Filtra per genere

Jurnal RFI

Jurnal RFI

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

4469 - 10.000 de alergători participă la ediția 2024 Bucharest Half Marathon
0:00 / 0:00
1x
  • 4469 - 10.000 de alergători participă la ediția 2024 Bucharest Half Marathon

    În următorul weekend, la București are loc a 13-a ediție a Bucharest Half Marathon. Sunt așteptați 10.000 de alergători de toate abilitățile, unii motivați de dorința de a se autodepăși, ori în căutarea unei performanțe, sau doar din dorința de a alerga pentru o cauză caritabilă. In RFI360, vorbim astăzi despre mișcare prin alergare și nu numai, despre un stil de viață sănătos, cu Alexandru Corneschi, atlet român, campion național la maraton.  

    Practic, 4 sectoare din București vor fi traversate în alergare, 27 atracții turistice de observat pe parcurs, înseamnă 16.000 de pași pentru câștigător și aproximativ 33.000 de pași pentru ultimul alergător de pe traseu la Semimaratonul București. 120.000 de pahare recilabile de apa au fost pregătite, iar 440 de reprezentanți ai forțelor de ordine vor supraveghea buna desfășurare a maratonului pe străzile și bulevardele Capitalei.  

    În 2023 competiția a fost câștigată de un atlet din Etiopia, iar la femei de o sportivă din Kenya. Alexandru Corneschi a fost primul roman care a ajuns la finiș, ocupând locul 5 în clasamentul final. Cu doar o lună în urma, Alexandru Corneschi a înregistrat un rezultat remarcabil participând la Maratonul de la Boston, terminând pe locul 20 într-un clasament dominat de africani. Primul român, al treilea european în clasamentul final din competiția atletica din Statele Unite. Despre toate acestea, într-o discuție pentru emisiunea RFI360 cu Alexandru Corneschi.

    Sat, 11 May 2024
  • 4468 - În culisele unui reportaj la Kiev

    Discutăm din nou cu reporterul Éric de Lavarène. L-am invitat pentru prima dată în urmă cu exact trei ani, pe când se afla la București. Éric de Lavarène locuiește acum la Atena, unde continuă să lucreze pentru canalul franco-german Arte, acoperind Balcanii și Ucraina.

    Fri, 10 May 2024
  • 4467 - Xi Jinping în Europa: dezbinare și dominare?

    Ovidiu Nahoi în dialog cu Raluca Moldovan, Conferențiar la Departamentul de Relații Internaționale UBB Cluj-Napoca și analistul de politică externă Dorin Popescu. Decriptăm mesajele lui Xi Jinping către europeni, analizăm politica Budapestei și a Belgradului față de Occident și China.

    Apoi aruncăm o scurtă privire către Orientul Mijlociu. Ce va face Israelul după avertismentul clar al Statelor Unite privind consecințele unui atac major la Rafah? Plus: evenimentele din universitățile americane și europene pot indica un eșec educațional al Vestului.

    Fri, 10 May 2024
  • 4466 - Israelul a încercuit partea estică a orașului Rafah în ciuda avertismentelor din partea SUA

    Israelul a lansat o serie de lovituri asupra estului oraşului Rafah, în timp ce negocierile privind încetarea focului care au avut loc la Cairo s-au incheiat fără un acord. Actiunile armatei israeliene indica faptul ca premierul Benjamin Netanyahu nu tine cont de ameninţarea preşedintelui Joe Biden, de a opri livrările de arme către Israel dacă atacă la scara larga Rafah. 


     

     

    A început campania electorală

    Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare a început astazi şi se încheie în 8 iunie. Biroul Electoral Central recomandă competitorilor un discurs echilibrat şi onest. Liberalii si-au lansat la Iasi candidatii pentru scrutinele din 9 iunie. Liberalii ieșeni au fost trași de urechi de președintele partidului, Nicolae Ciuca, pentru numărul redus de femei de pe listele la alegerile locale. 

    ONG german: De la declanșarea războiului, a crescut numărul refugiatelor ucrainence care se prostituează în Germania

    „Bărbaţii ucraineni care luptă pe front nu ştiu că nevestele lor se prostituiază.” Sub acest titlu a fost publicat un amplu interviu acordat postului public de radiodifuziune din Berlin de reprezentantul unui ONG care se ocupa de drepturile femeilor, în care se vorbeşte despre un fenomen prea puţin cunoscut şi, deseori, ocolit în dezbaterile publice. După izbucnirea războiului, în 2022, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de femei din Ucraina care practică prostituţia în Germania.

    Protestele din campusurile americane s-au încheiat. Ce nu au înțeles tinerii care au manifestat contra războiului din Gaza

    Si, accesul la informatie nu inseamna ca automat esti ferit de manipulare. Este concluzia a doi analisti de politica externa care au comentat la RFI protestele declanșate de războiul din Gaza în campusurile studențești americane. Manifestatiile s-au calmat desi protestatarii nu au reușit ce si-au propus. Universitățile nu intenționează să renunțe la legăturile cu Israelul sau la investițiile în companii care au legătură cu statul evreu, iar președintele Joe Biden a transmis deja că protestele nu l-au forțat să-și modifice politica din Orientul Mijlociu.

    Fri, 10 May 2024
  • 4465 - Jurnalul de vineri, 10 mai 2024, 17h00

    Jurnal de știri

    Fri, 10 May 2024
Mostra altri episodi