Filtrar por género

Jurnal RFI

Jurnal RFI

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

4450 - Jurnalul de joi, 9 mai 2024, 10h00
0:00 / 0:00
1x
  • 4450 - Jurnalul de joi, 9 mai 2024, 10h00

    Jurnal de știri

    Thu, 09 May 2024
  • 4449 - „Cartelul din Carpați” (Recorder.ro)

    Principalul subiect care se regăsește azi în presa locală este investigația publicată de Recorder despre averea primarului PNL din Sinaia, Vlad Oprea, care conduce orașul de 20 de ani, și despre mai multe afaceri controversate în care este implicat numele edilului prahovean.

    „Cartelul din Carpați” este o investigație la care au lucrat mai bine de un an jurnaliștii Ionuț Stănescu, Ovidiu Vanghele și David Muntean despre primarul liberal din Sinaia Vlad Oprea și conexiunile de la vârful PNL.

    Un castel din Franța, un palat de o mie de metri pătrați ridicat în mijlocul unei rezervații de arhitectură, o stradă construită pentru un singur om, licitații trucate, onomastici serbate în vile de protocol ale statului, sub paza militarilor SPP. Toate într-o singură poveste pe care o puteți urmări pe site-ul recorder.ro.

    Vizita președintelui Iohannis în SUA este dezbătută în SpotMedia de Ioana Ene Dogioiu - Domnul Goe la Washington. Ca să nu mai blocheze NATO în continuare, Consiliul Atlantic din SUA și Joe Biden i-au promis lui Goe Iohannis un premiu de consolare, de mare prestigiu (Distinguished International Leadership Award), și o întâlnire în Biroul Oval.

    Mai în glumă, mai în serios, aceasta pare să fie rațiunea din spatele escapadei americane a dlui Iohannis. Cu siguranță că temele majore ale unei asemenea întâlniri la cel mai înalt nivel ar fi trebuit să țină de interesul național, mai ales în contextul dat. Dl Iohannis a și încercat, de altfel, să îi dea această conotație cu o transparență total nespecifică în privința sistemului Patriot pe care România ar putea să-l trimită în Ucraina.

    Și Alina Mărculescu Matiș scrie în Panoramacă vizita președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, unde a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la funcția numărul unu din NATO, dar și despre scenariul ca România să furnizeze Ucrainei un sistem Patriot, a readus în atenția publică jocurile politice care se dau, lunile acestea, pentru ocuparea rolurilor de la vârful Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice.

    Aici, decisive vor fi nu doar discuțiile din interiorul NATO, înainte de și în timpul summitului din iulie, ci și rezultatele alegerilor europarlamentare din iunie și felul în care se vor împărți funcțiile de top din UE, a explicat pentru Panorama Doru Franțescu, directorul EU Matrix și unul dintre cei mai experimentați români de la Bruxelles.

    De ce candidații anti-Nicușor Dan se vor lupta între ei până la capăt? Dan Tăpălagă face în G4media poza de moment la debutul campaniei.

    Start furat de Ciucă, hop și Ciolacu.

    Candidații la alegerile locale și la Parlamentul European intră, începând de joi, în linie dreaptă. Campania electorală oficială începe pe data de 9 mai. Toate privirile sunt îndreptate spre București, unde Nicușor Dan pare a fi, în acest moment, favorit în sondaje. În tabăra anti-Nicușor se află nu mai puțin de patru candidați care se luptă între ei: Gabriela Firea (PSD), Cristian Popescu Piedone (PUSL, partid fondat de Dan Voiculescu), Sebastian Burduja (PNL) și Mihai Enache (AUR). Din cauza fragmentării votului, șansele lui Nicușor Dan de a obține un al doilea mandat cresc semnificativ.

    Așa cum arată sondajele în prezent, este de așteptat ca Bucureștiul să se îndrepte către un rezultat previzibil. Deși Gabriela Firea își desfășoară campania serios, zi de zi, pe teren și în mediul online, distanța care o separă de Nicușor Dan cu doar o lună înainte de vot este dificil de recuperat, dacă nu aproape imposibilă.

    O eventuală victorie a lui Nicușor Dan la București nu va fi însă, așa cum am subliniat în repetate rânduri, o tragedie pentru liderii PSD și PNL. Dimpotrivă. Ciucă și Ciolacu se vor bucura că nu apare un rival intern, supra-legitimat cu votul popular, care să le pună lor în pericol pozițiile de lider.

    Ce înseamnă jaf ca-n codru? Oficial - între 50 și 100 de milioane de lei anual scrie Europa Liberăcare a vrut să afle, oficial, datele referitoare la confiscările de mijloace de transport folosite la furtul din păduri și la cantitatea totală de materiale lemnoase confiscate. Care sunt concluziile anchetei aflați de pe site.

    Thu, 09 May 2024
  • 4448 - Kazakhstan: Închisoare pe viață pentru 100 de grame de droguri produse

    Kazakhstanul schimbă legea și impune pedepse foarte dure pentru producerea și traficul de droguri. Producerea a 100 de grame de stupefiante se va pedepsi cu închisoarea pe viață. Între timp, premierul slovac, Robert Fiko, care a mers în vizită la Baku spune că vrea ca țara sa să fie o punte între Azerbaidjan și Uniunea Europeană. 


    Revista presei Europa Plus:

    ”Fără milă. În Kazahstan, pentru producția și distribuția de droguri, fără prescripție medicală, se aplică închisoare pe viață - sancțiune penală,” este un titlu din publicația time.kz.

    „Deputații au propus modificarea Codului Penal pentru a prevedea sancțiuni separate pentru producerea, prelucrarea, achiziția, depozitarea, transportul și expedierea ilegală a stupefiantelor. Totodată, se propune ca producerea de droguri să fie considerată drept cea mai periculoasă infracțiune, iar deputații au mărit pedeapsa minimă posibilă pentru trafic de droguri de la 10 la 15 ani.”

    „Pentru producerea a mai mult de 100 de grame de droguri riscați închisoare pe viață!” avertizează deputata care a inițiat legea.

    Trei grupuri de criminalitate organizată au fost eliminate în țară anul trecut, iar un alt grup de crimă organizată a fost desființat anul acesta. Au fost urmăriți penal 14 participanți, inclusiv 13 străini - cetățeni ai Ucrainei, Republicii Moldova și Armeniei.

    Anul acesta,  autoritățile kazahe au desființat 31 de laboratoare clandestine și au confiscat peste 10 tone de substanțe folosite la producerea drogurilor ceea ce a împiedicat producerea a 3 milioane de doze individuale”, mai scrie publicația kazahă.

    Robert Fiko în Azerbaidjan: Slovacia vrea  să devină o punte între Azerbaidjan și UE

    Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev și prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, au semnat o înlegere prin care cele două țări vor colabora în domeniul apărării, citim în trend.az. Robert Fico a fost în vizită la Baku. 

    Azerbaidjanul și Slovacia au început deja negocieri specifice privind crearea de site-uri comune de producție în industria de apărare.

    Agenția azeră Azertag redă și declarația lui Robert Fico potrivit căreia Slovacia este pregătită să devină o punte între Azerbaidjan și Uniunea Europeană. 

    „Vrem să prezentăm Uniunii Europene situația obiectivă din Azerbaidjan”, a spus Robert Fico.

    Marș în Armenia pentru a împiedica trasarea graniței cu Azerbaidjanul

    Azatutyun.am, Europa Liberă în limba armeană, scrie despre marșul condus de șeful eparhiei Tavush, din nord estul țării, Preasfințitul Bagrat, pentru a împiedica guvernul de la Erevan să traseze frontiera cu Azerbaidjanul fără referendum. Delegația monseniorului se deplasează pe autostrada Sevan (nord-estul Armeniei) și ajunge în capitala Erevan pe 9 mai. 

    „Au început această luptă pentru a forța guvernul să pună capăt procesului de demarcare care, potrivit protestatarilor, se desfășoară fără respectarea normelor și acordurilor internaționale. Demarcarea este considerată a fi o concesie unilaterală,” scriu jurnaliștii armeni. 

    „Toți vrem să avem o graniță, cine a spus că nu vrem să avem o graniță? Dar aceste principii trebuie respectate pentru a avea o graniță. Și în al doilea rând, dacă se dorește continuarea demarcării, trebuie să existe un nivel foarte ridicat de încredere reciprocă între cele două țări,” a spus politoloaga Suren Petrosyan care s-a alăturat protestului.

     

    Au participat la Revista Presei Europa Plus:

    Malgazhdarova Altynay - Kazakhstan;                    

    Elvira Ibrahimova - Azerbaidjan;            

    Anna Kocharyan - Armenia

     

    Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

    Thu, 09 May 2024
  • 4447 - Vizita lui Xi Jinping: scepticism în UE, entuziasm la Belgrad și Budapesta

    Presa internațională continuă să comenteze vizita președintelui chinez Xi Jinping în Franța, Serbia și Ungaria. Comentatorii nu-și ascund scepticismul cu privire la viitorul relațiilor euro-chineze. Ei nu uită să remarce prezența liderului chinez la Belgrad și Budapesta, două capitale în care China este foarte bine văzută.

    Euronews transmite că Serbia și China au anunțat că implementează un nou acord de liber schimb la începutul lunii iulie, aprofundând legăturile economice și politice dintre Belgrad și cel mai mare investitor străin al său.

    Vučić a spus că acordul „va garanta un viitor” Serbiei, anulând tarifele la aproape 95% din exporturile țării către China în următorii cinci până la zece ani, ”de la mere, la carne de vită”.

    După cum constată Financial Times, ”în timpul întâlnirilor sale cu Macron, Xi nu a pus mare preț pe plângerile europene conform cărora subvenționarea excesivă și cererea slabă din China ar putea amenința industria UE prin dumpingul de produse ieftine.

    UE este, de asemenea, îngrijorată de relația strânsă a lui Xi cu președintele rus Vladimir Putin și de comerțul în creștere al Chinei cu Rusia, despre care blocul susține că a ajutat Moscova să reziste sancțiunilor occidentale.

    Vizitele lui Xi în Ungaria și Serbia – printre cele mai prietenoase țări ale Europei cu Rusia – nu au făcut nimic pentru a înlătura aceste preocupări, spun analiștii”.

    „Portavion de nescufundat”

    The New York Times amintește că, atunci când liderul Chinei, Xi Jinping, a vizitat ultima dată Estul fost comunist al Europei, în 2016, președintele Republicii Cehe l-a găzduit pentru o vizită de stat de trei zile și a oferit țara sa drept „portavion de nescufundat” pentru investițiile chineze.

    Acea navă s-a scufundat de atunci, distrusă de sprijinul Chinei pentru Rusia în războiul din Ucraina. (...)

    Între timp, banii chinezi s-au revărsat în Ungaria și Serbia, cimentând legăturile strânse susținute de o precauție comună față de Statele Unite.

    Proiectul-far de infrastructură al Chinei în regiune, o cale ferată de mare viteză între Belgrad și Budapesta, a fost încetinit de probleme de reglementare și de altă natură.

    Din cele aproximativ 200 de mile planificate, doar aproximativ 60 funcționează după cinci ani de muncă - un ritm lent pentru un proiect pe care Beijingul îl vede ca o parte cheie a programului de infrastructură Belt and Road, inițiativa de politică externă a lui Xi”.

    Citeste siFranța - China: Diplomație fără cravată, la o altitudine de 2.115 metri

    Ungaria a devenit „calul troian” al Beijingului, critică ziarul de stânga ungar Nepszava, preluat de Courrier International:

    Guvernul Orban „acceptă investiții chineze care s-ar putea să nu fie niciodată profitabile, fără să menționeze măcar poliția chineză [care va patrula în curând Budapesta]”. Guvernul ungar „nu abordează doar economic regimul chinez, ci îl consideră un exemplu, la nivel politic – este vorba despre o țară care ajută Moscova în războiul din Ucraina”, continuă cotidianul.

    Este iluzoriu să vedem Europa și China ca parteneri, concluzionează și ziarul austriac Kleine Zeitung, citat de Eurotopoics:

    Nu ar trebui să ne păcălim: UE este într-o poziție slabă față de China. Pe probleme economice ne putem aștepta ca lucrurile să se calmeze mai devreme sau mai târziu; în cele din urmă, ambele părți au un interes în menținerea legăturilor lor profitabile, iar acest lucru se aplică și reglementărilor de mediu. În ceea ce privește politica internațională, însă, China face ceea ce se potrivește intereselor sale și nu ceea ce Bruxelles sau Washington consideră necesar. Ei nu pot trăi unul cu celălalt, dar nici nu se pot descurca unul fără celălalt. Europa și China sunt prinse într-o relație permanentă, toxică

    Thu, 09 May 2024
  • 4446 - Ziua Europei. ”Declarația Schuman” față în față cu ”suveranismul”

    Astăzi este 9 mai, Ziua Europei, o zi care celebrează pacea și unitatea în Europa. Data marchează lansarea istoricei „Declarații Schuman”, de la 9 mai 1950, care a propus o nouă formă de cooperare politică, pentru a face războiul de neconceput între națiunile Europei. Propunerea lui Schuman este considerată a fi baza pentru ceea ce este acum Uniunea Europeană. Mesajul ”Declarației Schuman”...

    Importanța acestei declarații este cu atât mai vizibilă astăzi, când asistăm la o contestare a proiectului european, tot mai vocală, deși departe de a fi majoritară.

    Mai întâi de toate, să înțelegem contextul istoric.

    Războiul de-abia se terminase. Ruinele erau încă vizibile. Țările Europei făceau eforturi extraordinare pentru reconstrucție și în același timp erau determinate să evite un alt război. Dar și să răspundă de o manieră unitară amenințării comunismului.

    Guvernele occidentale erau conștiente că, odată slăbite de un nou conflict, ar fi fost o pradă ușoară pentru Uniunea Sovietică.

    Aceasta trebuie să ne dea mult de gândit, celor de azi. Pentru că a fost o primă înțelegere, la nivel politic, a realității că națiunile europene singure nu pot rezista provocărilor, că europenii trebuie să fie uniți.

    Așa au ajuns cei de atunci la concluzia că trebuie să pună în comun producţia de cărbune şi oţel, pentru a face imposibil un nou război între Franţa şi Germania.

    Azi poate părea simplu, într-o piață unică și într-un spațiu al tuturor libertăților.

    Dar în acele vremuri, oțelul și cărbunele însemnau atribute cheie ale suveranității. A fost o primă punere în comun a elementelor de suveranitate. Și procesul de punere în comun a elementelor de suveranitate a continuat, cu fiecare pas făcut înainte de Comunitatea, și apoi Uniunea Europeană.

    De la piața unică la politica agricolă comună, de la libera circulație a capitalurilor și a forței de muncă la moneda euro și Spațiul Schengen, de la roaming la emiterea de datorii comune și până la preconizata armată europeană sau spațiul de securitate european.

    Acest proces, unic în lume, poate continua sau poate fi încetinit sau bulversat în numele suveranismului. Va aduce aceasta mai multă stabilitate în Europa și va asigura mult dorita pace?

    Mai mult ca sigur, fondatorii Proiectului European ar spune că nu.

    Iată ce spunea Jean Monet, fondator al Comitetul de Acțiune pentru Statele Unite ale Europei, considerat unul dintre părinții actualului proiect european:

    Nu va fi pace în Europa dacă statele se vor reface pe baza suveranităţii lor naţionale, cu implicaţiile cunoscute în politică şi protecţionism economic…Statele din Europa nu sunt îndeajuns de puternice pentru a garanta prosperitatea necesară şi dezvoltarea socială pentru popoarele lor.  Iată de ce statele europene trebuie să se constituie într-o federaţie sau o entitate europeană care să le aducă împreună în cadrul unei construcţii economice comune .

    Iar Jean Monet spunea aceasta în plin război, în 1943, pe când făcea parte din Comitetului Naţional de Eliberare francez.

    Putem reflecta la aceste cuvinte, cu o lună înainte de alegerile europene.

     

    Alegeri Europarlamentare - Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului de subvenții al Parlamentului European în domeniul comunicării. Parlamentul European nu a fost implicat în pregătirea proiectului și nu este responsabil în nicio măsură de informațiile sau punctele de vedere exprimate în cadrul proiectului, iar acestea nu-i impun nicio obligație; responsabilitatea aparține exclusiv autorilor, persoanelor intervievate, editorilor sau difuzorilor programului, în conformitate cu legislația aplicabilă. Parlamentul European nu poate fi considerat responsabil nici pentru daunele, directe sau indirecte, care pot rezulta în urma realizării proiectului. 

    Thu, 09 May 2024
Mostrar más episodios