Filtrer par genre

Jurnal RFI

Jurnal RFI

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

4480 - ONG: Cele 12 hectare din Parcul IOR au fost retrocedate abuziv
0:00 / 0:00
1x
  • 4480 - ONG: Cele 12 hectare din Parcul IOR au fost retrocedate abuziv

    Parcul IOR trebuie reîntregit, cer locuitorii din cartierul bucureștean. Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei, pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din parcul amintit, retrocedate abuziv în mai 2005, în timpul mandatului lui Adriean Videanu, spun activiștii civici.

    Președintele Asociației Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan, Cristian Șoimaru, a fost invitat la emisiunea Planeta Verde. El explică de ce a fost nevoie de un asemenea demers în instanță.

    Cum poate fi dovedit faptul că retrocedarea acelei porțiuni din Parcul IOR a fost abuzivă? Când a fost descoperită această dovadă? Contează pe mâna cărui judecător ajunge dosarul? Ce se mai întâmplă între timp pe porțiunea retrocedată? Mai poate fi reîntregit Parcul IOR?

    Mon, 13 May 2024
  • 4479 - 'Lucian Blaga și invitații', într-un nou proiect muzical Cri-Gri

    Poet, eseist, filozof, dramaturg, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român, pe 9 mai a fost ziua lui Lucian Blaga. Din moștenirea lăsată, noi ne vom îndrepta astăzi atenția asupra versurilor sale, inspirație pentru muzica trupei Cri-Gri într-un proiect numit 'Lucian Blaga și invitații'. Vorbim despre acest demers artistic cu Ștefan Mardale, liderul trupei Cri-Gri. 

    Poezia ”Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” deschide volumul ”Poemele luminii”, publicat în anul 1919, o poezie ce vorbește despre raportul dintre eu și univers și atitudinea poetică în fața marilor taine ale existenței. De aici a pornit discuția cu profesorul de muzica de la Rockschool, liderul trupei Cri-Gri, invitatul emisiunii RFI360, Ștefan Mardale. 

    Într-o postare pe platformele de socializare de anul trecut, din luna mai, Ștefan Mardale scria așa: "În ianuarie 2020 am avut un vis. Mă aflam în Casa Memorială Lucian Blaga unde nu am ajuns niciodată în realitate. Eram foarte mirat că lipsesc vitrinele, spoturile  luminoase specifice unui muzeu. A doua zi îi povestesc soției care și-a amintit cât de mult îi plăcea poezia Belșug. În doar trei luni am mai strâns șase cântece pe versurile 'Gazdei'. Pe 9 Mai, în primul an de pandemie, realizam un concert solo online, 'Lucian Blaga & Invitații'." 

    Proiectul a debutat online, e devenit spectacol, cântat în mai multe locuri din țară. În urmă cu aproape o lună, Cri-Gri cânta muzica acestui proiect printre ulcioarele și ulcelele de la Muzeul-Atelier 'Școala de la Piscu'. Și totuși, pentru ca acest proiect 'Lucian Blaga și invitații' să prindă forma unui album, este nevoie de ajutorul nostru prin donații.

    "Acum avem 10 cântece pe versurile lui Blaga, 2 Nichita Stănescu, 1 George Bacovia, 1 Gelu Ahtum, 1 Traian Furnea, 1 Leonid Dimov. Aranjorul musical va fi Cătălin Ștefănescu Pătrașcu, chitarist, compozitor, absolvent a două Conservatoare, actualmente profesor doctor la Universitatea de Muzică București clasa chitară.  El  a realizat în studioul de casă un demo pentru piesa scrisă pe versurile poeziei 'Eu Nu Strivesc Corola De Minuni A Lumii'. Măiestria se poate vedea și pe albumul CRI GRI  'Portul Fericirii' (2022) sau în proiectele Imago Mundi. Producător musical va fi celebrul Victor Panfilov. La clarinet cântă Călin Torsan Din experiența celor 5 albume pe care le-am scos până acum, este imposibil să pot recupera cheltuielile de producție, mai ales că o treime din bani se vor duce spre autorii versurilor sau urmașii lor. În consecință donațiile sunt importante.  BCR Mardale Ștefan - cod IBAN RO65RNCB0318023984050002", mai scrie pe pagina sa de Facebook, Ștefan Mardale.

    Mon, 13 May 2024
  • 4478 - Gheorghe Falcă, eurodeputat și candidat PNL pentru PE, despre alegeri

    Gheorghe Falcă vrea să obțină un nou mandat de parlamentar european. Candidatul PNL la alegerile europene din 9 iunie spune că le vorbește alegătorilor în campanie și despre importanța UE și rolul vital al PE.

    Gheorghe Falcă e convins că PNL-PSD vor obține un rezultat bun la alegerile europarlamentare.

    Candidatul liberal vorbește de asemenea în interviul acordat RFI despre alegerile prezidențiale din acest an.

    Vicepreședintele PNL declară că partidul său este obligat să aibă propriul candidat și consideră că un eventual candidat comun PNL-PSD la Președinție ar fi o treabă neserioasă.

    Mon, 13 May 2024
  • 4477 - Capitalismul încotro? - Cristian Mureșan la conferințele ”Despre lumea în care trăim”

    Timișorean stabilit la Paris din 2004, Cristian Muresan a absolvit Școala Politehnică, Science Politiques și École des Mines din Paris. A participat la elaborarea și punerea în practică a strategiilor manageriale pentru numeroase societăți din SUA și Europa Occidentală.

    A colaborat, mai apoi, în peste 80 de țări, cu cele mai importante instituții guvernamentale și entități private în proiecte din domeniul energiei. În privat, este implicat în laboratoare de idei care promovează liberalismul și integrarea europeană.

    În cadrul Festivalului de conferinte Despre lumea in care traim, Cristian Muresan de va afla pe scena Ateneului Roman duminica, 19 mai, de la ora 17.30 pentru conferinta: Capitalismul incotro? urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu.

    Mon, 13 May 2024
  • 4476 - Jurnalul de luni, 13 mai 2024, 10h00
    Mon, 13 May 2024
Afficher plus d'épisodes