aug 2020 - 16min - 228 - 224. Zouden we een perfecte taal kunnen bedenken?
Er zijn allerlei pogingen gedaan om de perfecte taal te bedenken. Maar wat is dat, perfect? Als een taal helemaal logisch is? Als een taal zo makkelijk is dat we 'm in de toekomst allemaal kunnen spreken? Marc van Oostendorp, van Universiteit Leiden, vertelt je in deze podcast alles over de 'perfecte taal' én hoe zo'n taal écht tot leven komt.
Wed, 05 Aug 2020 - 14min - 227 - 223. Waarom hebben we in deze tijd geen Martin Luther King meer nodig om de wereld te verbeteren?
Wie "I have a dream" hoort, denkt meteen aan Martin Luther King. Hebben we zulke leiders nu nog wel nodig? Of kunnen we dankzij social media ook prima grote protesten zonder leiders beginnen? Mediawetenschapper Thomas Poell van de Universiteit van Amsterdam geeft in dit college antwoord op deze belangrijke vraag.
Sun, 02 Aug 2020 - 15min - 226 - 222. Waarom is het goed nieuws dat cannabis zo lang in je lichaam blijft?
Wist je dat cannabis twee weken na gebruik nog terug te vinden is in je urine? Dat is slecht nieuws voor blowende topsporters, maar goed nieuws voor een mogelijke medicinale werking van cannabis! In deze podcast legt nanotechnoloog Willem Mulder van de Universiteit van Amsterdam uit waarom dat zo is.
Wed, 29 Jul 2020 - 11min - 225 - 221. Hoe kon slavernij eigenlijk bestaan in het o zo vrije Amerika?
Vrijheid was extreem belangrijk voor de grondleggers van Amerika. Waarom roeiden ze slavernij dan niet met wortel en tak uit? Simpel: vanwege angst. Angst voor een enorme opstand van slaven. In deze podcast vertelt Hoogleraar Geschiedenis Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen je er meer over.
Sun, 26 Jul 2020 - 14min - 224 - 220. Hoe worden terroristen regeringsleiders?
Het komt weleens voor dat hard optreden tegen terrorisme juist sympathie voor de terroristen opwekt. En uiteindelijk, op de lange termijn, kan de stempel van terrorist zelfs worden teruggenomen: dan gaat het opeens over vrijheidsstrijders. Terreurdeskundige Beatrice de Graaf van de Universiteit Utrecht vertelt in dit college over de problemen tussen terroristen, vrijheidsstrijders en bezetters.
Wed, 22 Jul 2020 - 15min - 223 - 219. Mag je baas zomaar je salaris verlagen?
Bij de V&D verdienden mensen van de ene op de andere dag een stuk minder. Volgens de werkgever was dat goed voor het bedrijf en dus ook voor de werknemers op de lange termijn. In deze podcast vertelt rechtsgeleerde Stefan Sagel van Universiteit Leiden of dit juridisch gezien wel mag en welke aspecten meetellen in zo'n beslissing?
Sun, 19 Jul 2020 - 12min - 222 - 218. Waarom wordt de aarde steeds zwaarder?
Hoe groot is de kans dat er ooit een meteoriet dwars door je dakpan naar binnen vliegt? In deze podcast vertelt planeetwetenschapper Sebastiaan de Vet van de Universiteit van Amsterdam hoeveel ruimtepuin er eigenlijk per jaar naar beneden komt.
Wed, 15 Jul 2020 - 13min - 221 - 217. Waarom kwam de Arabische Lente zelfs voor kenners als een verrassing?
In 2010 stak een Tunesische straatverkoper zichzelf in brand. Hadden sociale wetenschappers kunnen voorspellen dat dit het beginpunt van de Arabische Lente zou zijn? En zijn revoluties überhaupt te voorspellen? In deze podcast legt Midden-Oostendeskundige Paul Aarts van Universiteit van Amsterdam uit dat dat niet het geval is, en ook waarom dat niet erg is.
Sun, 12 Jul 2020 - 13min - 220 - 216. Wat kun je doen om gelukkiger te worden?
Lees jij stiekem altijd alle adviezen in tijdschriften over hoe je gelukkiger kunt worden? Ben je benieuwd wat wetenschappelijk onderzoek zegt over dit soort tips & tricks? Geluksprofessor Meike Bartels van de Vrije Universiteit zet voor je op een rijtje wat je kunt doen en hoe je erachter komt of het voor jou überhaupt zin heeft.
Wed, 08 Jul 2020 - 14min - 219 - 215. Heeft Tinder de regels van het daten veranderd?
Als je op een datingapp zit, ken je het fenomeen ghosting vast wel. Je bent lekker aan het chatten met je Tinder-match, verdwijnt diegene ineens volledig van de radar. Live vanuit het Betweter Festival vertelt communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans van de Erasmus Universiteit of Tinder de regels van het daten heeft veranderd?
Sun, 05 Jul 2020 - 12min - 218 - 214. Waarom kan op jezelf gefocust zijn helpen tegen eenzaamheid?
Onze samenleving is steeds individueler geworden. We willen onze eigen keuzes maken, trekken ons minder van anderen aan. We zijn lekker autonoom, maar dat heeft het risico dat we steeds vaker alleen staan en dat eenzaamheid toeneemt. In dit college vertelt hoogleraar sociologie Theo van Tilburg van de Vrije Universiteit Amsterdam waarom individualisering zowel een vloek en een zegen is voor eenzaamheid en beantwoordt de vraag: Waarom kan op jezelf gefocust zijn helpen tegen eenzaamheid?
Wed, 01 Jul 2020 - 14min - 217 - 213. Waarom zijn spijkerbroeken dé standaard geworden?
Grote kans dat je er één in je kast hebt, of op dit moment zelfs aanhebt: een spijkerbroek. De geschiedenis van de spijkerbroek is opmerkelijk te noemen. Want hoe kon de eenvoudige broek zo'n belachelijk groot succes worden? Designhistoricus Timo de Rijk van de TU Delft vertelt je in deze podcast alles over dit beroemde kledingstuk!
Sun, 28 Jun 2020 - 14min - 216 - 212. Heeft een vleesloos dieet de toekomst?
De productie van 1 kilo rundvlees staat qua broeikasuitstoot gelijk aan 180 kilometer autorijden. Overstappen op vleesvervangers klinkt als de oplossing. Maar is dat wel zo? Dierwetenschapper Imke de Boer van de Wageningen Universiteit vertelt live vanuit het Betweter festival waarom dieren noodzakelijk zijn in een milieuvriendelijk voedselsysteem.
Wed, 24 Jun 2020 - 13min - 215 - 211. Waarom is de huid ons meest sociale orgaan?
In de ideale 1,5 meter maatschappij is er zo min mogelijk lichamelijk contact. Huidaanraking is een oerbehoefte die sommigen zelfs huidhonger noemen. Aanraking doet meer met de mens dan we soms bewust doorhebben. In dit college neemt Anouk Keizer van Universiteit Utrecht je aan de spreekwoordelijke hand en beantwoordt de vraag: Waarom is de huid ons meest sociale orgaan? Deze podcast is in samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda en het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid tot stand gekomen.
Sun, 21 Jun 2020 - 20min - 214 - 210. Heeft geld zijn beste tijd gehad?
Het geldsysteem kan én moet anders, volgens econoom Martijn Jeroen van der Linden van de TU Delft. De rente, beurskoersen en het consumentenvertrouwen waren al aan het dalen, maar de coronacrisis heeft dat alleen maar erger gemaakt. De economische bubbel staat weer op barsten. We hoeven die instabiliteit niet voor lief te nemen volgens de econoom. Martijn Jeroen vertelt op het Betweter festival hoe een nieuw, stabieler geldsysteem eruit zou kunnen zien.
Wed, 17 Jun 2020 - 15min - 213 - 209. Waarom moet je een econoom nooit op zijn blauwe ogen geloven?
Economen worden vaak gezien als wiskundige voorspellers van de economie. Kijkend in hun glazen bol vertellen ze politici en beleidsmakers welke financiële beslissingen er gemaakt moeten worden: van belastingen tot boetes. Zo hebben economen een grote invloed op ons dagelijks leven. Maar hoe komt het dat de voorspellingen van economen er zo vaak naast zitten? Esther Mirjam Sent, hoogleraar gedragseconomie aan de EUR, beantwoordt de vraag: Waarom moet je een econoom nooit op zijn blauwe ogen geloven?
Sun, 14 Jun 2020 - 15min - 212 - 208. Hoe ziet radicale klimaatpolitiek eruit?
Elektrische auto’s, zonnepanelen en biologische producten gaan het klimaatvraagstuk niet redden. Althans, dat zegt sociaal wetenschapper Shivant Jhagroe van Universiteit Leiden. Maar wat dan wel? Op het podium van het Betweter festival vertelt hij je waarom hij pleit voor een politieke, radicale vorm van klimaatbeleid.
Wed, 10 Jun 2020 - 13min - 211 - 207. Waarom is geur het grote mysterie van de evolutie?
Geur, het is de grootste en oudste taal op aarde. Dieren en planten gebruiken het om een partner te vinden, maar ook tussen soorten wordt er heel wat afgesnuffeld. Maar wist je dat geur ook zomaar eens de sleutel zou kunnen zijn tot begrijpen hoe evolutie precies werkt? Want die twee hebben meer te maken met elkaar dan je misschien wel denkt! Hoogleraar evolutiebiologie Astrid Groot van de Universiteit van Amsterdam beantwoordt in dit college de vraag: waarom is geur het grote mysterie van de evolutie?
Sun, 07 Jun 2020 - 13min - 210 - 206. Waarom ervaren we verandering vaak als bedreigend?
Snelle maatschappelijke ontwikkelingen vragen om een flexibele houding. Waarom lukt ons dat vaak niet? Het antwoord gaf sociaal psycholoog Daan Scheepers van de Universiteit Utrecht op het podium van het Betweter festival. Ons lichaam doet daarbij vaak iets anders dan ons hoofd. Zo kan zelfs de meest progressieve man vrouwenemancipatie nog als een bedreiging zien...
Wed, 03 Jun 2020 - 15min - 209 - 205. Kunnen we zien met onze ogen dicht?
Het lijkt wel een superkracht. Blinden die zonder tast of zicht kunnen mountainbiken door een bos, een kubus van een bal kunnen onderscheiden en die feilloos slalommen door een drukke ruimte. En dat door alleen maar gebruik te maken van hun gehoor. Hoe dat werkt? In dit college neemt Hoogleraar Akoestiek Maarten Hornikx van Technische Universiteit Eindhoven je mee in de wonderlijke wereld van menselijke echolokalisatie.
Sun, 31 May 2020 - 15min - 208 - 204. Hoe kan slaap je leven veranderen?
Wie goed uitgerust is kan meer aan, is optimistischer en actiever. Een goede nachtrust is dus belangrijk. Maar wat als je wakker wordt gehouden door werk, stress, lawaai of gezelligheid? Welke impact heeft structureel slaaptekort op je leven? En hoe kun je je slaappatroon aanpassen? Slaapexpert Jeroen Dudink van het UMC Utrecht legde vorig jaar op het Betweter festival uit hoe je van je plafonddienst afkomt.
Wed, 27 May 2020 - 10min - 207 - 203. Waarom word jij steeds meer je Instagramprofiel?
Wees eerlijk: hoe vaak neem jij je selfie opnieuw voordat je deze op Instagram post? Onze identiteit wordt steeds meer beïnvloed de virtuele wereld; dus hoe lang nog voordat jij bent verandert in je Instagramprofiel? Professor Femke Kok van de Open Universiteit neemt je mee in dit filosofische vraagstuk.
Sun, 24 May 2020 - 17min - 206 - 202. Waarom is het zo moeilijk om van je slechte gewoontes af te komen?
We willen gezonder eten, meer sporten en minder vliegen. Toch komt er van die voornemens vaak weinig terecht. Live vanuit het Betweter festival vertelt gedragswetenschapper Marieke Adriaanse van de Universiteit Utrecht waarom het zo moeilijk is om slechte gewoontes af te leren.
Wed, 20 May 2020 - 15min - 205 - 201. Wat gebeurt er allemaal als je je wc doortrekt?
Denk jij wel eens na over wat er gebeurt met al het water dat je door de wc en gootsteen spoelt? Afvalwaterdeskundige, Merle de Kreuk van de TU Delft, legt uit welke weg het vieze water aflegt om weer schoon door jouw kraan te stromen. In deze podcast neemt ze je mee tot in de diepste krochten van het riool.
Sun, 17 May 2020 - 13min - 204 - 200. Is Darwins 'struggle for life' aan vervanging toe?
Van ontbossing tot bijensterfte. De biodiversiteit neemt wereldwijd af. Volgens Darwin zal de diersoort die zich voldoende kan aanpassen aan de omstandigheden overleven. Toch heeft, volgens bioloog Edwin Pos van de Universiteit Utrecht een flinke portie pech net zoveel invloed op de overlevingskansen. In deze podcast vanuit het Betweter Festival vertelt hij wat we moeten doen om biodiversiteit nog beter te begrijpen.
Wed, 13 May 2020 - 12min - 203 - 199. Hoe kon massamoordenaar Stalin zo populair zijn?
Stalin maakte van de Sovjet-Unie een supermacht, maar was ook een meedogenloos leider en bracht miljoenen mensen om het leven, waaronder velen van zijn eigen volk. Waarom dragen sommige Russen hem dan nog steeds op handen? Historicus André Gerrits van de Universiteit Leiden geeft in deze podcast een lesje Russische Geschiedenis.
Sun, 10 May 2020 - 15min - 202 - 198. Mag de politie jouw computer hacken?
Lag de politie vroeger met een verrekijker in de bosjes te loeren naar een verdachte van een misdrijf? Tegenwoordig zou de politie het liefste de computer van een verdachte hacken. Maar mag dat wel? Professor Bart Schermer van Universiteit Leiden legt je uit welke opsporingsbevoegdheden de politie heeft in onze moderne, digitale wereld. Van gluren op je Facebook tot aan het inzetten van een virtueel kind om kinderpornoverdachten op te sporen: hoe ver mag de politie gaan?
Wed, 06 May 2020 - 14min - 201 - 197. Waarom ben jij intelligenter dan je computer?
Computers lijken alles te kunnen: niet alleen hebben ze een enorme rekenkracht, ze kunnen ook allerlei menselijke dingen, zoals bijvoorbeeld gezichten herkennen. Maar zijn ze ook echt intelligent? Eric Postma van de Universiteit Tilburg legt je uit waarom jij nog altijd intelligenter bent dan je computer!
Sun, 03 May 2020 - 13min - 200 - 196. Is het raar dat mensen tegen dieren praten?
Ken jij iemand die de hele dag tegen zijn huisdier praat? Je kunt hem natuurlijk voor gek verklaren, maar misschien zit er wel logica in. Maarten Reesink van de Universiteit van Amsterdam bestudeert al jaren die relatie tussen mens en dier. En in deze podcast legt hij uit waarom we met sommige dieren wel degelijk kunnen communiceren.
Wed, 29 Apr 2020 - 14min - 199 - 195. Ben je narcistisch als je graag de leiding neemt?
Soms lijkt het alsof jouw baas alleen maar geeft om macht en status. En dat terwijl een goede leider vaak juist wel wat empathie kan gebruiken. In deze podcast slaan organisatiepsycholoog Kilian Wawoe en neuropsycholoog Erik Scherder de handen ineen, om uit te leggen wat er in het hoofd van jouw leidinggevende omgaat.
Sun, 26 Apr 2020 - 14min - 198 - 194. Waarom is tandsteen een goudmijn voor archeologen?
Tandplak vinden we vies en tandsteen vaak nog viezer. Maar die aangekoekte boel bevat een schat aan informatie! In deze podcast vertelt Kirsten Ziesemer van de Universiteit Leiden dat we aan de hand van tandsteen ontzettend veel kunnen leren over mensen die honderden jaren geleden leefden.
Wed, 22 Apr 2020 - 10min - 197 - 193. Waarom voelen we ons meer Nederlander na een ramp?
Een 'nationale ramp' levert behalve veel verdriet ook vaak iets anders op: namelijk een groot gevoel van saamhorigheid. Juist op die momenten blijkt de rol van de koning of koningin heel belangrijk. Er was zelfs een koning die heel goed begreep dat rampen niet alleen goed waren voor het saamhorigheidsgevoel, maar ook voor zijn eigen imago! Wie dat was, hoor je in deze podcast van historisch letterkundige Lotte Jensen van de Radboud Universiteit.
Sun, 19 Apr 2020 - 13min - 196 - 192. Wat moeten we doen met chronisch zieke kinderen?
De kindergeneeskunde heeft de afgelopen decennia een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt. De overlevingskans bij ziektes als kanker en tbc is enorm toegenomen, maar dit succes heeft ook een keerzijde. Zo zijn er nu veel meer kinderen die opgroeien met een chronische ziekte. Hoe zorg je ervoor dat deze kinderen zoveel mogelijk een normaal leven kunnen leiden? Professor Heymans van de Universiteit van Amsterdam maakte er zijn levenswerk van en vertelt je hoe in deze podcast!
Wed, 15 Apr 2020 - 14min - 195 - 191. Kun jij de emoties van jouw huisdier herkennen?
Iedereen ziet het verschil tussen een blije en een boze hond. En als je zelf een huisdier hebt, weet je vaak precies wanneer je viervoeter verdrietig of jaloers is. Tenminste, dat dénk je. In dit college vertelt Pim Martens van Universiteit Maastricht hoe goed wij werkelijk zijn in het herkennen van emoties van onze huisdieren.
Sun, 12 Apr 2020 - 12min - 194 - 190. Waarom onderhandelt Nederland met grote criminelen?
In Nederland worden steeds vaker kroongetuigen ingezet. In ruil voor strafvermindering helpen zij bij het opsporen en vastzetten van de grootste criminelen. Maar is het wel verantwoord om deze misdadigers te belonen, terwijl ze zelf vaak grote delicten hebben gepleegd? Sven Brinkhoff, docent Strafrecht aan de Open Universiteit, vertelt in deze podcast hoe het Nederlandse Strafrecht omgaat met kroongetuigen, én welke bezwaren eraan kleven.
Wed, 08 Apr 2020 - 18min - 193 - 189. Hoe kan de aandelenmarkt in een milliseconde onderuit gaan?
Wie bij een aandelenmarkt denkt aan schreeuwende, opgewonden mannen in pak loopt een beetje achter. Tegenwoordig is het vooral het gezoem van computers dat de ruimte vult. Professor Albert Menkveld van de Vrije Universiteit speelt in dit college zelf voor flitshandelaar terwijl hij je meeneemt in de wonderlijke wereld van de aandelenkoersen.
Sun, 05 Apr 2020 - 14min - 192 - 188. Wat kunnen we leren van luie mieren?
We zien mieren vaak als drukke hardwerkende beestjes. We zien ze altijd rondlopen, druk in de weer met takjes en blaadjes. Maar wist je dat de helft van de mierenkolonie werkeloos is. Deze mieren worden ingezet als reservetroep bij een grote ramp. In deze podcast vertelt entomoloog Tim Möhlmann van de Wageningen Universiteit dat wij als mensen nog best veel van deze beestjes kunnen leren..
Wed, 01 Apr 2020 - 12min - 191 - 187. Hebben we in Nederland in de toekomst nog natuur?
Hoe groot is de kans dat over 1000 jaar de gorilla, de panda en de neushoorn allemaal uitgestorven zijn? Volgens bioloog Jelle Reumer van de Universiteit Utrecht best wel groot. De natuur verandert constant. We leven inmiddels met 7 miljard mensen op aarde en dat worden er steeds meer. We hebben meer ruimte nodig waardoor we de natuur steeds verder moeten inperken. In deze podcast vertelt Jelle Reumer over de toekomst van de natuur!
Sun, 29 Mar 2020 - 15min - 190 - 186. Waarom zijn mensen die meer dan 65.000 per jaar verdienen gelukkiger?
Geld maakt wel degelijk gelukkig. Kinderen daarentegen niet. Onderzoek wijst uit dat een hoog inkomen een betere geluksscore garandeert dan een laag loontje of ouderschap. Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit legt uit hoe dit zit.
Wed, 25 Mar 2020 - 12min - 189 - 185. Hoe kun je het beste je gelijk halen in een discussie?
Ben jij altijd degene die een discussie wint, of trek je vaak juist aan het kortste eind? In deze podcast vertelt professor Noelle Aarts welke typische discussie strategieën je in elke situatie kunt toepassen. Na dit college snap je precies wat er zo vaak mis gaat en hoe je voortaan in kunt grijpen. Dus snoer die vervelende oom of collega eindelijk eens de mond....!
Sun, 22 Mar 2020 - 12min - 188 - 184. Hoe komt jouw pakketje straks nóg sneller bij jou aan?
Geef maar toe, als jij op de knop "Bestellen" klikt, dan heb jij dat pakketje nog liever vandaag dan morgen in huis. Tom van Woensel van de TU Eindhoven weet alles van logistiek en probeert zo ongeveer alle mogelijkheden in kaart te brengen die een rol spelen bij de bezorging van dat ene pakketje. Hoe kunnen ze dat pakketje nog sneller bij jou bezorgen?
Wed, 18 Mar 2020 - 14min - 187 - 183. Werkt cannabis beter dan een aspirine?
Wist je dat cannabis ook gebruikt kan worden als medicijn? Het enige nadeel is.... je wordt er high van. Wel leuk, maar minder handig als je het dagelijks moet gebruiken als patiënt. Chemicus Marjolein legt ons uit hoe ze op zoek gaat naar wiet-waar-je-niet-high-van-wordt.
Sun, 15 Mar 2020 - 11min - 186 - 182. Waarom is de Lion King een fascistische film?
Disney, wie is er niet mee groot geworden? Onbewust geven Ariel, Belle en Simba ons onvervalste levenslessen mee. Maar zijn deze klassiekers wel zo onschuldig als ze op het eerste gezicht lijken? In deze podcast vertelt filmwetenschapper Dan Hassler-Forest welke verborgen boodschappen te ontcijferen zijn uit Disney films.
Wed, 11 Mar 2020 - 17min - 185 - 181. Wie is er beter in beleggen: een geblinddoekte aap of een mens?
Wie is er beter in beleggen: een aap die pijltjes gooit naar een beurspagina, of een doorgewinterde expert? Econoom Mathijs van Dijk van de Erasmus Universiteit gaat in deze podcast na of beleggen echt totale willekeur is. En misschien geeft hij je ook nog wel wat bruikbare adviezen, zodat je weet hoe je het beste kan investeren...
Sun, 08 Mar 2020 - 16min - 184 - 180. Waarom negeren we terroristen niet gewoon?
Het theater van de angst wordt versterkt als de overheid keihard optreedt tegen terrorisme, volgens terreurdeskundige Beatrice de Graaf van de Universiteit Utrecht. En dit werkt vaak averechts. Zoals dat ook gaat bij een zeurend kind, is negeren een veel betere manier om ermee om te gaan. In deze podcast wordt duidelijk hoe Nederland deze techniek eerder succesvol heeft toegepast.
Thu, 05 Mar 2020 - 16min - 183 - 179. Waarom lezen vrouwen zulke slechte boeken?
Is een literair boek écht beter dan een vrouwenboek? Corina Koolen van de Universiteit van Amsterdam analyseert romans op stereotypische ideeën over vrouwelijkheid. Om ze vervolgens te ontkrachten. In deze podcast vertelt ze je waarom het in hokjes delen van chicklits en "echte" literatuur vaak verkeerd is.
Sun, 01 Mar 2020 - 11min - 182 - 178. Mag je jouw nier ruilen voor een Porsche?
Een jonge reiziger die dood wordt gevonden in de greppel van een arme sloppenwijk in Zuid-Afrika. Opengesneden en beroofd van haar organen. Klinkt als een gruwelijke scène uit een horrorfilm, maar het is de brute werkelijkheid van de illegale donorhandel. Criminologe Frederike Ambagtsheer van het ErasmusMC duikt in deze criminele wereld en probeert zo te achterhalen hoe gerafineerd deze organisaties te werk gaan.
Wed, 26 Feb 2020 - 15min - 181 - 177. Hoe kun je met maar liefst vijftien verschillende zintuigen hallucineren?
Wist je dat er niet vijf of zes, maar zowaar vijftien zintuigen zijn?! Professor Jan Dirk Blom van Universiteit Leiden kan je hier alles over vertellen, en laat in deze podcast zien hoe mensen met deze zintuigen kunnen hallucineren. Ben je klaar voor een trippy college?
Sun, 23 Feb 2020 - 14min - 180 - 176. Is de ideale stad een bouwpakket?
Nieuwe technologieën volgen elkaar in rap tempo op en klimaatveranderingen vragen om constante aanpassingen aan de hitte en de heftige regenbuien. Intussen hebben we geen idee of we straks op waterstof of mierenzuur rijden. Deze onzekerheid maakt het lastig voor steden om zich voor te bereiden op de toekomst. In deze podcast vertelt planoloog Ward Rauws van de Rijksuniversiteit Groningen welke nieuwe ideeën hij heeft voor het ontwikkelen van een toekomst-bestendige stad.
Wed, 19 Feb 2020 - 17min - 179 - 175. Waarom is hokjesdenken juist goed?
Denk jij in hokjes? Ieder weldenkend en intelligent mens probeert er zo ver mogelijk van vandaan te blijven. Toch zit er volgens professor Daniël Wigboldus van de Radboud Universiteit in ieder van ons een hokjesdenker. Hij laat zien dat ondanks de slechte reputatie van een hokjesgeest, categoriseren juist functioneel is. Je dag doorkomen zonder de wereld om je heen in hokjes te stoppen, is zelfs bijna onmogelijk!
Sun, 16 Feb 2020 - 14min - 178 - 174. Waarom zal er altijd oorlog zijn?
Eeuwenlang was oorlog lekker overzichtelijk. Twee legers tegenover elkaar en vechten maar. Het doel was dan ook vaak: territoriumwinst. Net als Stratego. Maar de internationale politiek van vandaag kun je beter vergelijken met een potje Risk: je weet nooit wat er op het opdrachtkaartje van je tegenstander staat. In deze podcast legt Bertjan Verbeek van de Radboud Universiteit uit waarom deze onzekerheid ervoor zorgt dat oorlog waarschijnlijk nooit helemaal uitgebannen wordt.
Wed, 12 Feb 2020 - 14min - 177 - 173. Waarom doen pubers zo vaak domme dingen?
Vuurwerkbommen maken, met z'n vieren naast elkaar fietsen of je ID vervalsen. Pubers lijken zich telkens weer opnieuw in de nesten te werken. Ze zoeken graag de grenzen op en zijn een kei in het nemen van domme beslissingen. Waarom gedragen pubers zich zo? Professor Eveline Crone van de Universiteit Leiden is dé expert als het gaat om het puberbrein. In deze podcast vertelt zij jou waarom we in deze levensfase vaak zoveel ondoordachte risico's nemen!
Sun, 09 Feb 2020 - 14min - 176 - 172. Waarom werd porno vanaf de Gouden Eeuw zo populair?
Porno is onwijs populair. Volgens de cijfers kijkt 65% van de mannen en 20% van de vrouwen tenminste 1x per week porno. Maar wist je dat porno zelfs al lang voor de komst van de videoband en het internet populair was? Sterker nog, Nederland was in de zeventiende eeuw een echt porno-walhalla. Cultuurhistorica en "historisch pornologe” Inger Leemans van de Vrije Universiteit vertelt je in deze podcast alles over de oorsprong van porno en hoe dit uiteindelijk immens populair werd.
Wed, 05 Feb 2020 - 15min - 175 - 171. Hoe los je jouw grootste probleem op?
We leven in een complexe wereld, waarin we dagelijks talloze problemen tegenkomen. Een oplossing vinden voor zo'n probleem is lastig en pakt meestal niet voor iedereen even goed uit. Het is vaak een kwestie van wikken en wegen om tot te beste beslissing te komen. Onderwijsfilosoof Teun Dekker van de Universiteit Maastricht vertelt je in deze podcast waarom het van groot belang is om een weloverwogen keuze te maken en hoe je dat het beste kunt doen!
Sun, 02 Feb 2020 - 14min - 174 - 170. Waarom kweken we straks onze kleding in de moestuin?
Een zelfgeoogste-paddenstoelen-jurk is beter voor het milieu dan een spijkerbroek die de halve wereld over is geweest en ondergedompeld in een tal van schadelijke chemicaliën. Textiel is na olie de meest vervuilende industrie ter wereld. Volgens Kim Poldner van de Wageningen Universiteit is een radicaal andere aanpak van de mode-industrie dan ook noodzakelijk. In deze podcast vertelt ze hoe we deze omslag mogelijk kunnen maken en hoe ook jij kunt bijdragen aan een duurzamere garderobe.
Wed, 29 Jan 2020 - 12min - 173 - 169. Waarom zitten videogames vol met religie?
Als je Tomb Raider of Assassins Creed 2 speelt, verwacht je niet continu geconfronteerd te worden met religie. Toch zitten games van tegenwoordig vól met verwijzingen naar bijbelse vertellingen. In deze podcast laat theoloog Frank Bosman - zelf fanatiek gamer- je weten hoe dát zit.
Sun, 26 Jan 2020 - 16min - 172 - 168. Word je dommer van meer keuzes?
Als verkoper trek je meer aandacht met 24 verschillende sapjes, maar je verkoopt meer als je assortiment maar uit 4 verschillende sapjes bestaat. Dat heeft alles te maken met keuzestress. In deze podcast legt Frenk van Harreveld van de Universiteit van Amsterdam uit hoe we keuzes maken. Én waarom keuzevrijheid niet altijd goed is voor ons.
Wed, 22 Jan 2020 - 15min - 171 - 167. Zorgt jouw tandpasta voor het volgende milieuprobleem?
Tandpasta, een motorhelm, zonnebrand en erwtensoep. Ogenschijnlijk producten die niet zoveel met elkaar te maken hebben. Maar door nanotechnologie is dit toch wel het geval! Nano-toxicoloog Martina Vijver van de Universiteit Leiden legt uit waarom!
Sun, 19 Jan 2020 - 10min - 170 - 166. Kan het nieuws volgen dodelijk zijn?
"Drie handjes noten per dag redden je leven!" Waar of niet waar? Onderzoek naar gezondheid belandt met regelmaat een tikkeltje overdreven in de krant. Hoewel dit niet altijd met opzet gebeurt, kan het voor gevaarlijke situaties zorgen zodra mensen deze riskante adviezen gaan opvolgen. In deze podcast vertelt Ionica Smeets van de Universiteit Leiden hoe dit soort nieuws ontstaat en hoe jij overdreven bevindingen voortaan zelf kunt herkennen.
Wed, 15 Jan 2020 - 15min - 169 - 165. Waarom tranen onze ogen als we huilen?
Huilen is de specialiteit van professor Ad Vingerhoets van Universiteit Tilburg. Hij onderzoekt onze emoties. Want waarom zijn mensen de enige zoogdieren die huilen? En waarom huilt de één meer dan de ander? Kom erachter in deze nieuwe podcast.
Sun, 12 Jan 2020 - 12min - 168 - 164. Waarom werkt bangmakerij niet ontmoedigend als het gaat om drugs?
Dat drugsgebruik niet per se goed is voor de gezondheid weten we allemaal. Maar we weten óók dat dit geen reden is om het dan helemaal niet te doen. Integendeel. Hoe zorg je dan voor de juiste aanpak? En wijs je gebruikers op de risico's, zonder met een belerend vingertje te zwaaien? Psycholoog Gjalt-Jorn Peters van de Open Universiteit weet hoe het zit.
Wed, 08 Jan 2020 - 18min - 167 - 163. Waarom stierven Romeinse keizers vaak een gruwelijke dood?
Julius Caesar is met stip de meest bekende Romeinse keizer die werd vermoord. Maar van de andere 86 officiële keizers zijn er ook heel wat omgelegd. In deze podcast vertelt classicus Fik Meijer het bloederige verhaal van de Romeinse keizers die door hun eigen senatoren, generaals met goed getrainde legioenen of door individuen met opgekropte wrok om het leven werden gebracht
Sun, 05 Jan 2020 - 14min - 166 - 162. Waarom heb jij je 'eigen mening' gewoon van je vrienden?
Niets is heerlijker dan lekker praten met mensen die het helemaal met je eens zijn en jouw mening delen. Maar door al dat gepraat met mensen uit je persoonlijke bubbel, wordt jouw "eigen mening" niet erg op de proef gesteld. In dit college vertelt communicatiewetenschapper Noelle Aarts van de Wageningen University waarom die continue zelfbevestiging dan zo slecht is en hoe het wel zou moeten.
Wed, 01 Jan 2020 - 15min - 165 - 161. Word je van stress dik?
Hard werken aan een deadline gaat vaak gepaard met een zak chips, reep chocola of een calorierijke afhaalmaaltijd. Niet gek dat je soms het gevoel hebt dat je na een stressvolle periode meer aangekomen bent. Toch is die caloriebom volgens hormoonspecialist Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC niet de enige boosdoener voor overgewicht. In dit college vertelt Liesbeth wat stress met je lichaam doet en hoe de vrijkomende stresshormonen échte dikmakers kunnen zijn.
Sun, 29 Dec 2019 - 16min - 164 - 160. Ben je na het eten ook echt zo vol als je je voelt?
Waarom zit je na een halve kip propvol, maar haal je na 20 kipnuggets gerust nog een milkshake? Dat heeft alles te maken met hoe onze maag en hersenen naar voedsel kijken. In deze podcast vertelt Guido Camps van de Wageningen Universiteit hoe dit leidt tot volksziekte nummer 1: obesitas en waar dat in de toekomst heengaat.
Wed, 25 Dec 2019 - 10min - 163 - 159. Kun je beter met tegenslag omgaan als je gelooft?
Miljarden mensen ter wereld geloven in een Opperwezen, zoals God of Allah. Wat heb je aan zo'n Opperwezen in je dagelijks leven? Biedt religie troost of maakt het je juist onzeker als het lijkt alsof je gestraft wordt? Ruard Ganzevoort van de Vrije Universiteit onderzoekt hoe gelovigen omgaan met traumatiserende ervaringen en vertelt in deze podcast of het dan nog uitmaakt of je gelooft in de hemel, hel of zoiets als reïncarnatie.
Sun, 22 Dec 2019 - 13min - 162 - 158. Waarom kun je als ouder maar beter niet je rouwende kind helpen?
Een dierbare verliezen heeft grote impact op je leven. De periode van rouw is daarom erg belangrijk om vervolgens de draad weer op te kunnen pakken. Maar hoe help je als volwassene een kind in rouw? Zo vanzelfsprekend is dat niet. Zeker niet als je zelf al je handen vol hebt aan je eigen verdriet. In deze podcast vertelt psycholoog Ellen Dreezens van de Universiteit Tilburg waarom zij pleit voor een 'hulpvolwassene'.
Wed, 18 Dec 2019 - 14min - 161 - 157. Waarom hebben we eigenlijk huisdieren?
Huisdieren. Als je erover nadenkt, is het eigenlijk maar raar: al die beesten die we laten leven in onze huizen. Maar naast dat we ze natuurlijk superschattig vinden, zijn er meer redenen waarom we ooit dieren in huis hebben genomen. In deze podcast vertelt cultuurwetenschapper Maarten Reesink van de Universiteit van Amsterdam hoe wij de hond en de kat gedomesticeerd hebben.
Sun, 15 Dec 2019 - 14min - 160 - 156. Kan lezen gevaarlijk zijn?
Plato was van mening dat dichters een gevaar vormden voor de samenleving. Schrijvers waren dan ook niet welkom in zijn ideale staat. Zij hadden volgens hem geen verstand van de waarheid. Het enige wat zij deden was onzin verkopen. Had Plato gelijk? Kan het lezen van bepaalde literatuur een gevaar vormen? Geert Buelens van de Universiteit Utrecht beantwoordt die vraag in deze podcast.
Wed, 11 Dec 2019 - 13min - 159 - 155. Waarom was Amsterdam in de Gouden eeuw een stad van allochtonen?
De economie kon in de Gouden Eeuw alleen groeien dankzij de stroom van werkzoekende immigranten. Maar ook toen waren er klachten over allochtonen. Ze werden beschuldigd van het misbruiken van het systeem. Historicus Maarten Prak van de Universiteit Utrecht vertelt over de rol van immigranten in Nederland in de Gouden Eeuw.
Sun, 08 Dec 2019 - 15min - 158 - 154. Waarom leiden bonussen tot slechtere prestaties?
Gaan we harder lopen als we een bonus kunnen krijgen? Dr. Kilian Wawoe is organisatiepsycholoog aan de Vrije Universiteit Amsterdam en vertelt in deze podcast hoe extra beloningen hun doel voorbij schieten.
Wed, 04 Dec 2019 - 09min - 157 - 153. Word je slimmer van luisteren naar Mozart
Studenten halen gegarandeerd hun tentamens, koeien zullen meer melk produceren en zelfs tomaten gaan beter smaken wanneer ze ‘luisteren’ naar klassieke muziek. Dit noemen we ook wel het Mozarteffect. Waar heeft dit mee te maken? Muziekwetenschapper Henkjan Honing van de Universiteit van Amsterdam legt in deze podcast uit wat het effect is van klassieke muziek.
Sun, 01 Dec 2019 - 09min - 156 - 152. Waarom moeten zelfrijdende auto's op paarden lijken?
Zou het verkeer veiliger zijn wanneer iedere auto is uitgerust met een volledig automatische piloot? Klinkt als een goed idee. In de luchtvaart gebeurt het immers al! Maar wat als er iets niet goed gaat? Ligt het dan aan de auto? Of aan de manier waarop wij de auto hebben ‘ingesteld’? Biomechanicus David Abbink van de TU Delft onderzoekt de optimale samenwerking van mens en machine, waarbij intuïtiviteit een grote rol speelt.
Wed, 27 Nov 2019 - 12min - 155 - 151. Hoe bepaal je of een kunstwerk goed of slecht is?
Het zal je als kunsthandelaar maar gebeuren: na lang speuren vind je eindelijk dat ene topschilderij en koop je het voor een enorme smak geld. Maar dan blijkt het niet de originele versie te zijn, maar een kopie! Hoe herken je goede kunst? Kunsthistoricus Henk van Os van de Universiteit van Amsterdam legt het uit.
Sun, 24 Nov 2019 - 10min - 154 - 150. Waarom is chaos in de lucht veilig?
Vliegen zonder verkeersleiding. Wordt het luchtruim dan geen ongeregeld zooitje? Botsen vliegtuigen niet op elkaar? Het lijkt gekkenwerk, maar volgens vliegtuigbouwkundige Jacco Hoekstra van de TU Delft is dit helemaal geen slecht idee.
Wed, 20 Nov 2019 - 15min - 153 - 149. Waarom is gamen beter voor ons dan het lezen van een goed boek?
Door het internet kunnen we binnen een mum van tijd onze favoriete tv series en bioscoopfilms down