Filtrar por gênero

KoffieCo

KoffieCo

KoffieCo Podcast

Interviews met de meest inspirerende artsen van Nederland! Verschillende artsen, binnen én buiten het ziekenhuis op de koffie bij de coassistent, in plaats van andersom. Doris van der Heijden, Tiara Ringers, Tessa Dinger, Eva Heeling, Mare Köllen, Nina Buisman, Duveke de Gaay Fortman, Daantje Gratema en Benjamin Lorié

167 - Huisarts-seksuoloog - Pieter Barnhoorn
0:00 / 0:00
1x
  • 167 - Huisarts-seksuoloog - Pieter Barnhoorn

    Afl. 7 Huisartsenserie - In deze aflevering schuift Pieter Barnhoorn, huisarts-seksuoloog aan bij ons aan tafel. Tijdens zijn specialisatie tot huisarts heeft hij ook nog de opleiding tot seksuoloog gevolgd. Hoe is het om deze twee vakgebieden te combineren? Hoe gebruikt hij de seksuologie in de spreekkamer als huisarts? 
    Naast zijn grote passie voor het huisartsenvak geniet hij ook van het lesgeven in de collegezaal aan Leidse studenten en is hij ambassadeur zingeving in de zorg. 

    Volgens Pieter staat het contact met de patient op de eerste plaats en daarna pas het oplossen van de puzzels. ‘ Uit de doe-stand en in de zijn-stand’ is dan ook wat hij wil meegeven. 

    Wat is er zo bijzonder aan huisarts zijn? Wat is professionaliteit in de zorg? Hoe zorg je dat de patiënt op de eerste plek staat en diens ziekte een tweede plek krijgt? Waarom is zingeving zo belangrijk? Dit en nog veel meer tijdens de 7e aflevering van de miniserie ‘Geen huisarts is hetzelfde’!

    👉 Hoe zorg je dat je geen monteur maar mens bent als arts?
    👉 Hoe maak je seks en relaties bespreekbaar in de spreekkamer?
    👉 Hoe krijgen we meer zingeving in de zorg en wat is dat eigenlijk?

    Interviewers: Noor Vrouenraets en Philippine Peters

    #koffiecodepodcast #koffiecopodcast #huisarts #geenhuisartsishetzelfde #seksuoloog #zingeving #coassistent #geneeskunde

    Tue, 14 May 2024
  • 166 - Arts in Balans - Maarten en Milou

    Afl. 143 Wat ooit begon als gesprekken in de avonduren tijdens de coronapandemie, groeide uit tot een grootschalig initiatief waarmee ze inmiddels al honderden artsen op weg hebben geholpen naar een leven met meer balans, veerkracht en vertrouwen. In deze special spreken we met acute internist én intensivist Maarten Nuver en organisatiewetenschapper/coach Milou de Graaf, oprichters van Arts in Balans: een initiatief gericht op het vinden en versterken van een duurzame balans in jouw drukke artsenleven. Hun doel? Iedere arts in zijn beste vorm aan het bed van zijn patiënten krijgen, om zo de best mogelijke patiëntenzorg te leveren. Dat kan écht, aldus Maarten en Milou. 

    Naast dat we ingaan op het mooie doel van Arts in Balans, komen we nog veel meer te weten. Want hoe ben je arts én ondernemer? Hoe wapen je jezelf als coassistent of jonge dokter tegen prestatiedruk? Waarom zouden juist artsen in goed balans moeten zijn t.o.v. andere beroepen? Benieuwd naar deze antwoorden én goede tips voor je privé- en professionele leven? Luister dan nu naar de nieuwste special van KoffieCo de podcast!
     
    👉 Zo’n 24% van de jonge artsen kampt met burn-out klachten
    👉 Het taboe op coaching nemen als arts is verdwenen in de afgelopen jaren 
    👉 Met een duurzame balans kan je  meer uit je dagelijks leven halen

    Interviewers: Bente Gijsberts en Noor Vrouenraets

    Tue, 07 May 2024
  • 165 - Het Zorglandschap: de zorgverzekeraar met Georgette Fijneman, Zilveren Kruis

    Afl. 3 - De Nederlandse zorg moet toegankelijk en betaalbaar blijven, ondanks toenemende gezondheidsverschillen, stijgende premies, wachtlijsten en vergrijzing. In de derde aflevering van de serie ‘Het zorglandschap’ gaan wij in gesprek met Georgette Fijneman, directievoorzitter van het Zilveren Kruis. We zullen praten over hoe we deze problemen kunnen aanpakken door middel van creatieve oplossingen en gestroomlijnde samenwerkingen: de zorgverzekeraar heeft immers net als artsen een zorgplicht waardoor het waarborgen van de toegankelijkheid van de zorg én het leveren van zinnige zorg minstens zo belangrijk is voor de zorgverzekeraar.

    Maar wat doet de zorgverzekeraar eigenlijk? Hoe wordt de hoogte van een premie bepaald en hoe wordt dit geld vervolgens uitbesteed? En wat kan de zorgverzekeraar doen om de administratieve lasten van artsen te verminderen? 

    Dit en nog veel meer hoor je in de nieuwste aflevering! 

    🎙Interviewers: Teuntje Dop en Olivier Banus 

    Link Spotify:
    Link Apple podcast:

    #KoffieCodePodcast 
    #Zilverenkruis #Zorgverzekering #Zorglandschap #Toekomst #Zorg #MedischContact #Coassistent #Geneeskunde

    Tue, 23 Apr 2024
  • 164 - Het Zorglandschap: Het rechtssysteem met zorgadvocaat Michel de Ridder

    Alweer de tweede aflevering van onze nieuwe serie 'Het Zorglandschap’! Vorige aflevering gingen we in op de farmaceutische industrie, en vandaag slaan we weer een hele andere hoek in. Namelijk: het rechtssysteem binnen de gezondheidszorg! Als geneeskundestudent lijkt het erg ver van je af te liggen, maar het is wel degelijk een heel groot onderdeel van de zorg. We gaan hierover in gesprek met Michel de Ridder, BIG-geregistreerd advocaat gespecialiseerd in het tuchtrecht, civiele recht en strafrecht. Wat houden deze verschillende soorten recht nou in voor een arts of patiënt? Kan een coassistent in aanraking komen met een zaak? Wat voor specifieke zaken komt een zorgadvocaat tegen? Hoe kijkt het rechtssysteem aan tegen de gezondheidszorg en andersom?  
    Vanuit een ander optiek kijken we weer naar de complexiteit van de gezondheidszorg en hoe we op dit vlak de zorg toekomstbestendiger kunnen maken. Dit en nog veel meer komen we te weten in de aflevering met Michel de Ridder!

    👉Elk ziekenhuis heeft een juridische afdeling waar je als arts terecht kan
    👉Een patiënt heeft 10 jaar de tijd om een klacht in te dienen tegen een zorgverlener
    👉De Claimcultuur vanuit Amerika komt niet naar Nederland

    Luister nu naar de tweede aflevering van ‘Het Zorglandschap’! 

    Interviewers: Benjamin Lorié en Noor Vrouenraets

    Tue, 09 Apr 2024
  • 163 - Gynaecoloog - Dorenda van Dijken

    Linda De Mol stelde een aantal jaar geleden dat de overgang simpelweg niet sexy is. Een stelling waar Dr. van Dijken het niet mee eens is. Volgens haar is de overgang onontkomelijk verbonden met het oud worden. 'We willen allemaal ouder worden, maar niemand wil oud zijn'. 
    Dr. van Dijken is al bijna 30 jaar gynaecologe in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis en zet zich sinds het begin van haar carrière in om de overgang van vrouwen meer aandacht te geven binnen én buiten de spreekkamer. Zo stelt ze luchtig: 'Vrouwen onderscheiden zich met name in drie dingen van mannen: we worden ongesteld, we kunnen kinderen krijgen, en we komen in de overgang'. Over de eerste twee punten is binnen de medische wereld veel bekend, punt drie blijft echter achter. Juist hierom laat Dorenda van Dijken zien waarom zij een bevlogen arts is met een duidelijke missie: de overgang is geen taboe en moet bespreekbaar zijn voor iedereen.      

    Wat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Bestaat er bij mannen ook een penopauze? Welke fabels worden in de tijd van nu nog altijd geloofd rondom de menopauze? Waarom wordt vandaag de dag nog steeds de link gelegd tussen hormoontherapie en borstkanker? Komt je seksleven onder druk te staan wanneer je in de overgang komt? 
    Al deze vragen, en veel meer, komen aan bod, dus luister nu de nieuwste aflevering van KoffieCo de podcast met Dr. Dorenda van Dijken. 
     
    👉 Jaarlijks 1.6 miljoen vrouwen in de overgang met een gemiddelde leeftijd van 51.2 jaar
    👉 25% van de vrouwen ervaart 'ernstige' overgangsklachten
    👉 Anti-pil-beweging onder vrouwen op tiktok 
    👉 Feiten en fabels rondom de menopauze 
    👉 Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar inspanningen omtrent aandacht en bespreekbaar maken van de menopauze en vrouwengezondheidszorg

    Interviewers: Teuntje Dop & Olivier Banus 


    #KoffieCodePodcast #Koffiecopodcast #Gynaecoloog #Menopauze #Overgang #Gynaecologieenverloskunde #Tiktok #MedischContact #Coassistent #Geneeskunde

    Tue, 26 Mar 2024
Mostrar mais episódios